Składniki:
Bułki drożdżowe
- 100g mąki pszennej razowej
- 75g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 75g mąki ryżowej
- 20g oleju kokosowego
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- 2 łyżki ciepłego mleka
- pół szklanki ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka drożdży w proszku
- pół łyżeczki erytrytolu
Łosoś w cytrusowej marynacie
- 250g filetu z łososia
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- pół łyżeczki papryki ostrej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- łyżeczka miodu
- sól i pieprz
Sos żurawinowy
- 300g żurawiny
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 5 łyżek erytrytolu
- łyżeczka żelatyny
+ kilka liści rukoli, ser kozi
Sposób przygotowania:
Bułki drożdżowe
- Drożdże, mleko, wodę, cukier, sól i jajko wymieszać w misce.
- Dodać wszystkie mąki, rozpuszczony olej kokosowy i wyrobić dokładnie ciasto.
- Do natłuszczonej miski przełożyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Po wyrośnięciu podzielić ciasto na pięć części, uformować okrągłe bułki, położyć na silikonowej formie lub na natłuszczonym papierze do pieczenia, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i wstawić na kolejną godzinę do ciepłego miejsca.
- Po wyrośnięciu ciasta posmarować wierzch bułeczek jajkiem rozbełtanym z łyżką wody, posypać makiem, sezamem lub jakąś przyprawą.
- Bułki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 15 minut. Na samym dole piekarnika umieścić brytfannę z wodą.
- Użycie samej mąki pszennej (bez ryżowej i żytniej) sprawi, że bułeczki lepiej wyrosną.
Łosoś w cytrusowej marynacie
- Rybę natrzeć solą i pieprzem.
- Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego.
- Wymieszać soki z cytrusów oraz papryki i miód. Wstawić na pół godziny do lodówki.
- Po tym czasie natrzeć rybę marynatą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 10 minut.
Sos żurawinowy
- Umytą żurawinę włożyć do garnka i zalać wrzątkiem w takiej ilości, żeby cała żurawina została przykryta wodą.
- Dodać sok z pomarańczy oraz słodzik i zamieszać.
- Gotować ok. 10-15 min do zgęstnienia sosu, mieszając co jakiś czas.
- Jak sos trochę zgęstnieje, odstawić garnek z palnika i dodać rozmieszaną w małej ilości wody żelatynę. Dokładnie wymieszać.
- Sos przelać do słoiczka i wystudzić.
Burgery
- Bułki przekroić.
- Ułożyć kilka liści rukoli.
- Położyć ok. 100g łososia, 3 plastry sera koziego, dodać łyżeczkę sosu żurawinowego.
- Przykryć drugą częścią bułki.
Wartości odżywcze dla jednego burgera:
Białko: 32g Tłuszcz: 27g Węglowodany: 44g 547kcal