Odżywki białkowe stanowią skoncentrowane źródło białka. Służą do wzbogacania diety osób trenujących w ten makroskładnik. Na rynku, dostępnych jest wiele rodzajów odżywek białkowych. Najliczniejszą grupę stanowią produkty oparte na białkach mleka. Wymienić tutaj możemy białka serwatkowe, czyli WPC (koncentrat białka serwatkowego), WPI (izolat białka serwatkowego), WPH (hydrolizat białka serwatkowego) oraz kazeinę.
Białko serwatkowe
Serwatka powstaje mleka. Powstaje podczas produkcji serów. Stanowi około 20% białek mleka. Białko serwatkowe powstaje z mleka w procesie mikrofiltracji, ultrafiltracji lub wymiany jonowej. Białka te charakteryzują się wysoką zawartością aminokwasów egzogennych. Poza tym wyróżnia je bardzo dobra przyswajalność oraz wysoka wartość biologiczna. Białka serwatkowe zostają całkowicie przyswojone w czasie do 3,5h.
Cechy charakterystyczne:
- szybko się wchłaniają
- są łatwostrawne
- powodują szybki wzrost aminokwasów niezbędnych oraz BCAA
Kazeina micelarna
Kazeina jest fosfoproteiną. Jest głównym białkiem mleka. Stanowi około 80% jego białek. Kazeina micelarna to najczystsza i najsmaczniejsza forma białka kazeinowego. Kazeina jest białkiem o wolnym procesie wchłaniania. Całkowite przyswojenie kazeiny trwa nawet do 6h. Kazeina podobnie, jak białka serwatkowe wykazuje wysoką zawartość aminokwasów egzogennych.
Cechy charakterystyczne:
- wolny proces trawienia i wchłaniana
- wysoki potencjał antykataboliczny
- powoduje wzrost ilości aminokwasów niezbędnych oraz BCAA przez wiele godzin
Kiedy i jak stosować?
Białko serwatkowe idealnie nadaje się do spożycia w okresie potreningowym w celu szybkiego uzupełnienia niezbędny aminokwasów. Sprawdzi się również w ciągu dnia jako dodatek do posiłku, jak również w okresie przedtreningowym. Kazeina sprawdzi się świetnie w posiłku spożywanym przed snem.
Podsumowanie
Zarówno białka serwatkowe, jak i kazeina znajdują zastosowanie w suplementacji sportowej. Białka te mają jednak zupełnie odmienne cechy i w związku tym odmienne zastosowania.