Składniki:

ciasto

  • 1 jajo
  • 250g twarogu półtłustego
  • 80g mąki z brązowego ryżu
  • sól

dodatki

  • 10g oleju kokosowego
  • 100g borówek
  • 150g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg z jajkiem zmiksować na gładką masę, dodać szczyptę soli, mąkę i ugnieść ciasto.
  2. Blat posypać mąką, gdyż ciasto będzie się lepić do rąk.
  3. Z ciasta uformować długi rulonik.
  4. Pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Do wrzącej wody powoli wrzucać pierożki i wyjąć chwilę po wypłynięciu na powierzchnię.
  6. 10g oleju kokosowego rozgrzać na patelni i obsmażyć pierożki na złoto z obu stron.
  7. Wyłożyć na talerz z dodatkiem jogurtu i borówek (lub innych dodatków).

Wartości odżywcze dla całości:

Białko: 68g Tłuszcz: 31,8g Węglowodany: 92,8g 930kcal

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)