Cukry podobnie jak tłuszcze, dostarczają naszemu organizmowi energii i są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Nie zapomnijmy jednak , że przy prawidłowym żywieniu spożywanie owoców oraz warzyw zapewni nam wystarczającą ilość cukru. Ponadto rafinowanie pozbawia cukier wszystkich witamin i substancji mineralnych, jakie zawiera w swej pierwotnej formie. Pozostają czyste węglowodany. Usunięcie białek,witamin i substancji mineralnych przyczynia się do niekompletnego metabolizmu węglowodanów oraz powoduje wytwarzanie toksyn. Jedną z nich jest kwas pirogronowy, który akumuluje się w mózgu i systemie nerwowym. Zakłóca to oddychanie komórek i ogranicza ilość tlenu niezbędną do normalnego funkcjonowania organizmu.Nadmiar cukru ma więc negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność i drastyczny spadek naszej zdolności oceny i zapamiętywania.
Zresztą ilość cukru, jaką spożywamy , ma wpływ na każdy organ naszego ciała. Wątroba magazynuje go w formie glukozy ( glikogenu). Częste dostarczanie cukru w ilościach przewyższających zapotrzebowanie wypełnia ją i powiększa do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu powraca do naszej krwi w formie kwasów tłuszczowych. Te wędrują do każdej części naszego ciała i są magazynowane w najmniej aktywnych miejscach naszego ciała ( brzuch, nogi, pośladki). Następnie kwasy tłuszczowe wędrują danej do aktywnych narządów , takich jak serce i nerki.Następuje osłabienie ich funkcji, tkanki powoli ulegają degeneracji i zmieniają się w tłuszcz. Uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, zmienia się ciśnienie krwi i jakość czerwonych ciałek, a proces tworzenia tkanek ulega spowolnieniu.
trochę krótko ale myślę ze każdy powinien to zrozumieć