Słowo węglowodany powoduje, iż u większości z nas pierwsze, o czym pomyślimy to źródło energii dla naszych mięśni, organów, w tym mózgu, aby mógł prawidłowo funkcjonować. Dostarczenie naszym mięśniom energii w postaci wysokiej jakości węglowodanów jest podstawą do ich rozwoju. Z tego też względu tak bardzo istotne jest to, co jemy i w jakich ilościach.
Gdyby zapytać osoby trenujące, jakie jest podstawowe źródło węglowodanów w diecie, większość stwierdziłaby, że jest to ryż, pod różnymi postaciami. Z najbardziej popularnych jego form wyróżnić można ryż:
- biały,
- parboiled,
- basmati,
- jaśminowy,
- brązowy.
Z kolei rzadziej spożywany, ale równie ciekawy pod względem składu i smaku to ryż:
- czarny,
- dziki,
- czerwony.
W związku z tym, że ryż jest najpopularniejszym i jednym z lepszych źródeł węglowodanów, firma Quamtrax postanowiła urozmaicić nam możliwość komponowania swojej diety i wypuściła bardzo ciekawy i rzadko spotykany produkt będący wręcz idealnym źródłem węglowodanów. O czym dokładnie mowa? Jest to mączka ryżowa w formie instant. Produkt wręcz idealny w sytuacji, gdy chcemy szybko uzupełnić braki łatwo przyswajalnych węglowodanów w diecie.
Właściwości Quamtrax Instant Rice Flour
- węglowodany złożone,
- łatwa strawność produktu,
- pyszne smaki (ciastko, truskawka, wanilia, czekolada-orzech laskowy, kremowy),
- łatwość przygotowania w sytuacji, gdy nie mam czasu lub możliwości na przygotowanie/zjedzenie posiłku,
- atrakcyjna cena w stosunku do ilości,
- prawie zerowa zawartość cukrów prostych,
- praktycznie brak tłuszczów,
- w niewielkiej objętości koktajlu spora zawartość węglowodanów,
- aż 66 porcji w opakowaniu.
Zastosowanie Quamtrax Instant Rice Flour
- idealne po treningu w celu szybkiego dostarczenia węglowodanów,
- możliwość przygotowania pysznego koktajlu,
- dodatek, jako wysokiej jakości źródło węglowodanów do omleta na bazie jajek,
- idealne połączenie z odżywką białkową, jogurtem, twarogiem,
- między innymi dla osób z szybką przemianą materii, które wraz z dietą nie są w stanie spożyć ogromnych ilości kalorii z pożywienia,
- jako zagęszczacz do ulubionych potraw.
Dawkowanie Quamtrax Instant Rice Flour
Opakowanie Instant Rice Flour zawiera 2000 g wysokiej jakości mączki ryżowej. Daje to aż 66 porcji produktu, z czego każda z porcji ma 30 g. Ilość tę zaleca się wymieszać z 250 ml mleka lub wody i wypić bezpośrednio po przygotowaniu, np. po treningu i między posiłkami. Dodawać można również do omletów, deserów czy sosów.
Z czym łączyć Quamtrax Instant Rice Flour?
Idealne połączenie dla mączki ryżowej to dodatek wysokiej jakości białka serwatkowego. Do tego również można dodać nasiona chia, aby uzupełnić zdrowe tłuszcze omega 3 i błonnik.
Podsumowanie
Mączka ryżowa jest wysokiej jakości źródłem węglowodanów, które przydatne są zarówno w ciągu dnia, jak i w okresie po treningu. Również w okresie, gdy naszym celem jest budowa masy mięśniowej, jak i redukcja tkanki tłuszczowej. Z tego też względu warto przemyśleć stosowanie Quamtrax Instant Rice Flour.
Artykuł sponsorowany
Na początku zeszłego roku było głośno o tym, że ryż zawiera 10 razy więcej trującego arsenu niż inne rośliny. Naukowcy zalecają moczenie ryżu w wodzie przez noc i gotowanie w dużej ilości wody, to znaczy wody ma być 5 razy więcej od ryżu. W ten sposób można pozbyć się około 80 % arsenu z ryżu. Z przodu opakowania tej mąki nie widzę informacji, że zawiera mało arsenu, ja bym uważał z tą mąką. Taniej i bezpieczniej jest kupić owsiankę smakową Scitec Oatmeal, jest bardzo dobrze przemielona i też nie trzeba jej zalewać gorącą wodą i czekać.
To jeszcze powinniśmy z diety wyeliminować, warzywa, kurczaka i masę innych produktów które zawierają różnorodne szkodliwe dla organizmu związki chemiczne :-)
Nie popadajmy w paranoje.
Co do samego produktu - sprawdza się w kuchni jak trzeba :-)
Nie wiem czy przesadzam z tym arsenem w ryżu, jedna porcja, czyli 100 gramów ryżu w Europie przed ugotowaniem zawiera tyle arsenu co 4 - 5 litrów wody zanieczyszczonej maksymalną, dopuszczoną ilością arsenu. Może tę mąkę odpowiednio przetworzyli tak aby było mało arsenu ale z przodu opakowania nie widzę stosownej informacji. To że większość osób jedzących dużo potraw z ryżu nie ma ostrych objawów, to nie znaczy, że się nie trują i po dłuższym czasie nie będą mieli problemów ze zdrowiem.
Moim zdaniem grubo przesadzasz. Stężenia arsenu w ryżu różnią się w zależności od odmiany i regionu, w którym jest on uprawiany.Basmati i jaśminowy często ma niższe stężenia, ale naprawdę musiałbyś nie mieć zróżnicowanej diety i jeść tylko ryż aby to wpłynęło na zdrowie.
Nie dajmy się zwariować ;)