Składniki:
- 80 g (1/4 szklanki) suchej kaszy jaglanej
- 4 jajka
- Przyprawy: kurkuma, czosnek, curry, bazylia, sol, pieprz, ostra papryka, chilli
- 1/4 cebuli (np. czosnkowej lub cukrowej
- 150 g szpinak
- Olej kokosowy
- 200g mięsa z piersi z kurczaka
- 20g parmezanu
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać 125 ml wody. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć pokrywę i ostudzić.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać przyprawy, pokrojoną w kosteczkę cebulę, ugotowaną kaszę jaglaną i kurkumę, starty ser. Dokładnie wymieszać widelcem.
- Szpinak wraz z mięsem z piersi kurczaka usmażyć na patelni.
- Dodać masę jajeczną, delikatnie przemieszać w kilku miejscach i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 13 minut bez przykrycia, aż masa będzie ścięta.
Dobra rada:
Do przygotowywania frittaty przydaje się patelnia z odpinaną rączką (lub rączką przystosowaną do używania w piekarniku). W innym przypadku może się sprawdzić zawinięcie rączki w folię aluminiową lub - w ostateczności - pieczenie z uchylonymi drzwiczkami z rączką patelni na zewnątrz. Można też od razu umieścić w naczyniu żaroodpornym bez używania patelni, wówczas należy dodać ok. 2 minuty pieczenia.
Wartości odżywcze dla całości:
Białko: 88g Tłuszcz: 36g Węglowodany: 57g 904kcal