Wiele osób nie wyobraża sobie posiłku z mięsem czy rybą, a w szczególności ziemniaków pieczonych czy frytek bez dodatku ketchupu. Razem z musztardą i chrzanem jest on od lat jednym z bardziej popularnych dodatków smakowych do posiłku.

  1. Ketchup – co to takiego?
  2. Jak wybierać dobry ketchup?
  3. Zestawienie porównawcze popularnych ketchupów
  4. Wniosek
  5. Podsumowanie

Często przyzwyczajenia z dzieciństwa są na tyle silne, że ciężko nam zrezygnować z niewielkiej ilości tego sosu pomidorowego. Warto więc zastanowić się nad dostępnymi na rynku ketchupami, ich składami, ceną, smakiem i ogólnymi właściwościami organoleptycznymi, przed tym, zanim zdecydujemy się używać ich jako dodatki do posiłków.

Ketchup – co to takiego?

Chyba nie ma w naszym kraju osoby, która nie wiedziałaby, czym jest ten popularny dodatek do posiłków. Jednak, gdyby zapytać dokładniej, to zapewne niewiele osób potrafiłoby wymienić oprócz pomidorów, soli i cukru resztę składników ketchupu.

Ketchup jest sosem pomidorowym stosowanym na zimno. Występuje on w różnych wersjach. Podział tradycyjny wyróżnia wersję łagodną i pikantną. Jednak w ostatnich latach powstało sporo jego odmian smakowych, z dodatkami: bazylii, oregano, czosnku, cebulki, wędzony czy o smaku pizzy, a nawet boczku. Spotkać można również podziały według koloru: niebieski, zielony, czarny. Coraz popularniejszej z kolei stają się te o obniżonej zawartości cukrów lub pozbawione ich całkowicie.

Wśród popularnych składników ketchupu wyróżnić należy takie, jak:

  • pomidory
  • koncentrat pomidorowy
  • cukier
  • sól
  • ocet
  • skrobia modyfikowana
  • warzywa (cebula, seler)
  • regulator kwasowości
  • benzoesan sodu
  • przyprawy

Co ciekawe, w składzie ketchupów (sosów na bazie pomidorów) nie wolno stosować barwników, o czym mówi rozporządzenie Ministra Zdrowia. Z reguły ketchupy nie wymagają dodatku środków konserwujących. Wynika to z zastosowania metody pasteryzacji. W niektórych obecny jest jednak benzoesan sodu, po to, aby produkt wytrzymał dłużej po otwarciu.

Jak wybierać dobry ketchup?

Przede wszystkim należy czytać etykiety i składy produktów. Składnik, który wymieniony jest w pierwszej kolejności, występuje w nim w największej ilości. Warto na to zwrócić uwagę. Dobrej jakości sos pomidorowy zrobiony będzie z dużej ilości pomidorów a niekoniecznie wsadu czy koncentratu pomidorowego.

Warto zwrócić uwagę na to, aby miał jak najmniej cukru. Spotkać można produkty zawierające ponad 30% cukrów w składzie. Plusem niewątpliwie będzie brak dodatku benzoesanu sodu i octu, przy rozsądnej cenie.

Zestawienie porównawcze popularnych ketchupów

Ketchup Włocławek

Najpopularniejsza i najdłużej dostępna firma na rynku. Ponad 25 lat temu w zasadzie jedyny dostępny ketchup na rynku. Firma przetrwała do dziś wśród wielu konkurentów.

Skład: pomidory (161 g pomidorów zużyto do produkcji 100 g produktu), cukier, przecier z selera (7,3%), cebuli (6,7%), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, ocet spirytusowy, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, przyprawy

W 100 g ketchupu znajduje się 106 kcal. Węglowodany 23 g (w tym 23 g cukrów), tłuszcze poniżej 0,5 g (nacysone poniżej 0,1 g), białko 1,7 g, sól 1,6 g

Plusy: wyprodukowany z pomidorów, przy dość sporej ich ilości, tradycyjny smak od lat, brak dodatku benzoesanu sodu, niewielka ilość soli, dodatek warzyw

Minusy: spora ilość cukrów prostych, dodatek octu

Ketchup Tortex

Popularna od lat firma stawiająca bardziej na niższą cenę produktu.

Skład: koncentrat pomidorowy (37%), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (benzoesan sodu), tymianek, oregano, cząber, szałwia, kolendra, aromat

W 100 g ketchupu znajduje się 99 kcal. Węglowodany 23 g (w tym 19 g cukrów), tłuszcze poniżej 0,5 g (nasycone poniżej 0,1 g), białko 0,9 g, sól 1,6 g

Plusy: cena

Minusy: wyprodukowany z koncentratu pomidorowego, a nie pomidorów, dodatek wody, benzoesan sodu, aromat (producent deklaruje brak sztucznych aromatów, więc jest on pochodzenia naturalnego), dość wodnista konsystencja

Ketchup Kotlin -60% kcal

Jedna z niewielu alternatyw ketchupu o obniżonej zawartości cukrów. Firma znana, posiadająca sporą gamę produktów ketchupowych.

Skład: pomidory (160 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości (kwas octowy i kwas cytrynowy), substancja słodząca (sukraloza), naturalne aromaty, przyprawy

W 100 g ketchupu znajduje się 45 kcal. Węglowodany 8,2 g (w tym 8,2 g cukrów), tłuszcze poniżej 0,5 g (nasycone poniżej 0,1 g), białko 1,4g, sól 2 g

Plusy: znacznie niższa zawartość cukrów prostych, smak nieodbiegający od innych produktów o wyższej zawartości cukru, cena porównywalna z konkurencją, spora ilość pomidorów użyta do wyprodukowania 100 g ketchupu, brak dodatku benzoesanu sodu, brak dodatku octu, brak aspartamu jako słodzika

Minusy: więcej soli niż w konkurencyjnych produktach, dodatek aromatu (naturalny), słaba dostępność

Ketchup All Nutrition Zero %

Coś dla osób, którym zależy na eliminacji cukrów z diety. Produkt pozbawiony ich prawie całkowicie.

Skład: woda, ocet, koncentrat pomidorowy, sól, przyprawy, kwas octowy, substancje zagęszczające (karbokryretyloceluloza sodu, guma ksantanowa, alginian glikolu propylenowego), wzmacniacz smaku (glutaminian sodu), naturalny aromat, koncentrat (rzodkiew, marchew, czerwona porzeczka), substancja konserwująca (sorbinian potasu), substancja słodząca (sukraloza)

W 100 g ketchupu znajduje się 20 kcal. Węglowodany 2,62 g (w tym cukry 1,19 g), tłuszcze 0,49 g, białko 0,74 g, sól 2,22 g

Plusy: cukry proste ograniczone prawie do zera, smak i konsystencja bardzo zbliżone do tradycyjnych ketchupów, cena w grupie tego typu produktów jest jedną z niższych, porównywalna ilość soli z poprzednimi produktami

Minusy: dodatek wzmacniaczy smaku - obecnie nie istnieje technologia, która umożliwiłaby wyprodukowanie produktów o bardzo niskiej kaloryczności bez użycia wzmacniaczy smaku i substancji konserwujących, ze względu na niemal zerową kaloryczność, cena jest wyższa niż tradycyjnych ketchupów

Wniosek

Jak widać z przedstawionego porównania, produkty różnią się dość znacznie - obecnością wody, substancji konserwujących, octu, pomidorów lub ich braku, a w szczególności obecnością cukrów.

Podsumowanie

Osoby, którym zależy na jak najniższej zawartości cukru, przy zachowaniu dobrego smaku, powinny przetestować ketchup ALLNUTRITION Zero %. Jeżeli jednak wśród tych osób są takie, którym zależy na eliminacji z diety wzmacniaczy smaku i substancji konserwujących, mają do wyboru ciekawą alternatywę w postaci Kotlin -60% kcal, który pod względem składu, smaku i ceny nie odbiega od konkurencji.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)