Składniki:
Biszkopt
- 5 dużych jajek
- 30g mąki pszennej
- 40g mąki gryczanej
- 30g skrobi ziemniaczanej
- 20g odżywki białkowej o smaku szarlotki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki erytrytolu
- 5g oleju kokosowego do wysmarowania blachy
Masa czekoladowa
- 30g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
- 50ml mleka
- 3 wafle kukurydziane
- 10g kakao
Galaretka
- galaretka o smaku truskawkowym bez cukru
- 200g jagód/malin//jeżyn
- ok. 300ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
- Dodać słodzik, żółtka - dalej ubijać.
- Mąki, odżywkę i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy jajecznej, cały czas miksując.
- Blachę wysmarować olejem kokosowym, przelać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut.
- Galaretkę rozrobić w ciepłej wodzie, zmiksować owoce i wymieszać wszystko. Schłodzić w lodówce.
- Biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Czekoladową odżywkę białkową wymieszać z mlekiem i kakao.
- Masą czekoladową przesmarować wierzch ciasta, posypać pokruszonymi waflami kukurydzianymi.
- Całość zalać lekko stężałą galaretką.
- Włożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Wartości odżywcze dla kawałka (1/8 całości):
Białko: 11g Tłuszcz: 5g Węglowodany: 15g 145kcal