Składniki:

Biszkopt

  • 5 dużych jajek
  • 30g mąki pszennej
  • 40g mąki gryczanej
  • 30g skrobi ziemniaczanej
  • 20g odżywki białkowej o smaku szarlotki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 5g oleju kokosowego do wysmarowania blachy

Masa czekoladowa

Galaretka

  • galaretka o smaku truskawkowym bez cukru
  • 200g jagód/malin//jeżyn
  • ok. 300ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  2. Dodać słodzik, żółtka - dalej ubijać.
  3. Mąki, odżywkę i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy jajecznej, cały czas miksując.
  4. Blachę wysmarować olejem kokosowym, przelać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut.
  5. Galaretkę rozrobić w ciepłej wodzie, zmiksować owoce i wymieszać wszystko. Schłodzić w lodówce.
  6. Biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  7. Czekoladową odżywkę białkową wymieszać z mlekiem i kakao.
  8. Masą czekoladową przesmarować wierzch ciasta, posypać pokruszonymi waflami kukurydzianymi.
  9. Całość zalać lekko stężałą galaretką.
  10. Włożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Wartości odżywcze dla kawałka (1/8 całości):

Białko: 11g Tłuszcz: 5g Węglowodany: 15g 145kcal

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)