Składniki:

Bułki drożdżowe

Łosoś w cytrusowej marynacie

  • 250g filetu z łososia
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Sos żurawinowy

  • 300g żurawiny
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 5 łyżek erytrytolu
  • łyżeczka żelatyny

+ kilka liści rukoli, ser kozi

Sposób przygotowania:

Bułki drożdżowe

  1. Drożdże, mleko, wodę, cukier, sól i jajko wymieszać w misce.
  2. Dodać wszystkie mąki, rozpuszczony olej kokosowy i wyrobić dokładnie ciasto.
  3. Do natłuszczonej miski przełożyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  4. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na pięć części, uformować okrągłe bułki, położyć na silikonowej formie lub na natłuszczonym papierze do pieczenia, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i wstawić na kolejną godzinę do ciepłego miejsca.
  5. Po wyrośnięciu ciasta posmarować wierzch bułeczek jajkiem rozbełtanym z łyżką wody, posypać makiem, sezamem lub jakąś przyprawą.
  6. Bułki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 15 minut. Na samym dole piekarnika umieścić brytfannę z wodą.
  7. Użycie samej mąki pszennej (bez ryżowej i żytniej) sprawi, że bułeczki lepiej wyrosną.

Łosoś w cytrusowej marynacie

  1. Rybę natrzeć solą i pieprzem.
  2. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego.
  3. Wymieszać soki z cytrusów oraz papryki i miód. Wstawić na pół godziny do lodówki.
  4. Po tym czasie natrzeć rybę marynatą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 10 minut.

Sos żurawinowy

  1. Umytą żurawinę włożyć do garnka i zalać wrzątkiem w takiej ilości, żeby cała żurawina została przykryta wodą.
  2. Dodać sok z pomarańczy oraz słodzik i zamieszać.
  3. Gotować ok. 10-15 min do zgęstnienia sosu, mieszając co jakiś czas.
  4. Jak sos trochę zgęstnieje, odstawić garnek z palnika i dodać rozmieszaną w małej ilości wody żelatynę. Dokładnie wymieszać.
  5. Sos przelać do słoiczka i wystudzić.

Burgery

  1. Bułki przekroić.
  2. Ułożyć kilka liści rukoli.
  3. Położyć ok. 100g łososia, 3 plastry sera koziego, dodać łyżeczkę sosu żurawinowego.
  4. Przykryć drugą częścią bułki.

Wartości odżywcze dla jednego burgera:

Białko: 32g Tłuszcz: 27g Węglowodany: 44g 547kcal

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)