Chcę pokazać, że redukcja nie zawsze jest jednoznaczna z wyrzeczeniami i obżartuchy też mogą się redukować
1. Składniki
- udziec wołowy - mój miał około 400g - więc obiad spokojnie dla dwóch osób
- 200 g pieczarek
- dwie papryki
- dwa pomidory
- brokuł - około pół główki
- dowolne przyprawy i zioła - ja dałem oregano, bazylię i warzywko.
- oliwa z oliwek
- dwa ząbki czosnku
2. Przygotowanie
Wołowinę pokroić w kostkę lub paski, dodać dwa obrane ząbki czosnku, dodać łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę przyprawy warzywko, rozkruszyć po kostce oregano i bazylii, wymieszać, odstawić na chwilę.
Paprykę pokroić w paski, pomidor pokroić na 8 części (jak pomarańcza), pokroić pieczarki i brokuły.
Do naczynia żaroodpornego układamy przygotowane produkty warstwami, mięso, pieczarki, pomidory, papryka i na końcu brokuły.
całość posypuję jeszcze płaską łyżeczką przyprawy warzywko.
3. Pieczenie
Całość przykryć i wstawić do piekarnika na godzinę. Nie wiem jaka jest temperatura pieczenia, bo mam zepsuty termometr, ale na oko było to jakieś 160 - 180 stopni.
4. Jedzenie
Jako wielki fan makaronów, nie mogłem zrobić inaczej, potrawę tą podałem z makaronem pełnoziarnistym.
5. Smacznego
6. Rozkład
- białko - 52g
- tłuszcz - 16g
- węglowodany - 30g
- razem 434kcal.
Rozkład policzony bez makaronu dla jednej porcji = 200g mięsa.
Zmieniony przez - Morales_37 w dniu 2008-11-08 17:09:29