Czego potrzebujemy:

Na ciasto:

  • 170 g czerwonej fasoli z puszki - dobrze wypłukanej z zalewy
  • 70 g banana
  • 1 jajko
  • 15 g kakao
  • 30 g białka - izolat białka serwatkowego o smaku czekolady
  • 3 g proszku do pieczenia

Na masę serową:

  • 70 g białego sera
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 170 g serka wiejskiego - tylko granulki
  • 30 g białka - WPC smak biała czekolada - wiśnia
  • 10 g żelatyny

Masa wiśniowa:

  • 200 g mrożonych wiśni
  • 20 g ksylitolu
  • 30 g białka - WPC smak biała czekolada - wiśnia

Jak wykonać:

Składniki na ciasto dokładnie blendujemy i wylewamy do foremki - ja używam o średnicy 18 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Jak ciasto wystygnie, ścinamy spieczoną górę i wyrzucamy a pozostałe ciasto dzielimy w proporcji 2 do 3. 2/3 ciasta to będzie nasz spód a 1/3 skruszymy i wykończymy nią ciasto.

Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody. Pozostałe składniki na masę serową blendujemy i dodajemy schłodzoną żelatynę. Masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do lodówki.

200 g mrożonych wiśni wrzucamy do niedużego garnka i stawiamy na najmniejszym palniku by się rozmroziły. Jak się rozmrożą blendujemy je i dodajemy ksylitol. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aż zredukuje się sok. Do lekko przestudzonej masy dodajemy WPC i dokładnie miksujemy. Wiśnie przekładamy do tortownicy i równo rozprowadzamy. Wszystko posypujemy pokruszonym ciastem i schładzamy minimum godzinę.

Wartości odżywcze:

Całe ciasto to 1160 kcal. Białko 137g, Tłuszcze 26g, Węglowodany 110g.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (7)
Lutobor

Jaki jest sens wyrzucać kawałek ciasta, można zjeść lub dodać do kruszonki.

Stosowanie izolatu tutaj to przerost formy nad treścią, wpc będzie lepiej smakować, wyjdzie taniej i nie będzie różnicy, ze względu na mnogość dodatków, zero korzyści z kinetyki wchłaniania izolatu.
Jaki jest sens doprowadzać granulowany twaróg do struktury tańszego, który też występuje w tej samej masie.

Sorry, że się tak często czepiam, ale cześć czynności nie ma absolutnie żadnego sensu.

0
Bull

o jakim serze mówisz?

0
makrosięzgadza

Możesz użyć Wpc. Możesz też nie używać. Możesz zrobić ciasto bez dodatku białka a je ot tak wypić. Tak czy inaczej - smacznego :)

0
LiptonS

Fajne smakołyki tu się przewijają, lecz żeby znalazła się taka osoba, która by je robiła.

0
Bull

Sylwia niestety nie jest wolna :(

0
basmann

Jak to zajęta? :(

0
makrosięzgadza

Od 18 lat zajęta przez zasiedzenie ;)

0