Czego potrzebujemy:
Ciasto:
- 90 g płatków owsianych
- 110 g mąki owsianej
- 70 g oleju kokosowego rafinowanego
- 50 g ksylitolu lub bezkaloryczny słodzik
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g owoców - truskawki, maliny, borówki, nektaryny
- 10 g budyniu
Lody:
- 250 g serka wiejskiego
- 40 g izolatu białka o smaku czekolady
- 20 g nutwhey coconut
Jak wykonać:
Ciasto - wszystkie składniki poza owocami i budyniem umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy. Wyjdzie konsystencja kruszonki. Połowę ciasta wyklejamy na spodzie foremki ( 20 x 7 cm ) i ugniatamy. Owoce mieszamy z budyniem i wykładamy na spód. Na wierzchu wykładamy drugą część ciasta. Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia ciasta.
Gotowe!
Lody - serek wiejski blendujemy na gładko, dodajemy izolat i nutwey - wszystko dokładnie miksujemy i przekładamy do pojemnika w którym będziemy mrozić. Wkładamy do zamrażalki. Po około godzinie mieszamy masę i mrozimy kolejną godzinę. Gotowe.
Jeśli zostawicie lody w zamrażalniku na dłużej, wyjmijcie przed podaniem około 15 minut wcześniej.
Wartości odżywcze:
Całe ciasto to 1620 kcal.
Białko 30 g, Tłuszcze 86 g, Węglowodany 218 g.
Cała porcja lodów to 450 kcal.
Białko 65 g, Tłuszcze 16 g, Węglowodany 15 g.
Smacznego!
świetny przepis :-) jutro robię :-)