Każdy posiłek, który spożywamy, ma wpływ na nasz organizm. Poza proteinami, węglowodanami i tłuszczami w naszym pożywieniu występują również witaminy, minerały, antyoksydanty oraz masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę.

  1. Jakie produkty można nazwać Superfood? I dlaczego zasługują na to miano?
  2. Chia
  3. Acai
  4. Goji
  5. Surowe kakao
  6. Quinoa
  7. Dynia
  8. Siemię lniane
  9. Miód
  10. Podsumowanie

Na niektóre pokarmy powinniśmy w szczególności uważać podczas diety, ponieważ zawierają substancje antyodżywcze, tłuszcze trans oraz inne niezdrowe składniki, z drugiej jednak strony istnieją produkty o szczególnych właściwościach, które powinny znajdować się w naszej codziennej diecie - Superfoods - żywność, która w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla nas składniki.

Jakie produkty można nazwać Superfood? I dlaczego zasługują na to miano?

Produktów na liście Superfood jest mnóstwo, tak naprawdę większość nieprzetworzonych, ekologicznych produktów zasługuje na to miano. Superfoods to produkty, które zawierają duże dawki witamin i minerałów, związków bioaktywnych czy zdrowych tłuszczy, pomagają w zachowaniu odporności, poprawiają wydolność i wpływają pozytywnie na nasze zdrowie.

Do najpopularniejszych Superfood należą między innymi:

Chia

Czyli szałwia hiszpańska - zyskała uznanie już setki lat temu wśród Azteków, pośród których nazywana była "pokarmem biegaczy" i zajmowała jedną z podstawowych pozycji w diecie. Nasiona chia poza sporą zawartością kwasów omega 3, zawierają również kwas alfa-linolenowy, duże ilości wapnia, żelaza, witamin z grupy B oraz wiele innych witamin i minerałów. Co więcej, szałwia hiszpańska jest źródłem cennego białka i silnych antyoksydantów.

Acai

Niewielkie jagody pochodzące z lasów tropikalnych Ameryki Południowej, które już przed laty zostały odkryte przez plemiona Amazońskie i znalazły zastosowanie w ich medycynie. Jagody Acai są jednym z produktów o najwyższym stężeniu substancji o właściwościach antyoksydacyjnych, które są szczególnie ważne w dzisiejszych czasach, w ich składzie przeważają antocyjany i fitosterole. 

W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, aminokwasy egzogenne oraz mnóstwo innych prozdrowotnych składników. W dodatku świetnie smakują i są dostępne w różnych formach, surowe oraz suszone, idealnie nadające się do deserów czy jako sok, który możemy wypić gdziekolwiek, uzupełniając naszą dietę w świetne składniki.

Goji

Jagody rosnące na terenie Chin, Mongolii i Tybetu, wykorzystywane w medycynie krajów azjatyckich od tysięcy lat. Szczególne zastosowanie znajdują w profilaktyce i leczeniu chorób ciśnienia, chorób reumatoidalnych, detoksykacji wątroby czy wzmocnieniu odporności.

Goji

Składnikiem, na który warto zwrócić szczególną uwagę, jest witamina C, której w jagodach goji znajduje się przykładowo ponad 50 razy więcej niż w pomarańczach w stosunku do 100 gramów. Jagody goji posiadają również szeroką gamę pierwiastków, witamin czy NNKT. Są świetnym dodatkiem do deserów, sałatek czy zup.

Surowe kakao

Składnik, który cieszy się coraz większą popularnością na rynku. Poza świetnymi walorami smakowymi jest jednym z topowych źródeł magnezu, posiada również duże ilości potasu, chromu, wapnia, manganu i żelaza. Magnez zawarty w surowym kakao jest bardzo ważnym składnikiem chroniącym serce, w dodatku obniża poziom kortyzolu i pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie.

kakao

Kolejnym składnikiem, który ma wpływ na nasze samopoczucie, jest anandamid, alkaloid, który ma działanie odprężające oraz zwiększa odporność na ból i zmęczenie. Kakao jest tak powszechne i wszystkim znane, że raczej nikogo nie trzeba zachęcać do jego jedzenia, jednak warto w szczególności spożywać produkty z surowego kakao. Produkty przetworzone, takie jak mleczna czekolada czy kakao w proszku z dodatkiem cukru nie mają wiele wspólnego ze zdrowiem.

Quinoa

Inaczej zwana, komosą ryżową, jest znana w kuchni wielu krajów od tysięcy lat. Jest bardzo wszechstronna w użyciu, można sporządzać z niej desery, dania główne, dodawać do shake'ów czy używać jako dodatek do mięs, ryb czy warzyw. Quinoa nie zawiera glutenu, przez co zyskuje coraz większe uznanie w związku z wszechobecną modą.

Jednakże nie jest to jedyny pozytywny aspekt tego pokarmu. Komosa ryżowa jest źródłem białka, szeregu cennych dla naszego organizmu składników odżywczych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E.

Jednakże pokarmy, które mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, wcale nie muszą być egzotyczne i pochodzić z wszystkich stron świata, w naszej kuchni również występuje sporo produktów zasługujących na miano Superfood. Są to między innymi:

Dynia

Jest bardzo wszechstronnym warzywem, można ją znaleźć w deserach, zupach, daniach głównych, sokach czy w formie pestek. Miąższ dyni zawiera w sobie takie witaminy jak: A, E, K, C oraz B. Spożywanie przyczynia się również do spadku glukozy we krwi oraz pomaga regulować gospodarkę wodną organizmu i funkcjonowanie nerek. Co więcej, dynia pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, ma właściwości odkwaszające i pomaga w odchudzaniu.

Pestki dyni zawierają kwasy wielokrotnie nienasycone - niezbędne dla organizmu elementy, wykorzystywane do budowy witaminy D, hormonów, a także ścian komórkowych oraz kwas linolowy zaliczany do egzogennych kwasów tłuszczowych.

Siemię lniane

Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które konkuruje pod tym względem z nasionami chia. Nie tylko posiada mnóstwo kwasów omega-3, omega-6 i ALA, pomaga również w wyrównaniu różnic w proporcjach kwasów omega w naszym organizmie. Siemię jest również źródłem fitoskładników, takich jak magnez, żelazo i kwas foliowy oraz witaminy B1, B6 i E oraz błonnika.

Jest szczególnie ważne w diecie kobiet, ponieważ ma pozytywny wpływ na równowagę hormonalną, łagodząc menopauzę czy menstruację, wspomaga pracę jelit, ma również dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Należy jednak stopniowo przyzwyczajać organizm do spożywania ziaren lnu z powodu na dużą zawartość błonnika.

Miód

Wszystkim świetnie znany słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły. Miód wzmacnia serce, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, koi nerwy, wpływa na pracę mózgu i przyspiesza gojenie się ran oraz wykazuje silne właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki.

Miód jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem, zawiera też duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.

miód

Poza miodem warto również wspomnieć o innych produktach jemu pokrewnymi, takimi jak propolis, mleczko pszczele czy pyłek kwiatowy, które mają również dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i wygląd, m.in. w profilaktyce alergii, detoksykacji czy leczeniu chorób wywołanych przez bakterie, grzyby i drobnoustroje.

Dodatkowo miód i jego krewni są bardzo wszechstronni i praktyczni, znajdują zastosowanie w deserach, napojach, daniach głównych, zupach, kosmetykach czy lekach.

Podsumowanie

Wiele składników zasługuje na miano Superfood ze względu na swój skład i właściwości. Najważniejszą kwestią jest urozmaicanie swojej diety o różne składniki, nie tylko te egzotyczne, takie jak chia czy amarantus, lecz również w ryby takie jak łosoś czy wszystkim dobrze znany miód. Nie tylko modne i drogie produkty mają znakomity wpływ na nasz organizm, również te tańsze i łatwo dostępne wbrew pozorom zasługują na miano superżywności.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)