Bułki są miękkie,maślane,puszyste - idealne.
Z przepisu wychodzą 4 ogromne lub 8 mniejszych ( polecam zrobić 8 mniejszych )
( na zdjęciach 8 ogromnych bułek z podwojonych składników )
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- ok.1/3 kostki świeżych drożdży
- 100 ml. ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- ok.100 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy rozczyn - drożdże,mleko,cukier + 2 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce aż całość "spuchnie"
2. Do gotowego rozczynu dodajemy roztopione masło,mąkę,sól i wodę - wyrabiamy rękoma , w razie potrzeby dolewając wody lub dosypując mąkę.
3. Ciasto wyrabiamy energicznie ,napowietrzając je przez ok.8-10 min.
4. Tak przygotowane ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia.
5. Z ciasta formujemy bułeczki , odkładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i pozostawiamy przykryte ściereczką na kolejne 20 min.
6. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy kilkanaście minut - do zarumienienia w 200 st. C
Wartości : ( 1/8)
328,2 kcal
B: 6,8 g
W: 47,2 g
T: 12,5 g
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2017-04-19 11:47:59
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html