Czego potrzebujemy:
- 1 opakowanie kefiru 0%
- 50 g ugotowanego buraka
- 50 ml soku z buraka - ja dodaję tego który jest w woreczku z ugotowanymi burakami
- 3 rzodkiewki
- kawałek zielonego ogórka
- 2 ząbki czosnku
- plasterek cebuli
- sól, pieprz
- dużo natki pietruszki
Jak wykonać:
Kefir i sok z buraków przelewamy do miski. Rzodkiewki, ogórka i buraka ścieramy na tarce - na takich oczkach na jakich lubicie i dodajemy do kefiru. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę siekamy bardzo drobno. Natkę pietruszki lub koperek lub szczypiorek siekamy równie drobno i wszystkie składniki łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej odstawić wszystko do lodówki na minimum kwadrans by się przegryzło. Gotowe!
Wartości odżywcze:
Cała porcja to zaledwie 160 kcal.
Białko 16 g, Tłuszcz 0,1 g, Węglowodany 25 g.
Idealny mini posiłek na lato.
Smacznego!