Czego potrzebujemy:
- 100 g jabłka
- 100 g płatków - owsiane, orkiszowe, żytnie
- 25 g ziaren słonecznika
- 25 g orzechów - laskowe lub włoskie
- 40 g płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 40 g suszonej żurawiny
- 30 g jagód goi
Jak wykonać:
Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Wszystkie składniki poza żurawiną i goi łączymy. Najlepiej wsypać je do miski i dokładnie wymieszać ręką. Blaszkę na której będziemy piec wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wysypać masę. Pieczemy w temperaturze około 170 stopni przez 40 minut. Jeśli tak jak ja lubicie bardziej chrupką granolę, na ostatnie 5 minut zwiększcie temperaturę do 180 stopni. Pilnujcie jednak by się nie spaliła.
Jak granola wystygnie dodajemy do niej żurawinę oraz jagody goi i wsypujemy do szczelnego słoika. Można ją przechowywać nawet 2 tygodnie, więc jeśli często używacie to śmiało możecie zrobić z dwóch porcji.
Wartość odżywcza:
Cała porcja to 1130 kcal.
Białko 28 g, Tłuszcze 35 g, Węglowodany 162 g.
Idealnie smakuje z jogurtem naturalnym, świeżymi owocami i pokruszoną domową czekoladą.
Smacznego!