witam,
z witaminami to jest troche trudna sprawa !!
ich zrodlem sa rosliny , baktrie i pok zwierzece !
kryterium zakwalifikowania danego zwiazku jako witaminy jest jego zdolnosc lub nie do syntezy przez ogranizm (jak nie produkujesz substancji ktora jest istotna w malej dawce dla organizmu to jest ona witaminą ale te nazwe otrzymuje tylko w organizmie w ktorym jest potrzebna !! wit C poza org czlowieka jest kwasem askorbinowym -- tak samo nazywa sie w organizmie szczura i psa !! )))
dla jednych organizmow dany zwiazek jest witamina a dla 2-gich NIE
np szczury (psy tez) syntetyzuja vit C a ludzie nic (przy niedoborze szkorbut - ogolnie w zwiazku z "wadliwą" produkcja kolagenu)
witaminy jak B i K sa syntetyzowane przez bakterie jelitowe (i tu moze wystapic brak tych witamin w przypadku leczenia antybiotykami ! )
dalej D - w skorze pod wplywem słońca !(ultrafiolet)
Witaminy
Funkcje spełniane w organiźmie
Objawy wywołane ich brakiem
Zapotrzebowanie dla 1 osoby/dobę
występowanie
A(retinol)
Czynnik wzrostowy, przeciwinfekcyj ny,
Kseroftalmina, zahamowanie wzrostu i rozwoju, nieprawidłowe rogowacenie nabłonka i jego złuszczanie się
800-1000 ug
Tran, wątroba, masło, ser pełnotłusty, marchew, dynia, szpinak
D(kalcyferol)
Uczestniczy w regulacji gospodarki wapniowo-fosforowej
Krzywica, kruchość kości u dorosłych
5-10 ug
Sardynki, śledzie, masło, wątroba, jaja
E(tokoferol)
Czynnik zapobiegający bezpłodności, degradacji mięśni, biologiczny przeciwutleniacz
Niepłodność, osłabienie działania przysadki
10 mg
Chleb ciemny, zielone warzywa liściaste, czosnek, groszek, fasola, jaja
K(filochinon)
Czynnik niezbędny do prawidłowego krzepnięcia krwi, czynnik protrombinowy i krwiotoczny
Obniżenie zawartości protrombiny we krwi i skłonności do krwawień
ok. 4 mg
Warzywa liściaste, pomidory, olej sojowy, wątroba
B1 (tiamina)
Pirofosforan tiaminy pełni funkcję grupy prostetycznej wielu enzymów biorących udział głównie w pośredniej przemianie cukrowców
Choroba beri-beri, zapalenie nerwów, zaburzenia sercowo-naczyniowe, obrzęki, porażenie kończyn
1,1-2,0 mg
Drożdże spożywcze, pieczywo razowe, wątroba, nerki
B2(ryboflawina)
Udział w procesach utleniania i redukcji, w funkcjonowaniu narządu wzroku
Zapalenie języka, skóry, choroba oczu
1,3-2,3 mg
Mleko, drożdże suszone, jaja
Cholina
Udział w metabolizmie tłuszczów, fosfolipidów, w reakcjach metylacji
Otłuszczenie wątroby
ok.. 1g
Wątroba, żółtko jaja, nerki
PP(niacyna)
Jako składnik enzymów uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów i cukrowców, rozszerza naczynia krwionośne
Pelagra(zapalenie skóry),biegunki, przygnębienia
15-10 mg
Mięso, ryby, wątroba, chleb razowy
Folacyna
Kwas foliowy
Występuje w formie koenzymów w enzymach katalizujących metabolizm jednostek jednowęglowych, w przenoszeniu grup formylowych
anemia
0,4 mg
Zielone warzywa liściaste, mięso, wątroba, drożdże
H(biotyna)
Wchodzi w skład enzymów biorących udział w przenoszeniu CO2, grupy karboksylowej oraz w biosyntezie kwasów tłuszcz.
Zmiany w skórze, bóle mięśniowe i osłabienie
ok. 0,1mg
Mięso, drożdże, mleko, warzywa, czekolada,wątroba
Kwas pantotenowy
Wchodzi w skład koenzymu A
Zaburzenia nerwowe i przewodu pokarmowego
5-10mg
Drożdże, mięso, grzyby, groch
B6(pirydoksyna)
Występuje w enzymach katalizujących przemiany białek, tłuszczów i cukrowców
Łojotokowe zapalenie skóry, zaburzenia czucia, zapalenie nerwów
2-2,2mg
Drożdże suszone, fasola, pieczywo, ziemniaki
B12(kobalamina)
W postaci koenzymów i enzymów bierze udział w odwodornieniu i metylacji
Niedokrwistość złośliwa, zaburzenia trawienia i układu nerwowego
3 ug
Wątroba, nerki, żółtko jaja, sery, mleko, ryby
C(kwas askorbinowy)
Jest niezbędna do wytwarzania kolagenu, czerwonych ciałek, ciał odpornościowych, aktywowania i hamowania działania enzymów, bierze udział w procesach oksydoredukcyjnych
szkorbut
40-100mg
Świeże warzywa i owoce
z pozdrowieniami !!!!
XXX Boofi XXX
Hard Core Straight Edge