Czego potrzebujemy:
- 400 g surowego i obranego batata
- 40 g masła z nerkowców
- 40 g gorzkiej czekolady
- 20 g kakao
- 30 g białka o smaku czekoladowym
Jak wykonać:
Batata kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę i blendujemy. Czekoladę rozpuszczamy i razem z pozostałymi składnikami dodajemy do zblendowanego batata. Wszystko dokładnie mieszamy. Niedużą foremkę - ja używam takiej o wymiarach około 17 x 15 cm - wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy około 25 - 30 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto wystygnie wkładamy na kilka godzin do lodówki by dobrze "związało".
Rada - można dodać owoce, jednak nie za dużo. Ja zwykle daję mrożone wiśnie na wierzch ciasta.
Wartości odżywcze:
Foremkę dzielimy na 6 porcji.
Każda z nich to 170 kalorii. Białko 8 g, Tłuszcze 7 g, Węglowodany 18,5 g.
Smacznego!