SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zdrowe hamburgery

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 22696

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 111 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1810
Mała odmiana od kurczaka, może wpakować do buły z ulubionymi dodatkami lub zjeść jak kotleta. Przepis banalny i smaczny, należy dostosować do swoich gustów, u mnie to wygląda tak:

Składniki:
- 1 kg chudego mięsa wołowego (polecam ligawę, nie kupujcie mielonego, zmielcie sami, lub poproście w sklepie, różnica jest ogromna),
- natka,
- saszetka przyprawy chili con carne:
Przyprawa Kotanyi.

Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce do mięsa.
Drobno siekamy natkę pietruszki, dodajemy do mięsa, zasypujemy przyprawą (pół torebki to bezpieczna ilość, jak ktoś lubi ostre to więcej) i wszystko wygniatamy ręką.
Następnie bierzemy kulki mięsa, tak ok. 150 gram i rozgniatamy je tworząc dosyć cienkie kotlety (1-2cm). Układamy taki kotlet, przykrywamy papierem, kładziemy następny, przykrywamy itd.
Teraz klucz do sukcesu - należy je włożyć na 0,5h - 1h do zamrażalki. Dzięki temu stwardnieją i łatwo się będą grillować.
Smarujemy patelnię do grilla cieniutką warstwą tłuszczu (np. papierem kuchennym), lub używamy spraya, nastawiamy gaz na maksa i jak gorąca wrzucamy kotlety. Po kilku minutach, gdy widać już, że zrobiły się do połowy i zaczynają zmieniać kolor na górze - obracamy.
Mają mieć ładne, przypieczone paski.

Można je zamrozić, lub kilka dni przechowywać w lodówce, polecam! :]

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 81 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1404
Przy okazji dodam wersję mojego zdrowego hamburgera :)

Bułka - wyrób własny :) - 100g mąki typ2000, drożdże
Mięsko - 100g mielonej piersi z kury + białko jaja + przyprawy
Sos: keczup + jogurt
Dodatki: cebula, pomidor, ogórek konserwowy duuuuużo sałaty

1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 111 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1810
Dzięki, na pewno spróbuję też z mięchem drobiowym :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 71 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 9065
94sara, czadersko wygląda na zdjęciu :). Podoba mi się ta buła, mówisz że potrzeba mi tylko mąki, wody i drożdży do jej zrobienia?

Dice, z tym utwardzeniem mięcha w zamrażalce na pewno stestuje. Dzięki za pomysł.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 81 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1404
plugin robisz ciasto identycznie jak na pizze, tylko dodajesz "zdrowych dodatków" np. siemie lniane, otręby. Wszystko dokładnie zagniatasz i zostawiasz do wyrośnięcia. Taką puchatą bułę wrzucasz do piekarnika - 180*C 35/45min i gotowe :D
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 111 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1810
94sara
plugin robisz ciasto identycznie jak na pizze, tylko dodajesz "zdrowych dodatków" np. siemie lniane, otręby. Wszystko dokładnie zagniatasz i zostawiasz do wyrośnięcia. Taką puchatą bułę wrzucasz do piekarnika - 180*C 35/45min i gotowe :D


Będę musiał tego spróbować, dzięki!
A nie wiesz ile ciasto utrzyma się w lodówce? Nie można go zamrozić pewnie? Sama bułka rozumiem, że kilka dni maks? Zależy mi na praktyczności rozwiązania :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 81 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1404
nigdy nie mialam potrzeby zamrażania surowego ciasta, ale mój wujek tak :) po jego wypiekach stwierdzam, ze niska temperatura nie szkodzi ciastu, a po rozmorożeniu świetnie wyrasta a taka buła to chyba tydzień wytrzyma w chlebaku
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 746 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 7980
fajnie by bylo jak bys zaloczyc zdjecia od a do z jak robisz ta bulke byloo by super i z 100gr maki wychodzi 1 bulka??
pzdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 60 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2846
podpisuje sie pod prosba kolegi ,Sara jesli mozesz pokaz jak kleic takie buły ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 81 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1404
jasne! dodam fotorelację w sobotę albo niedzielę :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349847
jak mąka pszenna to te zdrowe dodatki niewiele zmienią. Z orkiszowej albo żytniej buła byłaby fajna.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Batony proteinowe domowej roboty

Następny temat

POTRENINGOWO - "sezamowo-miodowy indyk na ostro" PYCHA!

WHEY premium