Czego potrzebujemy:

  • 3 jajka
  • 130 g pudru z ksylitolu
  • 1 cukier waniliowy - można pominąć
  • 50 g oleju kokosowego - rozpuszczonego i ostudzonego
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 300 g obranego i pokrojonego na małe kawałki rabarbaru
  • łyżeczka cynamonu

Jak wykonać:

Jajka wbijamy do miski, dodajemy ksylitol i cukier waniliowy. Ubijamy wszystko przez minimum 5 minut - na wysokich obrotach. Nie przerywając ubijania dodajemy małym strumieniem olej - miksujemy minimum kolejne 5 minut.

Kolejno dodajemy mąki - przesiane razem z proszkiem i sodą. Mąkę dodajemy partiami, cały czas miksując.

Foremkę wyłożoną na dnie papierem - ja używam tortownicy o średnicy 18 cm - smarujemy po bokach masłem i wlewamy masę. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

Wartości odżywcze:

Ciasto podzieliliśmy na 6 porcji.

Każda z nich to 290 kcal.

Białko 7 g, Tłuszcze 12 g, Węglowodany 51 g.

Smacznego. Sezon na rabarbar krótki - korzystajcie!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (2)
M4lgosia

Czy i czemu rabarbar trzeba obierać?

0
M-ka

Bo zewnętrzna skórka na łodygach zazwyczaj jest twardsza i bardziej łykowata i bardzo to psuje doznania smakowe, kiedy jemy puszyste ciasto.
Młodziutkich, cienkich łodyg nie trzeba obierać albo np. do kompotu, bo to tylko kwestia tekstury, a nie jakichś groźnych substancji itp. Podejrzewam, że w skórce jest najwięcej pożytecznych antyoksydantów, podobnie jak w przypadku owoców.
Wiem, że stare pytanie, ale może komuś się przyda odpowiedź jak trafi na ten przepis.
Ciasto ze zdjęcia wygląda bardzo apetycznie.

0