SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

alergie pokarmowe i nietolerancja pokarmowa

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 26676

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 6262 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 25443
witam!

ostatnie moje przejscia związane z alergiami, kazały mi zaprzestac treningu, a zarazem zmotywowały do zgłębienia wiedzy na ten temat, którą chciałem sie z wami podzielic. Jak były podobne tematy to prosze o skasowanie.


Co to jest alergia pokarmowa?


Alergia pokarmowa polega na specyficznej reakcji organizmie człowieka, która może być zdiagnozowana dostepnymi testami. Immulogiczna reakcja jest reakcja przeciwko obcym molekulom wkraczającym do organizmu człowieka. Jej zadaniem jest ochrona organizmu. Natomiast alergia pokarmowa jest reakcją silną, prowokowaną przez żywność i nie mającą ujemnych efektów u większosci ludzi. Te nie normalne zmiany sa nagle i zlokalizowane w miejscach tj. usta (obrzek warg), układ pokarmowy, drogi oddechowe (świszczenie i problemy z oddychaniem) i skóra (zobacz takze wstrząs anafilaktyczny poniżej.)


Co to jest nadwrażliwasc na żywnosc?


Nadwrażliwość na żywność odpowiada wszystkim typom negatywnych reakcji spowodowanych przez komponenty żywnosci. Rozróżniamy dwa typy nadwrażliwosci, alergie pokarmową oraz nietolerancję żywnosciową. Obydwie uznawane są jako nie normalne reakcje. Innyn powodem występowania zmian może byc bezpieczeństwo żywnosci.


Co to jest nietolerancja żywności ?


Nietolerancja żywności jest nie prawidłową reakcją na żywność, wyzwalaną przez komponent żywności.np.nietolerancja laktozy. Reakcja ta nie ma związku z systemem immunologicznym natomiast powodowana jest dzięki nie trawieniu/absorbcji specyficznej żywności lub składnika żywności. Np.ludzie z nietolerancją laktozy nie mają enzymu laktazy która trawi cukier i laktozę w mleku. Jest to jedna z najbardziej popularnych nietolerancji pojawiających sie u około 50% nastolatków populacji ludzkiej.

Niektórzy ludzie nie tolerują dodatków do żywności tj,wspomagacze smaku (msg) lub konserwanty (sulphite). Symptomy są bardzo odmienne u indywidualnych osób i często niemożliwym jest wskazanie który z komponentów żywnosci wywołał reakcję.

Symptomy nietolerancji pokarmowej mog być mylone z alergi pokarmową. Ważmym więc jest skontaktowanie się z lekarzem w celu ustalenia powodu negatywnej reakcji na żywność.



Co jest powodem nietolerancji pokarmowej?


Nie ma oczywistej odpowiedzi. Powodem jest roznica miedzy kompontami w zywnosci. Mozliwe mechanizmy sa powodowane brakiem konkretnego enzymu (enzymy sa potrzebne do specyficznych reakciji chemicznych w organizmie ludzkim), dziedzicznosc, stres czy choroba, oslabiony system odpornosciowy, zanieczyszczenie srodowiska, brak odpowiednich skladnikow odzywczych.


Dlaczego niektórzy ludzie są alergikami na wybrane składniki?

Występowanie alergii w rodzinie jest jednym z głównych powódów występownia alergii pokarmowej bądz nietolerancji. Dzieci z rodzin atopowych (alergicznych) mają większe prawdopodobieństwo bycia alergikiem. Niemowlęta których jedno z rodziców jest alergikiem mają dwukrotnie większe szanse wystapienia alergii w porównaniu do niemowlat zdrowych rodziców. Jeśli obydwoje z rodziców są atopowi to ryzyko wzrasta od czterech do sześciu razy. W przypadku gdy dziecko jest urodzone w rodzinie gdzie bliscy krewni cierpią na alergię, odstawiamy karmienie pierdsią od 4-6 miesiecy dla bezpieczeństwa dziecka.



Co to jest wstrząs anafilaktyczny?


Wstrząs anafilaktyczny jest ostra reakcja alergiczna,z silmymi objawami.Całe ciało jest porażone w przeciągu kilku minut pod wpływem ekspozycji alergenu. Powodami mogą być : jedzenie,ukąszenia owadów,leki.

Reakcja anafilaktyczna jest wywoływana przez nagłe wyzwolenie substancji chmicznych,łacznie z histaminą z komórek we krwi i tkanek. Wyrzucenie substancji chemicznych nastepuje dzieki reakcji przeciwciał (immunoglobuliny E)z podrażniajacą substancją(alergenem).Ten mechanizm jest tak wrażliwy że nieznaczna ilość alergenów powoduje reakcje.

W szoku anafilaktycznym tkanki oskrzelowe puchną a ciśnienie krwi spada,powoduje to duszenie się i omdlewanie.W tym wypadku zastrzyk z adrenaliny(epinephrine) powinien być podany jak najszybciej.Adrenalina dzieła szybko na zwężenie naczyń krwionośnych,rozlużnienie mięśni płucnych co polepsza oddychanie,stymuluje bicie serca oraz cofa opuchliznę wokół twarzy i warg(angioedema).


Czy występuje lekarstwo na alergię pokarmową ?


Obecnie nie ma lekarstwa które leczyłoby alergię pokarmow. Ścisłe unikanie produktów jest jedyną metodą powstrzymania reakcji.Większość ludzi wyrasta ze swoich alergii, chociaż alergie na orzeszki ziemn, orzechy, ryby i owoce morza są uznawane jako alergie występujące całe życie.


Jakie są najbardziej powszechne typy nietolerancji żywności?


Nietolerancja laktozy jest najbardziej powszechnym typem nietolerancji żywności. Ludzie cierpiący na nietolerancję laktozy nie posiadają wystarczającej ilości enzymu laktazy do trawienia cukru laktozy znajdującego się w mleku.Innymi typami nietolerancji są nietolerancja fruktozy, glutenu, alkoholu, wybranych typów błonnika oraz dodatków do żywności takich jak wzmacniacze smaku (MSG) czy konserwanty (sulfid) używane w żywności.


Które z alergenów są najbardziej popularne ?


Indywidualne osoby mogą mieć alergie na różne rodzaje żywności tj.owoce, warzywa, mięso. Jednakże te produkty wywołują reakcje alergiczną znacznie rzadziej niż tych osiem poniżej wymienionych produktów, które są sprawcami 90 procent wszystkich reakcji alergicznych:

Mleko
Jajko
Orzech ziemny
Orzechy,(orzech wloski, nerkowiec, itd.)
Ryba
Owoce morza
Soja
Pszenica


Przeciwnie do przekonań, dodatki do żywności (E-numer) są rzadko zwiaząne z występowaniem alergii.


Na jakie rodzaje żywności jesteśmy alergikami?


Najczęściej reakcję alergiczną u nastolatków wywołują skorupiaki takie jak: krewetka, langusta, homar i krab, orzeszki ziemne, orzechy np. woskie, ryby, jaja.U młodszych dzieci reakcja ta występuje pod wplywem mleka, jaj, pszenicy i orzeszków ziemnych. Nastolatki raczej nie tracą alergii, natomiast dzieci z czasem mogą z niej wyrastać. Dzieci tracą alergię na mleko, soję raczej niż na orzeszki ziemne, ryby i krewetki. Alergia na orzeszki ziemne czy skorupiaki może wywoływać ostre reakcje po pierwszym spożyciu, ekspozycjii. Ludzie często reagują na popularnie spożywane produkty, np.w Japonii często spotykaną alergią jest alergia na ryż, a w w krajach Skandynawskich alergia na dorsza.

Które produkty powinny być unikane przy nietolerancji laktozy ?


Nietolerancja laktozy jest brakiem zdolności trawienia znaczących ilosci laktozy, dominującego cukru w mleku. Brak tej zdolnosci powodowany jest deficytem enzymu laktazy. Enzym ten normalnie produkowany jest przez komórki przewodu pokarmowego. Laktaza rozkłada cukier mleczny na prostsze formy, które mogą być następnie absorbowane do krążenia krwi.

Tolerancja laktozy jest indywidualną zależnością. Próg tolerancji mleka i nabiału może być oznaczony metodą prób i obserwacji przez kwalifikowaną osobę.

Mleko oraz nie fermentowane produkty mleczne, które są naturalnym żródlem laktozy, dlatego też powinny być one unikane przez osoby z nietolerancją. Z drugiej strony fermentowane produkty mleczne są dobrze tolerowane ponieważ zawarta w produktach duża ilość bakterii kwasu mlekowego trawi laktozę.

Inne produkty żywnościowe mogą zawierać laktozę, waczając: chleb i inne pieczone wyroby, przetwarzane płatki śniadaniowe, ziemniaki w proszku, zup, napoje mleczne, margaryny, wędliny (nie koszerne), sosy sałatkowe, słodycze i inne przekąski; mix na naleśniki, ciastka, ciasta, powinny być unikane.

Ważna sprawą jest uważne czytanie etykiet umieszczonych na produktach, zwracanie uwagi nie tylko na zawartość mleka i laktozy ale także na slów takich jak: zsiadłe mleko, twaróg, mleko oraz suche produkty mleczne i odtłuszczone mleko w proszku.

Jeśli któryś z powyżej umieszczonych składników znajduje się na etykiecie oznacza to że produkt zawiera laktozę i powinien być unikany.

Patrząc na to, że większość opisanej żywności zawiera ważne składniki odżywcze . Faktem jest że indywidualne osoby mają różne granice tolerowania ilosci i typu żywności. Każda osoba z nietolerancją musi znaleść swój balans metodą prób i błędów o możliwej ilości spożywania laktozy.Dzieci z brakiem laktazy nie powinny spożywać produktów zawierających laktozę.Wiekszość starszych dzieci i nastolatków nie musi całkowicie unikać laktozy.

Czy jesli mam alergię na orzechy ziemne to powinienem unikać oleju z orzeszków?


Proces rafinacji oleju usuwa białko orzechów ziemnych, które jest odpowiedzialne za wywoływanie reakcji alergicznych. Olej z orzechów ziemnych (czasem etykietowany jako Arachidowy olej) jest często używany jako komponent oleju roślinnego.Pełni on rolę nośnika w przetwarzanej żywności lub emulsyfikatora w kosmetyce. Badania wykazały że rafinowany olej orzechowy nie posiada wykrywalnego białka dlatego też nie wywołuje on alergii. Chociaż nie rafinowane lub swieże oleje, które sa używane do gotowania orzechów, zawierają białko i powinny być unikane.


Ostatnio odkryłem że jestem alergikiem na kwas benzoesowy (E210),jakich produktów powinienem unikać?


Kwas benzoesowy i benzoesany sa popularnie używanymi konserwantami przeciwko grzybom (fungi). W wypadku gdy są one dodawane do żywności jako konserwanty, powinny być one oznaczone odpowiednim numerem (E210-215) albo nazwane (kwas benzoesowy, benzoesan) na etykiecie. Co więcej powinieneś uważnie czytać etykiety. Jedynym naturalnym żródłem kwasu benzoesowego są żurawiny,które zawierają tyle benzoesanu aby sie nie popsuc. Żurawiny i produkty z żurawin powinny być unikane.


Jakie są najczęstsze symptomy nietolerancji laktozy/alergii na mleko?


Wielokrotnie termin "alergia na mleko" i „nietolerancja laktozy" są używane zamiennie, powodując zamieszanie wśród ludzi. Jednakże są one różnymi stanami chorobowymi mającymi różne podłoże, symptomy, grupy docelowe oraz wymagającymi odmiennych sposobów leczenia. Stąd też konieczne jest zarysowanie różnic między tymi dwoma terminami.

Gdy mówimy o „nietolerancji na żywność", mamy na myśli wrogą reakcję naszego ciała na substancję żywnościową lub dodatek, która dotyczy trawienia lub metabolizmu (rozkładu żywności przez organizm), ale która nie angażuje układu odpornościowego. Tego przykładem jest nietolerancja laktozy. Występuje ona wówczas gdy u danej osoby brak jest enzymu (laktazy) potrzebnej do rozkładu cukru mleka (laktozy).

Z kolei „alergia" jest odpornościową reakcją organizmu na żywność lub jej jakiś składnik- zwykle białko. Krowie mleko, jaja, pszenica, soja, należą do najczęściej spotykanych przyczyn alergii wśród dzieci. Alergia na mleko jest powodowana przez nienormalną reakcję systemu immunologicznego na białka obecne w mleku. Co więcej, objawy alergii na mleko i nietolerancji laktozy mogą mieć wiele form i wielokrotnie różnią się między sobą u poszczególnych osób. W przypadku alergii na krowie mleko jej efekt może być natychmiastowy lub przesunięty w czasie, a symptomy dotyczyć całego organizmu. Głównie dotyczy ona przewodu pokarmowego (mdłości, skurcze żołądka, wymioty, biegunka), skóry (pokrzywka, egzema, opuchlizna) oraz dróg oddechowych (rzężenie, katar, zatkanie nosa, kaszel). Jednym z największych niebezpieczeństw w przypadku alergii żywnościowych jest anafilaksja, rzadko występująca, która może pokonać reakcje obronne naszego układu odpornościowego. Dla jednych osób alergia na mleko krowie może być tylko przyczyną pokrzywki, dla innych z kolei prowadzić do poważnych chorób nawet śmierci.

Nietolerancja laktozy może w swoich objawach przypominać nietolerancje mleka, tak jak występowanie biegunek, wymiotów, skurczów żołądka; jednakże nietolerancja laktozy powoduje wzdęcie brzucha i wytwarzanie gazów. Surowość występujących objawów jest różna, zależnie od indywidualnych dla każdego ilości laktozy jaka może być tolerowana.


Czy mogę spożywać kozie mleko, gdy cierpię na nietolerancję mleka krowiego?


Mleko kozie jest często błędnie wymieniane jako rozwiązanie dla ludzi, którzy wykazują alergię na białko mleka krowiego.

To czy kozie mleko będzie lepiej tolerowane przez organizm niż krowie zależy od konkretnego rodzaju białka, które tą alergię wywołuje. Większość ludzi z nietolerancją mleka krowiego jest uczulona na b-laktoglobulinę. To białko jest jednak również obecne w mleku kozim. W efekcie mleko kozie nie stanowi alternatywy dla ludzi uczulonych na mleko krowie.

Osoby powyżej 1 roku życia powinny jednak wypróbować kozie mleko po konsultacji z lekarzem bądź dietetykiem, pod warunkiem, że objawy alergii nie zagrażają jej życiu czy zdrowiu. Kozie mleko stanowi cenne źródło białka i wapnia.


Czym jest gluten?


Gluten jest grupą protein w zbożach zwłaszcza w pszenicy. Pszenica jest blisko związana z innymi zbożami takimi jak żyto, jęczmień i owies gdyż te ziarna także zawierają gluten. Gluten to proteiny w pszenicy, które są odpowiedzialne za silną strukturę ciasta. Proteiny glutenu odpowiedzialne są za sieć, która jest tworzona podczas produkcji chleba. Struktura tworzona w trakcie wzrostu jest bardzo ważna, bez glutenu nie byłoby struktury. Bez glutenu chleb nie przaśniałby.

Gluten dla większości ludzi to zwykłe proteiny, które są bardzo łatwo trawione przez układ trawienny. Jednak niewielka ilość populacji nie może trawić glutenu. Ludzie ci cierpią na nietolerancję glutenu, która jest częściej znana jako celiakia.

Gluten jest mieszanką serii pojedynczych protein zaklasyfikowanych do dwóch grup, Prolaminy i Gluteniny. Główną proteiną prolamin, gliadin, zdaje się być głównym problemem w celiakii lub nietolerancji glutenu. Antyciała gliadynu znajdowane są najczęściej kompleksach odpornościowych związanych z tą chorobą.

Kiedy ludzie chorzy na celiakię spożywają pokarmy zawierające gluten, ich układ odpornościowy odpowiada poprzez niszczenie jelita cienkiego. Zwłaszcza cieniutkie, paluszkowate wypukłości zwane kosmkami, na wyściółce jelita cienkiego są usuwane. Składniki odżywcze z pokarmu są absorbowane do systemu krwionośnego poprzez te kosmki. Bez kosmyków, osoba zostaje niedożywiona rozważając jakość jedzenia, jaką spożywa. Ponieważ zniszczenia powoduje własny układ odpornościowy, celiakia jest rozważana jako choroba autoimmunizacyjna. Zaklasyfikowana jest również jako nieprawidłowe wchłanianie jelitowe, ponieważ składniki odżywcze nie są absorbowane. Celiakia jest również znana jako gluteno - sensytywna enteropatia.

Celiakia jest chorobą genetyczną. Czasami choroba ta jest wywoływana lub staje się aktywna po operacji, ciąży, urodzeniu dziecka, infekcji wirusowej lub ciężkim stresie emocjonalnym.


Co to jest kwas salicylowy i w jakiej żywności występuje?


Kwas salicylowy jest substancją organiczną, bezbarwną, krystaliczną, która topi się w temperaturze 159 o C, słabo rozpuszcza się w wodzie, natomiast bardzo dobrze w alkoholach.

Jest on używany w wielu preparatach stosowanych do leczenia trądziku.

Naturalnym źródłem kwasu salicylowego są owoce i warzywa, z których jagody zawierają go najwięcej. Dość duże ilości kwasu salicylowego znajdują się również w niektórych ziołach i przyprawach, w przeciwieństwie do mięsa, drobiu, ryb, jaj i produktów mleczarskich, które praktycznie nie zawierają salicylanów. Spośród strączkowych, nasion, orzechów i zbóż, jedynie migdały, kasztanowce i orzechy ziemne zawierają kwas salicylowy w znacznych ilościach.




zródło

http://www.food-info.net/pl/index.htm

życie jest za krótkie żeby byc małym



http://www.sfd.pl/Rola_tłuszczy_-_art_by_szoho-t185012.html

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 2175 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 10847


Wszystko z neta, wstydz sie Makrela
Poćwicz jeszcze

Każdy ma to po prostu w dupie. Oprócz Ciebie. Jesteś z tym sam. Zwycięstwo albo porażka!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2614 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 17596


Dużo ale ładnie
Sog dla Pana.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 6262 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 25443
owszem! ale moze sie komus przydac!

życie jest za krótkie żeby byc małym



http://www.sfd.pl/Rola_tłuszczy_-_art_by_szoho-t185012.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 2175 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 10847
Też chciałbym Soga dać, ale nie wejdzie
Makrela musisz się obejsć z smakiem
Najwyzej kupie Ci loda w Krakowie

Każdy ma to po prostu w dupie. Oprócz Ciebie. Jesteś z tym sam. Zwycięstwo albo porażka!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Spampost jest gdzie indziej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 2175 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 10847
Oki Skalarek
Bez zbednych banów

Każdy ma to po prostu w dupie. Oprócz Ciebie. Jesteś z tym sam. Zwycięstwo albo porażka!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 3
Dzień dobry!
Wiem, że odbiegam od tematu ale w tym roku piszę pracę inżynierską nt. znakowania żywności zawierającej alergeny. W związku z tym chciałabym serdecznie prosić osoby posiadające nietolerancję lub alergię pokarmową o wypełnienie krótkiej ( 14 pytań głównie pytania zamknięte tak/nie) ankiety. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
Ania

http://ankiety.interaktywnie.com/ankieta/56472064f04d4/ 
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Chce troszkę schudnąć.

Następny temat

pytanka 3

WHEY premium