SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Znudzeni Tuńczykiem-rozwiązanie Low Carb

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6570

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a) Temat przeniesiony przez w0jt z działu Kuchnia SFD.
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 87 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 546
Polecam Tuńczyka w sosie własnym z puszki - kulturystyczny fast food - pamiętajcie tylko o sporej zawartości szkodliwej rtęci. Starajcie się mieć różnorodną diete aby sobie nie zaszkodzić!

Osobiście wypróbowałem już dziesiątki róznych zestawów z tuńczykiem. W tym poście chce pokazać różne sposoby na tuńczyka Low-Carb. Dla smaku dodajemy tutaj rózne sosy/tłuszcze.
Jeśli ktoś bardzo ma ochotę na węgle to wtedy proponuje dodać warzywa strączkowe lub ewentualnie chleb chrupki. Dla osób robiących masę oczywiście - ryż/makaron/chleb pełnoziarnisty.
No ale skupmy się teraz naprawdę na LOW CARB!!

Bazowe składniki:
Białko:Tuńczyk w sosie własnym w kawałkach- 1 puszka - ok 130g. ryby bez zalewy
Tłuszcze:Oliwa z oliwek/olej lniany/Pesto itp.

Inne składniki które możemy uzyć do sałatek z tuńczykiem

Węglowodany:Brokuł/KalafiorPapryka/Pomidory/Ogórki kiszone/Bób/Groszek/Fasola/Kukurydza
Kapusta pekińska/Sałaty- zapychacz
Przyprawy:Tymianek/Oregano/Prowansalskie/do ryb/gyros,kebab/pieprz/...........

ewentualnie Żółty ser (najlepiej chudy) - do najmniej zdrowej wersji

No dobra to dałem na początek trochę składników, przepisy napiszę w wolnej chwili , a teraz lecę na trening

What doesn't kill you makes you stronger!!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 222 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 5079
co do przekroczenia dopuszczalnego poziomu rteci, to zalezy z jakiego rejonu pochodza tunczyki i jaki gatunek. jak dobrze pamietam to w tabelce przedzial rozpoczynal sie od 28 puch na miesiac.
jezeli znajde zrodlo to umieszcze art. dokladnie na ten temat.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 87 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 546
albo chociaż jeden napiszę teraz - dla głodnych
Tuńczyk w sosie własnym kawałki- 130g
Kapusta pekińska pokrojona w kostke- ok 60 g
Groszek konserwowy - 100g
Cebula - 15g
+ dowolne przyprawy - polecam tymianek, pieprz, prowansalskie +trochę soli ewentualnie

wszystko polać oliwą albo dodać pesto/sosu czosnkowego (20g) i wtedy ząbek czosnku

Skład bez tłuszczy :
Białko 28g. (5g roślinnego)
Węglowodany 10g ( z groszku)
Tłuszcze - 6g jeśli dodamy 20g sosu czosnkowego HEINZ

Polecam eksperymentowanie. Następne przepisy już wrótce :)

What doesn't kill you makes you stronger!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 87 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 546
Tuńczyk w sosie własnym w kawałkach- 1 puszka - ok 130g.
Oliwa z oliwek 10g.
Kapusta pekińska poszatkowana ok 50 g- (dowolna ilość)
Papryka żółta- 20g.
Pomidor - 150g. (lub pomidory z puszki -1 puszka)
Przyprawy
Papryka słodka-łyżeczka
Papryka ostra /chilli - max pół łyżeczki
Curry -max. 1 łyżeczka

Skład przy podanych proporcjach,
Kcal:284
Białko: 32g (27 g zwięrzecego
Węglowodany: 11g
Tłuszcze: 12g (2nasyc./7jednonienasyc./2wielonienasyc.)


Osobiście nie jestem fanem dolewania specjalnie oliwy z oliwek, więc dodam tylko że ta sama sałatka bez oliwy ma tylko 2 g tłuszczu :), a zawsze można dodać trochę ketchupu lub sosu chilli i nie będzie suche a za to przesmaczne (dodając 15g sosu chilli Develey dodamy tylko 2 g węgli!!!)

no więc wersja 2:

Tuńczyk w sosie własnym w kawałkach- 1 puszka - ok 130g.
Kapusta pekińska poszatkowana ok 50 g- (dowolna ilość)
Papryka żółta- 20g.
Pomidor - 150g. (lub pomidory z puszki -1 puszka)
Sos Chilli do mięs Develey (lub Heinz) -15g
Papryka słodka-pół łyżeczki ewentualnie
Papryka ostra /chilli - wg. uznania ale raczej odrobinę
Curry- niekoniecznie

Kcal:207
Białko: 32g (27 g zwięrzecego)
Węglowodany: 13g
Tłuszcze: 2g (1g.wielonienasyc.)

What doesn't kill you makes you stronger!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
w0jt Dana White
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 13762 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 93464
zdjęcia!

Business as usual

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
logitech45 Mistrz SFD
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 739 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 16410
w0jt jem 3 tynczyki na tydzien z puszki po ok 140 g nie zaszkodza mi ta duza iloscia rteci??

<THE GREAT!>

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
w0jt Dana White
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 13762 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 93464
na pewno nie zaszkodzą

Business as usual

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 233 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6933
gdzieś wyczytałem ze jakieś badania dowiodły ze aby ta rtęć zaszkodziła trzeba by było jeść ryby 2 razy dziennie przez 10 lat
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 87 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 546
no to akurat nie jest takie trudne jak się jje codziennie tuńczyka, kiedyś tak miałem że jadłem 2 razy dziennie z braku innego dobrego źródła białka. Ale jednak pocieszyłeś mnie jakby nie patrzeć. A skąd bierzesz takie wyniki badań?? Jakąś zagraniczną stronke mozesz moze podrzucić??

What doesn't kill you makes you stronger!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2423 Napisanych postów 4850 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 44223
Ja tam robie na przemian.

1.Tuna z puchy + kocha twarogu;
2.j/w + j/w + groszek zielony z puchy;
3.j/w + j/w + skrojona cebula;
4.j/w + j/w + łyżka musztardy;
5.j/w + j/w + skrojony kiszony ogór/pomidor/papryka;
6.j/w + gotowa sałatka z tuny z puchy;


Zawsze wszystkie składniki mieszam w misce. Nie da się tym znudzić.
Do tuny z puchy w sosie własnym można dodawać praktycznie wszystko, jak tylko się nam znudzi smak poprzedniego miksa dodajemy znowu nowy składnik i jest pycha na jakiś czas
Jak nudzi mi się tuna to wrzucam wędzoną makrele i takj w kółko, mniam. Idę coś zjeść, bo od pisania o rybach naszły mnie smaki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 87 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 546
właśnie nigdy nie próbowałem tuńczyka z serem białym, w jakich proporcjach mieszasz?? jakieś przyprawy szczególne do tych zestawów dodajesz??

What doesn't kill you makes you stronger!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2423 Napisanych postów 4850 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 44223
Mieszam 1:1 czyli pucha tuny (140g) i cała kostka twarogu (200g).
Jak już wrzucam jakieś przyprawy (co robie bardzo rzadko) to tylko i wyłącznie zioła prowansalskie.
Powiem szczerze - nie każdemu takie połączenie będzie smakowało, jest to raczej mało zjadliwe, kwestia przyzwyczajenia.
Ja z natury jestem taki, że zjem prawie wszystko i w każdym połączeniu jeżeli ma to dużo białka, hehe to się zwie poświęcenie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Potrzebna pomoc w odżywaniu się PILNE

Następny temat

Muay Thai , Piłka I Dieta

WHEY premium