SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zdrowa bezglutenowa kromka z mikrofali w 5 minut !

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3464

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Witam

Przepis znalazłem swego czasu w sieci i wydaje mi się genialny. Jeśli ktoś już wrzucił to gomene.

Preferowane urządzenia: mikrofalówka, forma silikonowa lub jakakolwiek (może być cokolwiek o preferowanym kształcie - najlepiej prostokątnym - co nadaje się do obróbki termicznej). Zamiast mikrofalówki można z powodzeniem wykorzystać piekarnik, jednak zajmuje to więcej czasu, no i nie jest zbytnio ekonomiczne, by na 1-2 kromki rozgrzewać urządzenie.

SKŁADNIKI (porcja na 1 kanapkę):
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego*
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej + 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka zimnego masła/masła klarowanego
- 1 jajko
opcjonalnie: dowolne przyprawy, u mnie szczypta czarnuszki

W rondelku wymieszać mąki z proszkiem lub sodą z octem, dodać sól i ulubione przyprawy, wymieszać. Dodać tłuszcz, rozmieszać dokładnie, a następnie wbić jajko i połączyć składniki rózgą na jednolitą masę.
Przelać do wybranego pojemnika. Może to być pojedynczy pojemnik o wybranym przez nas kształcie kanapki, uzyskamy wtedy jedną kromkę chleba. Możemy masę przelać również do ramekina, wtedy otrzymamy okrągłą małą bułeczkę, w sam raz do przekrojenia na pół.

Piec w mikrofali przez 2 minuty [u mnie na mocy 1000W] lub w piekarniku przez 15 minut w temperaturze ok 175 stopni.

UWAGI:
* - siemię lniane można z powodzeniem zastąpić inną mąką, np konopną, dyniową lub kasztanową, albo drugą łyżką mąki kokosowej, co zresztą sama robię z powodzeniem.

I teraz odrobinę wzbogaciłem opis przepisu o przeliczenie wartości odżywczych. W przypadku RDI sodu trzeba również doliczyć szczyptę soli, jednak jest to ilość która zapewne zmieni ostateczny wynik o kilka procent. Nie bardzo wiem w jaki sposób mam przeliczyć "szczyptę", bo to dość subiektywny termin.

Wersja z proszkiem do pieczenia:
Kalorie: 281,23-kcal
Węglowodany: 6,64g
Białko: 8,94g
Tłuszcze: 25,27g

Witaminy (średnie RDI - procent): A=10,72% E=1,43% D=1,43% K=0,72% B1=11% B2=14% B9=6% B12=11% B5=7%
Minerały (średnie RDI - procent): Wapń=14,84% Żelazo=11,44% Magnez=13,1% Fosfor=18,08% Potas=4,4% Miedź=10,85% Cynk=4,03% Sód=13,25% (+sól) Mangan=20,9% Selen=26,6%
Tłuszcze NNKT (średnie RDI - procent): 47%

Wersja z sodą oczyszczona i octem winnym:
Kalorie: 284,5-kcal
Węglowodany: 5,94g
Białko: 8,94g
Tłuszcze: 25,27g

Witaminy (średnie RDI - procent): A=10,72% E=1,43% D=1,43% K=0,72% B1=11% B2=14% B9=6% B12=11% B5=7%
Minerały (średnie RDI - procent): Wapń=2,6% Żelazo=10,6% Magnez=13,1% Fosfor=18,08% Potas=4,4% Miedź=10,85% Cynk=4,03% Sód=13% (+sól) Mangan=20,9% Selen=26,6%
Tłuszcze NNKT (średnie RDI - procent): 47%

Co najlepsze, mikrofalówka w dużej części neutralizuje fityny znajdujące się np. w siemieniu lnianym, ale też innych mąkach na bazie zbóż, ziaren czy orzechów.
Nie należy się bać zawartości tłuszczy wielonienasyconych w siemieniu lnianym, gdyż zawiera lignany, które chronią kwasy omega nawet w wysokich temperaturach, a 3 minuty to jest nic.

Druga dobra wiadomość to tłuszcze. Jak widać jest są w przeważającej ilości jednak są to tłuszcze nasycone średniołańcuchowe - lekkostrawie i korzystne dla zdrowia oraz tłuszcze omega z grupy NNKT - czyli w zasadzie jedyne niezbędne tłuszcze jakie potrzebujemy dostarczać z dietą i również kluczowe dla zachowania zdrowia. Co więcej tłuszcze NNKT są w genialnym stosunku omega 3 do omega 6 tzn. 1:3,86 na korzyść przeciwzapalnych omega 3. Dostarczamy ok. 2338mg omega 3 z grupy ALA co jest odpowiednikiem ok. 116,9mg EPA/DHA po konwersji, a co odpowiada średnio ok. 47% dziennej zalecanej dawki długołańcuchowych tłuszczy omega 3!! I to w jednej takie kanapce. Jest to idealny sposób na łatwe uzupełnienie omega 3 bez wmuszania w siebie "kleików siemieniowych".

Zamiast wpychać w siebie na siłę oliwę z oliwek (który btw jest ok, ale sam w sobie nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych), może warto spróbować takiej kanapki? Niskowęglowodanowa wersja tradycyjnego pieczywa i jaka zdrowa.

ps. Jeśli chcemy więcej witaminy K to dodajemy jakiejś suszonej zieleniny np. natki z pietruszki, kopru itd. Przyprawy korzenne typu kminek, kurkuma, zioła prowansalskie, imbir dodadzą nam m.in. żelaza i wapnia, a także manganu.

Zdjęcia gotowej kanapki:





Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-02 00:13:43

Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-02 00:16:50

Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-02 06:49:29
4

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 46 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2284
O ile nie mylę przepisów to można też zrobić taką kromkę w zwykłym tosterze lekko natłuszczonym
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
MiLeNaPiSaReK
O ile nie mylę przepisów to można też zrobić taką kromkę w zwykłym tosterze lekko natłuszczonym


Nie widzę przeszkód :) Niemniej mikrofalówka jest szybsza oraz zdrowsza (stała temperatura w granicach 100 stopni, brak produktów ubocznych reakcji Maillarda).
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214365
lubię takie zamienniki chleba

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Wkradł się błąd, w wersji z sodą oczyszczona i octem winnym powinno być 6,84g węglowodanów :) Zapomniałem doliczyć węglowodanów z octu mimo iż dodałem kalorie :P
Niestety nie mogę edytować bo wyrzuca mi błąd...

Prawdopodobnie nic nie stoi na przeszkodzi by taki chlebek wzbogacać np. suszonymi wiórkami marchewki (wtedy dochodzi sporo witaminy A, a także potasu i innych minerałów), suszonymi pomidorami (również bardzo odżywcze, dobre źródło potasu), szpinakiem (może być w formie sproszkowanej), cóż tak naprawdę możliwości wydają się nieograniczone i wszystko zależy od wyobraźni :) Nie polecam jedynie dodawania pestek i ziaren bogatych w tłuszcze wielonienasycony (PUFA), ze względu na potencjalną oksydację termiczną, choć w sumie 2 minuty to nie jest długi czas.

Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-02 10:21:33

Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-02 10:28:36
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 381 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3638
Strasznie gęsta masa mi wyszła, musiałem łyżeczką przekładać. Zamiast masła przejdzie olej kokosowy?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Oczywiście, że można próbować eksperymentować pod własny gust. Olej kokosowy nadaje się do obróbki termicznej, więc czemu nie? Można nawet ewentualnie próbować z oliwą, ale nie mam pojęcia jaki będzie efekt :) Jednak najlepiej łączyć ze sobą podobne rodzaje tłuszczów (a mąka kokosowa zawiera odrobinę nasyconych).
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Bezglutenowy torcik mocno czekoladowy by cod123

Następny temat

NAGRODA ZA BLOGA - kwiecień

WHEY premium