Wykorzystanie suplementacji beta-alaniną zazwyczaj kojarzone jest ze sportami wytrzymałościowymi, gdzie sportowcy stosują suplementację w celu podniesienia swoich osiągów wydolnościowych. Biolodzy z Uniwersytetu Southern w Kaliforni odkryli jednak, że wykorzystanie beta-alaniny może wpływać na łagodzenie skutków działania glikacji.
Organizm człowieka jest skonstruowany w taki sposób, że im więcej glukozy dostarczamy do organizmu, tym więcej otrzymujemy produktów końcowych glikacji w postaci AGE. Ich wpływ na organizm człowieka polega m.in. na tym, że przyspieszają proces starzenia.
Badanie
Celem naukowców było sprawdzenie, czy karnozyna (silny przeciwutleniacz, który jest syntetyzowany dzięki dostarczeniu beta-alaniny do organizmu) spowalnia proces starzenia się komórek. W tym celu przeprowadzono eksperyment na bakteriach Escherichia Coli, które zostały wystawione na działanie glukozy o wysokim stężeniu. Proces ten miał za zadanie szybko zwiększyć ilość AGE i wywołać śmierć komórek bakterii. W drugiej próbie komórkom podano dodatkowo karnozynę.
Wyniki
Dodatek karnozyny do próbki z bakteriami E.Coli zmniejszył produkcję AEG. Co więcej, zmniejszyła się również aktywność związku metyloglioksalu, który wykazywał mniej toksyczne działanie na komórki.
Wnioski
Wykorzystanie karnozyny skutecznie wydłuża czas życia komórki. Badanie Amerykanów potwierdziło przypuszczenia Rosjan, jednak do tej pory mechanizm działania karnozyny był mniej znany. Beta-alanina wykazuje więc działanie ochronne dla komórek, co potwierdza przypuszczenia o wykorzystaniu antyoksydantów, jako naturalnych protektorów życia.
Źródło: Appl Environ Microbiol. 2010 grudzień; 76 (24): 7925-30.
troche malo rzetelnie napisane. Co się stało w tej pierwszej próbie? Wysoka glukoza zabiła bakterie tak jak sugeruje treść badania ?