Czego potrzebujemy:
- 1 jajko
- 200 g serka wiejskiego
- 80 g jogurtu greckiego
- 15 g miodu
- 150 g płatków owsianych
- 20 g wiórków lub płatków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 30 g żurawiny
- 25 g gorzkiej czekolady
Jak wykonać:
Do miski wbijamy jajko, przekładamy serek, jogurt i miód. Wszystko chwilę miksujemy. Nie trzeba blendować serka na gładko. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Jeśli masa wydaje Wam się za sucha, dodajcie kilka łyżek mleka. Foremkę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy około 25 - 30 minut w 180 stopniach. Idealne na ciepło oraz jako posiłek "do pudełka".
Wartości odżywcze:
Ciasto dzielimy na 4 kawałki.
Każdy z nich to 330 kcal.
Białko 14 g, Tłuszcze 13 g, Węglowodany 40 g.
Smacznego!
To ciasto to rewelacja, mój mąż się zawsze zachwyca.