Pieczywo chrupkie jest dość często spotykanym elementem w diecie osób dbających o sylwetkę. Jest to produkt mocno przetworzony i zdecydowanie lepiej wybierać pieczywo tradycyjne np.: żytnie na zakwasie. Choć spożywanie chrupkiego pieczywa, od czasu do czasu, nie powinno przynieść nam problemów z sylwetką, warto mimo wszystko zwracać uwagę, co ma w składzie.

Pieczywo chrupkie, czy zdrowe?

Coraz częściej ludzie sięgają po typowe zamienniki tradycyjnego pieczywa. Jego chrupką odmianę zalicza się do tak zwanej żywności funkcjonalnej, najczęściej sięgają po nią młode kobiety, bardzo często z braku czasu na przygotowanie np.: drugiego śniadania w domu.

Produkt ten jest uważany za zdrowy i zdecydowanie bardziej wartościowy niż zwykłe pieczywo, którego na dietach redukcyjnych najczęściej staramy się unikać.

Producenci wyszli naprzeciw naszym oczekiwaniom i oferują przeróżne smaki i rodzaje pieczywa chrupkiego, tym samym chcąc nas zachęcić do zakupu.

Pieczywo to dzielimy na chrupkie i lekkie. Chrupkie powstaje poprzez wypiekanie z ciasta przygotowanego na bazie mąki, nierzadko z dodatkiem drożdży, lekkie zaś powstaje przy użyciu wysokiego ciśnienia i temperatury.

Trzeba mimo wszystko pamiętać, że kaloryczność w 100 g to ponad 300 kcal, a jedna kromka zupełnie nas nie nasyci. I bardzo często ulegając złudnemu poczuciu, że zjadamy produkt „fit”, pozwalamy sobie na znacznie więcej. Także nie zawsze będzie to dobrą alternatywą.

Co znajdziemy w pieczywie chrupkim?

Niestety producenci bardzo często upychają do takiego pieczywa sporo zbędnych dodatków. Między innymi cukier, który ma za zadanie poprawić smak pieczywa, bardzo często jest on wysoko usadowiony na liście składników, co oznacza, że w danym produkcie jest do sporo. A to z dietą nie ma nic wspólnego. Kolejnym składnikiem jest mleko w proszku, dodawane również dla poprawy smaku, na ten dodatek powinny uważać osoby z nietolerancją laktozy.

Znajdziemy też w pieczywie chrupkim dodatek soli oraz drożdży, mają one za zadanie spulchnić produkt. Ponadto znaleźć można słód jęczmienny, którego producenci dodają do pieczywa chrupkiego, by wzmocnić jego kolor oraz smak. Z tych mniej kontrowersyjnych składników w pieczywie znajdziemy różnego rodzaju nasiona, ziarna, pestki czy płatki bądź otręby.

Zdecydowanie łatwiej znaleźć pieczywo chrupkie z dobrym składem niż tradycyjny chleb, gdyż do wyrobu chrupkiego pieczywa nie potrzeba zbyt wielu dodatków i polepszaczy.

Porównanie produktów

Chaber Pieczywo chrupkie lekkie

Skład: ryż 93%, woda, sól 1%.

100 g tego pieczywa dostarczy 351 kcal, w tym:

  • 8 g białka,
  • 2,4 g tłuszczu,
  • 74,5 g węglowodanów.

Plusy: ogólnodostępne, ma całkiem ciekawy skład, jest bez glutenu, bez cukru i bez zbędnych dodatków.

Minusy: w smaku wypada według mnie dość kiepsko, jest chrupkie, ale też lekko klejące, mało odżywcze w witaminy i minerały.

Wasa Pieczywo chrupkie wieloziarniste

Skład: pełnoziarnista mąka żytnia, woda, nasiona lnu, nasiona sezamu, zesłodowany owies, sól.

100 g tego pieczywa dostarczy 330 kcal, w tym:

  • 12 g białka,
  • 5,5 g tłuszczu,
  • 59 węglowodanów.

Plusy: pieczywo jest ogólnodostępne, całkiem dobre w smaku, chrupie, nie klei się, bez zbędnych dodatków, bogate w składniki mineralne i witaminy

Minusy: jak z każdą paczką takiego pieczywa, ciężko skończyć na jednej kromce.

Sonko Pieczywo lekkie błonnikowe

Skład: mąka żytnia, kaszka kukurydziana, mąka orkiszowa 23%, błonnik pszenny 7%, otręby owsiane 5%, woda, mąka ryżowa, ekstrakt słodowy, prebiotyk-inulina - 2%, sól, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu (soda oczyszczona).

100 g tego pieczywa dostarczy 356 kcal, w tym:

  • 8,5 g białka,
  • 1,5 g tłuszczu,
  • 71 g węglowodanów,
  • 1,1 g soli.

Plusy: produkt ogólnodostępny, dobra cena, w smaku nie wypada źle, choć da się wyczuć jego lekkość, nie jest chrupiące, jest niskokaloryczne, bez dodatku cukru.

Minusy: skład mógłby być zdecydowanie lepszy, dodatki świadczą o dużym stopniu przetworzenia tego produktu. Jest mało sycące.

Wasa Pieczywo chrupkie żytnie lekkie

Skład: mąka żytnia 58%, pełnoziarnista mąka pszenna 24%, mąka pszenna, mleko w proszku odtłuszczone, ekstrakt słodu jęczmiennego, cukier, sól, tłuszcz roślinny (palmowy, rzepakowy), suchy zakwas żytni.

Może zawierać śladowe ilości sezamu. Do wypieku 100 g produktu użyto 25 g mąki pełnoziarnistej.

100 g tego pieczywa dostarczy 357 kcal, w tym:

  • 10,8 g białka,
  • 2 g tłuszczu,
  • 67,2 g węglowodanów,
  • 1,2 g soli.

Plusy: produkt jest ogólnodostępny, chrupki, a zarazem delikatny.

Minusy: niestety skład jest ze zbędnymi dodatkami, cukier, tłuszcz palmowy czy mleko w proszku - totalnie zbędne.

Country Barn Pieczywo chrupkie żytnie, pełnoziarniste

Skład: mąka żytnia pełnoziarnista (98%), sól jodowana, cukier.

Może zawierać śladowe ilości soi, mleka (łącznie z laktozą), orzeszków ziemnych oraz innych orzechów.

100 g tego pieczywa dostarczy 359 kcal, w tym:

  • 11,2 g białka,
  • 2 g tłuszczu,
  • 69,9 g węglowodanów,
  • 0,4 g soli.

Plusy: bardzo ciekawy produkt, w smaku wypada bardzo dobrze, jest chrupki, ale nie jest twardy. Produkt ogólnodostępny.

Minusy: cukier jest zbędny, niestety jak z innymi paczkami - ciężko skończyć na jednej kromce.

Sante Pieczywo chrupkie razowe

Skład: mąka pszenna, otręby żytnie 13,2%, olej rzepakowy, sól morska, substancja spulchniająca: węglany amonu, emulgator: lecytyny (ze słonecznika).

100 g tego pieczywa dostarczy 389 kcal, w tym:

  • 11 g białka,
  • 4,5 g tłuszczu,
  • 72 g węglowodanów.

Plusy: produkt ogólnodostępny, smak całkiem przyzwoity, to zapewne za sprawą otrębów.

Minusy: skład mógłby być zdecydowanie lepszy.

Wasa Sport Pieczywo chrupkie żytnie

Skład: pełnoziarnista mąka żytnia, sól, drożdże, Do wypieku 100 g produktu użyto 104 g pełnoziarnistej mąki żytniej.

100 g tego produktu dostarczy 327 kcal, w tym:

  • 9 g białka,
  • 1,5 g tłuszczu,
  • 59,3 g węglowodanów,
  • 1,2 g soli.

Plusy: pieczywo jest ogólnodostępne, w smaku bardzo dobre, ładnie pachnie, zdecydowanie chrupkie, ma bardzo dobry skład.

Minusy: niestety produkt mało sycący, ciężko się nim najeść.

Sante Pieczywo chrupkie oliwkowe

Składniki: mąka pszenna, otręby pszenne, oliwka 4,8% (oliwka zielona, sól), olej rzepakowy, przyprawa, substancja spulchniająca: węglany amonu, sól morska, emulgator: lecytyna (ze słonecznika), regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

100 g tego pieczywa dostarczy 389 kcal, w tym:

  • 11 g białka,
  • 5 g tłuszczu,
  • 72 g węglowodanów.

Plusy: pieczywo jest delikatne, mniej chrupkie niż wyżej wymienione, w smaku wyczuwalny posmak oliwek.

Minusy: pieczywo ma dość gorzki, cierpki smak, skład mógłby być zdecydowanie lepszy.

Wasa Pieczywo chrupkie graham, pełnoziarniste

Skład: mąka pszenna 58%, pełnoziarnista mąka pszenna, drożdże, olej rzepakowy, cukier, sól. Może zawierać śladowe ilości nasion sezamu i mleka. Do wypieku 100 g produktu użyto 39 g pełnoziarnistej mąki pszennej.

100 g tego pieczywa dostarczy 381 kcal, w tym:

  • 12,5 g białka,
  • 7 g tłuszczów,
  • 62,8 g węglowodanów,
  • 1,2 g soli.

Plusy: produkt jest ogólnodostępny, w smaku wypada nie najgorzej, jest delikatne i kruche zarazem.

Minusy: skład nie powala, pieczywo jest lekko słodkie.

Ekowital Amarantusowe pieczywo chrupkie

Skład: kukurydza*, mąka amarantusowa* 20%, ryż*, żółty groch*, białko grochu*, sól, cukier. *Składniki pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych.

100g tego pieczywa dostarczy 271 kcal, w tym:

Plusy: całkiem dobry skład, pieczywo posiada certyfikat upraw ekologicznych, jest mało kaloryczne, posiada dużo mniej węglowodanów od pozostałych, w smaku jest smaczne, ładnie pachnie.

Minusy: obecność cukru jest zbędna, mimo że jest on na ostatnim miejscu w liście, są ciężko dostępne.

Burger pieczywo chrupkie żytnie razowe

Skład: mąka żytnia razowa, sól kuchenna.

100 g tego produktu dostarczy 346 kcal, w tym:

  • 9,6 g białka,
  • 1,7 g tłuszczu,
  • 65,2 g węglowodanów.

Plusy: jeden z najlepszych składów, bardzo dobre w smaku, idealnie chrupkie i delikatne.

Minusy: nie jest to produkt ogólnodostępny, ciężko oderwać się od paczki.

Wniosek

Pieczywo chrupkie uznawane jest za dobrą i zdrową alternatywę dla zwykłego, tradycyjnego pieczywa. Duża zawartość błonnika pokarmowego, jak i niska kaloryczność stanowią główny powód, dla którego coraz to więcej ludzi decyduje się na zakup. W powyższym zestawieniu widać, że nie zawsze to pieczywo należy do kategorii fit. Gdybym miał polecić pieczywo chrupkie, to zdecydowanie poleciłbym te z firmy Burger. Bardzo dobrze komponuje się jako przegryzka, ale też jako szybkie drugie śniadanie z dodatkiem sałatki i jajka.

Na drugim miejscu byłoby pieczywo Country Barn, mimo że ma cukier w składzie, nie jest on wysoko w liście składników i nie jest też mocno wyczuwalny, a pieczywo to jest bardzo smaczne.

Podsumowanie

Chrupkie pieczywo, jak każdy z produktów spożywczych, ma swoje plusy i minusy. Zatem, czy można je spożywać? Moim zdaniem jako dodatek do zbilansowanej diety, od czasu do czasu, zdecydowanie tak. Jak widać, spotkać można takie, które mają bardzo bogaty skład, jednak uważam, że gdybym miał wybierać między pieczywem chrupkim a pieczywem tradycyjnym, skłaniałbym się ku tradycyjnemu.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (5)
olivkah

Takie pieczywo może być ekstrudowane. To nie jest dobry sposób przetwarzania żywności.

0
basmann

Kurde to już prawie nic jeść nie można, zostaje sama woda :D

0
blue_hope

ta, dlatego nie powinno być stałym elementem diety ;-)
Na ten czas nic nie jest super czyste ;-)

0
galazka

A wafle ryżowe? Może są lepszą alternatywą?

0
LiptonS

To już lepiej własny wypiekany chleb, którym szybciej się nasycisz. Jak dla mnie tego typu produkty są za bardzo przetworzone, więc zaliczam je do produktów śmieciowych.

0