Kto z nas nie lubi czekolady? Dbając o sylwetkę, nieczęsto można sobie pozwolić na swoją ulubioną białą czy mleczną z orzechami laskowymi. Dobrym rozwiązaniem może być wprowadzenie gorzkiej czekolady jako alternatywy dla tradycyjnych słodkości. Na co zwracać uwagę kupując gorzką czekoladę? Czy słowo gorzka zawsze ma swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości? Jak producenci próbują oszukać nas na jakości czekolady? Co znajdziemy w ich składzie? I jaką czekoladę wybierać?

  1. Cenne właściwości gorzkiej czekolady?
  2. Czekolada czekoladzie nierówna
  3. Zestawienie czekolad
  4. Podsumowanie

Cenne właściwości gorzkiej czekolady?

Jak wiadomo, czekolada poprawia humor, a jej gorzka przedstawicielka ma bardzo wykwintny i cierpki smak, co zawdzięcza sporej zawartości kakao. W zależności od jej gatunku, na półkach sklepowych znajdziemy produkty o zawartości od 60% do 99% ziarna kakaowca.

Czekolada to nie tylko cukier, tłuszcz i zbędne kalorie. Jej gorzka odmiana (przede wszystkim) zawiera sporą dawkę witamin i minerałów, w zależności od procentowej zawartości kakao.

Znajdziemy w niej:

  • witaminę A - pozytywnie wpływa na nasz wzrok, buduje naszą naturalną odporność, ale też przyczynia się do prawidłowego tworzenia się szkliwa nazębnego
  • witaminę E - silny przeciwutleniacz, przeciwdziała zakrzepom
  • witaminę K1 - zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, zapobiega krwotokom
  • witaminy z grupy B - przede wszystkim odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego, poprawiają nastrój i sprawność umysłu
  • sporą dawkę potasu - jeden z elektrolitów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania nerek
  • fosfor - odpowiada za prawidłowy wzrost kośćca i stan uzębienia
  • magnez - korzystnie wpływa na układ nerwowy, jest jednym z najcenniejszych pierwiastków i znajduje się niemal we wszystkich komórkach; poprawia pracę serca, wzmacnia kości oraz szkliwo nazębne, dba o układ odpornościowy
  • żelazo - odpowiada za produkcję czerwonych krwinek, wspomaga pracę układu nerwowego, ale też odgrywa ważną rolę w zwalczaniu bakterii czy wirusów
  • wapń - wpływa na twardość kości i zębów, reguluje układ nerwowy, kontroluje również krzepnięcie krwi.

Ponadto w gorzkiej czekoladzie znajdziemy flawonoidy, czyli związki flawonowe, zwiększające przepływ krwi w mózgu, działają również przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Flawonoidy obniżają również poziom cholesterolu i chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, szczególnie podczas opalania.

Teobromina, oprócz swoich właściwości pobudzających, działa oczyszczająco na nasz organizm, wspiera również pracę nerek oraz posiada właściwości moczopędne, wykazuje skuteczne działanie, które zatrzymuje kaszel, a kofeina zawarta w czekoladzie pobudzi nas, szczególnie w stanach zmęczenia, gdy narażeni jesteśmy na dużą aktywność fizyczną czy też intensywny wysiłek umysłowy.

W czekoladzie znajdziemy również hormon fenyloetyloaminę, który odpowiada za nasz dobry nastrój, wyzwala w nas uczucie szczęścia. Ale fenyloetyloamina może powodować również migrenowe bóle głowy, dlatego osoby ze skłonnościami do migren powinny jej unikać albo dozować w małych ilościach.

Czekolada czekoladzie nierówna

Dobrej jakości czekolada gorzka powinna mieć minimum 70% kakao. Choć nie istnieją wymagania mówiące o tym, ile miazgi kakaowej powinno znajdować się w gorzkiej czekoladzie, to te poniżej 70% zazwyczaj są kiepskiej jakości, zawierają sporo emulgatorów i zbędnych dodatków. A ich producenci oszczędzają na tak cennym kakao.

Ciemna czekolada zawiera miazgę kakaową, tłuszcze kakaowe i cukier. Nie wybierajmy tej, która zawiera syrop glukozowo-fruktozowy. W składzie gorzkiej czekolady nie znajdziemy mleka.

Często w składzie spotkać można polirycynooleinian poliglicerolu, czyli E476, jest to emulgator, który stosuje się przy wyrobie między innymi czekolady. Producenci, chcąc nieco zatuszować kiepskiej jakości miazgę kakaową, ale też, by zaoszczędzić samego kakao, ograniczają jego ilość i dodają właśnie tego emulgatora, który wiąże składniki i dzięki niemu się nie rozwarstwiają. Dopuszczalna dawka E476 to 7,5 g na kilogram masy ciała na dzień.

Ponadto w składzie gorzkiej czekolady znaleźć można lecytynę sojową, która jest zdecydowanie tańszą alternatywą dla masła kakaowego. Tylko po co zastępować naturalne składniki?

Tak naprawdę do wytworzenia prawdziwej, dobrej gorzkiej czekolady wystarczy ziarno kakaowca, masło kakaowe i cukier. Do tego ewentualnie dodatki smakowe np. naturalne aromaty.

Zestawienie czekolad

Czekolada gorzka Wawel 70%

Skład: miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator, lecytyny z soi, aromat.

W 100 g tej czekolady znajdziemy 551 kcal, w tym 10 g białka, 34 g węglowodanów oraz 39 g tłuszczów.

Plusy: ogólna dostępność, dobra cena, w smaku nie jest najgorsza

Minusy: cukier, który znalazł się aż na drugim miejscu, niestety czekolada jest dość miękka, dodatek emulgatora

Lindt Excellence 70% cocoa

Skład: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, naturalna wanilia Bourbon.

W 100 g tej czekolady znajdziemy 566 kcal, w tym 9,5 g białka, 34 g węglowodanów, 41 g tłuszczów i 0,1 g soli.

Plusy: ogólnodostępny produkt, bardzo ciekawy skład, po otwarciu czekolada ładnie pachnie, twarda struktura, bardzo smaczna, firma ta produkuje też czekolady gorzkie z większą zawartością kakao, nawet 99%

Minusy: jak za 70% to wysoka cena (choć skusić się można, patrząc na dobry skład)

Tesco Finest Swiss 85%

Skład: miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, cukier, kakao w proszku, naturalny aromat waniliowy

W 100 g tej czekolady znajdziemy 605 kcal, w tym 10,6 g białka, 18,5 g węglowodanów, 50,7 g tłuszczów, 15,5 g błonnika oraz 0,1 g soli.

Plusy: bardzo dobry skład, spora zawartość kakao, posiada mocny, czarny kolor i jedwabistą, gładką strukturę, zdecydowanie po otwarciu czuć kakaowy aromat, jest twarda, czekoladę ciężko jest przełamać, bardzo pyszna w smaku, ma bardzo dobrą cenę

Minusy: dostępna tylko w jednym supermarkecie

czekolada

Vivani czekolada gorzka 92% cacao

Skład: masa kakaowa, tłuszcz kakaowy, cukier kokosowy

W 100 g tej czekolady znajdziemy 648 kcal, w tym 8,5 g białka, 13,1 g węglowodanów, 59,4 g tłuszczów oraz 0,02 g soli.

Plusy: czekolada ta ma certyfikat ekologiczny (BIO), po otwarciu pięknie pachnie, czuć mocno kakao, plusem też jest cena oraz skład, bez zbędnych dodatków

Minusy: ciężko ją dostać, raczej trzeba zaopatrzyć się w nią przez Internet

Alce Nero Costa Rica z kawałkami kakao

Skład: masa kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, rozdrobnione prażone ziarna kakao, wanilia, masa kakaowa minimum 80% (certyfikowany składnik ekologiczny).

W 100 g tej czekolady znajdziemy 611 kcal, w tym 9 g białka, 23 g węglowodanów, 51 g tłuszczów.

Plusy: po ugryzienia da się wyczuć małe ziarenka kakao, jest twarda, po otwarciu ładnie pachnie, posiada certyfikat ekologiczny, całkiem dobry skład

Minusy: dostępność oraz cena

Xucker Czekolada gorzka z ksylitolem 75%

Skład: miazga kakaowa, substancja słodząca: ksylitol z Finlandii 23%; masło kakaowe, emulgator (lecytyna słonecznikowa), aromat (Bourbon Wanilia). Masa kakaowa min. 75%.

W 100 g tej czekolady znajdziemy 559 kcal, w tym 7,2 g białka, 28,6 g węglowodanów, 47,8 g tłuszczów oraz 0,02 g soli.

Plusy: z racji braku cukru, który zastąpiono ksylitolem, czekolada ta nadaje się dla osób, które zrezygnowały z używania cukru np. cukrzycy

Minusy: w smaku niestety podobna do czekoladopodobnych produktów, dodatek emulgatora, cena jak na 75% kakao wysoka, trudna dostępność

E. Wedel czekolada gorzka

Skład: miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgatory (lecytyna sojowa i E476), aromat. Masa kakaowa minimum 64%.

W 100 g tej czekolady dostarczymy 502 kcal, w tym 8,4 g białka, 39,4 g węglowodanów, 31,8 g tłuszczów oraz 12,5 g błonnika i 0,01 g soli.

Plusy: łatwa dostępność, mimo swojego kiepskiego składu w smaku nie wypada najgorzej

Minusy: czekolada jest miękka, cena nieadekwatna do jakości i składu, dodatek emulgatorów, bardzo mało masy kakaowej

Podsumowanie

Jak zauważyć można, wybór czekolady gorzkiej wcale nie jest taki łatwy, nie powinniśmy sugerować się tylko ilością masy kakaowej, choć powinna być ona jak najwyższa. Wybierajmy te bez zbędnych dodatków. Ja poleciłbym w pierwszej kolejności czekoladę gorzką z Tesco Finest Swiss - ma sporą zawartość kakao, atrakcyjną cenę i bardzo dobry skład. Jeśli mamy więcej gotówki, możemy pokusić się o czekolady Lindt Excellence, mają jeden z najciekawszych składów, jeśli chodzi o czekolady gorzkie, jakie widziałem, a cena jest bardzo adekwatna do jakości.

Podsumowanie

Czekoladę lubi prawie każdy. Kiedyś straszono nas, że jest niezdrowa i psuje zęby. Dziś zwraca się uwagę na jej prozdrowotne właściwości. Niestety nie każda sprzedawana tabliczka zasługuje na miano prawdziwej czekolady. Dlatego nim sięgniemy po gorzką czekoladę, by wrzucić ją do koszyka, zaznajomić należałoby się ze składem. Spożywanie gorzkiej czekolady w umiarkowanej ilości może pozytywnie wpłynąć na pracę organizmu. Może być też być dobrą alternatywą dla innych słodkości.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (2)
hubii56

Wawel ma w sprzedaży czekoladę gorzką 90.
Skład: miazga kakaowa (miejsce pochodzenia: Afryka), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi), Masa kakaowa minimum 90%

0
Banan

moja ulubiona :)

0