Pieczywo potocznie nazywane „jadalnymi deskami”, a fachowo pieczywem dietetycznym, pieczywem light, fit, od kilkunastu lat zapełnia półki sklepowe jako inna odmiana chleba na co dzień. 

Za granicą znany już w latach 80. ubiegłego wieku jako ‘crispbread’ stanowił idealne rozwiązanie w immunologicznej chorobie charakteryzującej się nietolerancją glutenu. 

• Jak to się stało, że pieczywo dietetyczne w zawrotnym tempie wkroczyło do kuchni niemal każdego domu? 
• Czy winna temu celiakia? 
• A może leniwi dietetycy, którym łatwiej komponować diety w oparciu o standaryzowane, jednakowe porcje chrupiących wafli i wiórowych kromek? 
• Czym różni się pieczywo dietetyczne od klasycznych bochenków chleba? 
• Czy w zupełności może ono zastąpić tradycyjne pieczywo w diecie i czy powinno? 
• Jakie pieczywo dietetyczne warto kupować i na co zwrócić uwagę? 
• Komu szczególnie zalecić jego konsumpcję? 

(...)

PODSUMOWANIE

• Chrupkie pieczywo dietetyczne, zwłaszcza produkowane na bazie 

(...)

Wybierając pieczywo zarówno chrupkie, jak i klasyczne, które zostało sporządzone z udziałem zakwasu naturalnego, wzbogacamy naszą dietę o szereg ważnych dla fizjologii przewodu pokarmowego substancji prozdrowotnych. Z pewnością chleb tradycyjny jest 

(...)



cały artykuł do przeczytania w 44. numerze magazynu Perfect Body w sprzedaży na początku marca 2017 w: 

salonach prasowych Kolporter, Empik oraz RUCH,
punktach Perfect Body Center,
najlepszych sklepach z suplementami diety i odżywkami dla sportowców,
prestiżowych klubach fitness.