Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło.

  1. Szczypiorek
  2. Koperek
  3. Natka pietruszki
  4. Lubczyk
  5. Podsumowanie

Szczypiorek

Czosnek szczypiorek, któremu nadano nazwę szczypiorku, znany był już w starożytności, a w Europie jego uprawa rozpowszechniła się w XVI wieku. Szczypior jest warzywem uprawnym i idealnie nadaje się do ogrodu, ale też do domowej doniczki, która zawsze może być pod ręką.

Wartości odżywcze

Liście szczypiorku zawierają wiele cennych minerałów, które są niezbędne dla naszego organizmu, jest niskokaloryczny, bo 100 g dostarczy 30 kcal, w tym:

  • 3,27 g białka
  • 0,73 g tłuszczu
  • 4,35 g węglowodanów
  • 2,5 g błonnika pokarmowego.

Witaminy i składniki mineralne:

  • 4353 IU witaminy A
  • 296 mg potasu
  • 212,7 µg witaminy K1
  • 105 µg kwasu foliowego
  • 92 mg wapnia
  • 58,1 mg witaminy C
  • 58 mg fosforu
  • 42 mg magnezu
  • 9 mg fitosteroli
  • 3 mg sodu
  • 1,6 mg żelaza
  • 0,9 µg selenu
  • 0,56 mg cynku
  • 0,37 mg manganu
  • 0,64 mg witaminy B3
  • 0,32 mg kwasu pantotenowego
  • 0,21 mg witaminy E
  • 0,16 mg miedzi
  • 0,13 mg witaminy B6
  • 0,11 mg witaminy B2
  • 0,07 mg witaminy B1.

Ta z pozoru zwykła roślina zawiera w sobie sporą dawkę witaminy A, dzięki której mamy piękne włosy, skórę i paznokcie, witamina ta zwalcza też kurzą ślepotę. Szczypior też jest skarbnicą kwasu foliowego, który wpływa pozytywnie na nasz układ nerwowy i reguluje wzrost oraz funkcjonowanie komórek w całym organizmie. Ponadto znajdziemy w nim sporą dawkę witaminy C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy oraz spory pokład potasu, który reguluje rytm pracy naszego serca i wspomaga dostarczanie tlenu do mózgu.

Zastosowanie

Szczypior możemy wykorzystać do past np.: jajecznych. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do sałatek warzywnych czy ozdoba na jajka, wkomponuje się też w kanapki, a dodany do jajecznicy wzbogaci jej smak.

Koperek

W Europie uprawiany był już w starożytności. Najprawdopodobniej pochodzi on z Azji. Uprawiany jest na całym świecie. Kiedyś częściej można było spotkać go w dzikiej formie, obecnie spotyka się go zazwyczaj w ogrodach, ale też w domowych doniczkach.

Wartości odżywcze

Wykorzystanie nasion kopru wiąże się z wieloma dobrodziejstwami, nie tylko wzbogaci potrawy, ale nada im ciekawy smak. Świeży koper wspaniale pachnie, dlatego dodanie go do dania bardzo wzbogaci doznania smakowe.

100 g koperku dostarczy 43 kcal, w tym:

  • 7 g węglowodanów
  • 3,5 g białka
  • 1,1 g tłuszczu
  • 2,1 błonnika pokarmowego.

Witaminy i składniki mineralne

  • 738 mg potasu
  • 208 mg wapnia
  • 85 mg witamina C
  • 66 mg fosforu
  • 61 mg sodu
  • 55 mg magnezu
  • 6,59 mg żelaza
  • 1,26 mg manganu
  • 0,91 mg cynku
  • 0,39 mg witamina B5
  • 0,29 mg witamina B2
  • 0,18 mg witamina B6
  • 0,14 mg miedzi
  • 0,058 mg witamina B1.

Najwięcej leczniczych właściwości mają świeże liście koperku. Suszony ma znacznie mniej składników odżywczych oraz łagodniejszy smak. Doskonale wkomponuje się w sałatki warzywne, ale też posypać nim można świeże ziemniaczki, koperek można uprawiać w ogrodzie, ale też w domu, gdzie nada nie tylko piękny smak i wygląd potrawom, ale będzie też naturalnym aromatem w kuchni.

Natka pietruszki

pietruszka, koper

Ta zielenina znana jest od wieków, choć do Polski przywędrowała dopiero w XVI wieku, jej cudowne i aromatyczne liście wzbogacają każdą zupę.

Natka pietruszki uprawiana jest jako warzywo, jadalna jest nie tylko część zielona, ale również jej korzeń, który również bardzo często jest elementem zupy. Natkę pietruszki uprawia się również w lecznictwie, wykorzystuje się olejek sporządzany na jej bazie.

Wartości energetyczne

Natkę warto jadać codziennie, gdyż ma wiele cennych właściwości. Dodanie jej do bulionów, czy nawet jako ozdoba do kanapek, czy sałatek pozwoli uwolnić jej walory smakowe, a za nie odpowiedzialne są olejki aromatyczne: mirystycyna i eugenol.

100 g natki pietruszki dostarczy 36 kcal, w tym:

  • 6,3 g węglowodanów
  • 3 g białka
  • 0,8 g tłuszczu
  • 3,3 g błonnika pokarmowego.

Witaminy i składniki mineralne

  • 8425 IU witaminy A
  • 1640 µg witaminy K
  • 554 mg potasu
  • 152µg kwasu foliowego
  • 138 mg wapnia
  • 133 mg witaminy C
  • 58 mg fosforu
  • 56 mg sodu
  • 50 mg magnezu
  • 6,2 mg żelaza
  • 5 mg fitosteroli
  • 1,31 mg witaminy B3
  • 1,1 mg cynku
  • 0,7 mg witaminy E
  • 0,47 mg kwasu pantotenowego
  • 0,2 mg manganu
  • 0,1 mg miedzi
  • 0,1 µg selenu
  • 0,09 mg witaminy B2
  • 0,09 mg witaminy B6
  • 0,08 mg witaminy B1.

Natka pietruszki, jak widać, jest skarbnicą potasu, ale też cennej witaminy K, która odpowiedzialna jest za krzepliwość krwi i zapobiega krwawieniom wewnętrznym. Mówi się, że kobiety w ciąży nie powinny przesadzać ze spożyciem natki pietruszki, gdyż spożyta w nadmiarze wywołać może skurcze mięśni macicy. Po porodzie, podczas karmienia piersią jest zaś bardzo zalecana, gdyż pobudza laktację.

Polecamy również: Warzywa i owoce, które nie tuczą!

Lubczyk

Pochodzi z Afganistanu oraz Iranu. Nazywa się go czasem łakotne ziele, raczej rzadko spotkać go można dziko rosnącego, zazwyczaj jest rośliną uprawną, ale równie dobrze wkomponuje się w domowe zacisze.

Wartości odżywcze

Wywar z korzenia lubczyku pomaga w leczeniu chorób nerek oraz w różnych problemach ze strony układu moczowego. Działa lekko moczopędnie, zalecany jest wrzodowcom, gdyż przeciwdziała wrzodom żołądka i łagodzi ich następstwa. Ponadto wykazuje pozytywne działanie przy łuszczycy.

Kumaryna, która jest jednym ze składników lubczyku, ma również wiele cennych właściwości, między innymi działa przeciwzakrzepowo, zaś zawarte w lubczyku fitosterole stanowią ważny element profilaktyki przeciwmiażdżycowej.

100 g lubczyku dostarczy 42 kcal, w tym:

  • 5 g węglowodanów
  • 3,5 g białka
  • 0,8 g tłuszczu
  • 3 g błonnika pokarmowego.

Witaminy i składniki mineralne

  • 667 µg witaminy A
  • 400 mg potasu
  • 300 µg witaminy K
  • 150 mg wapnia
  • 50 mg fosforu
  • 45 mg witaminy C
  • 30 mg magnezu
  • 30 µg witaminy B9
  • 20 mg sodu
  • 4 µg jodu
  • 2 mg żelaza
  • 1,7 mg witamina B3
  • 1,5 µg witaminy B7
  • 1,2 mg cynku
  • 1 mg witaminy E
  • 0,5 mg manganu
  • 0,2 mg witaminy B2
  • 0,2 mg witamina B5
  • 0,1 mg witamina B1
  • 0,1 mg witamina B6
  • 0,1 mg miedzi
  • 0,1 mg fluoru.

Świeże, jak i suszone liście lubczyku stanowić mogą wspaniały, bardzo aromatyczny dodatek do zup, ale też sosów, warto dodawać je do ciężkostrawnych potraw, gdyż wykazują działanie wiatropędne, moczopędne, ale też łagodzą objawy niestrawności.

Lubczyk zawiera jod, który jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, a od prawidłowego ich stężenia zależy praca naszego układu nerwowego, serca, nerek, przysadki mózgowej oraz mięśni.

Polecamy również: Top 5 warzyw i owoców. Warzywa i owoce o największej gęstości odżywczej

Wniosek

Zachęcam do korzystania z tych niepozornych zielonych roślinek, obok których najczęściej przechodzimy obojętnie. Są bogate w cenne minerały oraz witaminy, niezbędne dla naszego organizmu, ponadto wykazują działanie poprawiające nasze zdrowie i samopoczucie.

Mogą stanowić bardzo ciekawy dodatek do naszych potraw, na zimno, jak i na ciepło.

Podsumowanie

Kiedyś częściej korzystało się z zielonych dobrodziejstw natury. Z czasem świeże zioła zostały zastąpione przez suszone, na naszych stołach raczej od święta goszczą na talerzu. A są niepozornym bogactwem witamin i minerałów, mają dobroczynne działanie dla naszego organizmu, dlatego polecam wzbogacić nimi swoją dietę.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)