Czego potrzebujemy:

Spód:

Nadzienie:

  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 10 g oleju kokosowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 4 ząbki czosnku
  • 2 całe jajka plus 2 białka które zostały z ciasta
  • 270 g sera typu feta
  • 120 g sera ricotta
  • opcjonalnie - ryba, drób - ja dodałam 100 g ugotowanego indyka

Jak wykonać:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wyklejamy foremkę do tarty. Ja używam klasycznej o średnicy około 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Na patelnię wkładamy olej kokosowy i zamrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem aż szpinak się rozmrozi i odparuje część wody. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką oraz wciskamy przez praskę czosnek. Wszystko dobrze mieszamy i dusimy do momentu odparowania wody. Zdejmujemy szpinak z ognia. Jak przestygnie, dodajemy rozbełtane jajka, ricottę i wszystko mieszamy. Dodajemy pokroją fetę i rybę lub inne mięso. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na upieczoną tartę. Całość pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Najlepiej smakuje na ciepło, ale idealnie nadaje się także na lunch drugi dzień.

Wartości odżywcze:

Podzieliśmy tratę na 8 kawałków.

Każdy z nich to 400 kcal.

Białko 17g, Tłuszcze 26g, Węglowodany 24g.

Smacznego cheatowania!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)