SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Wędlina surowa obsuszana

Wysłana -
Dla znudzonych pieczonym schabem, a lubiących wędliny dojrzewające.
Gwoli przyzwoitości przepis na podstawie bloga kuchniaszerokootwarta (na blogspocie); post pt. Domowe wędliny. Schab suszony.

Składniki:
1 kg ładnego kawałka schabu bez kości. Najlepiej wąski i długi (i na litość MBR, niech to nie będzie jakiś szajs z Biedronki, tylko z dobrego źródła ).

Marynata:
35 g soli,
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
2 łyżki suszonego majeranku,
1 łyżka tymianku,
1 łyżka cukru,
6 kulek ziela angielskiego,
2 łyżeczki kolendry w ziarnach,
5 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę),
5 owoców jałowca,
3 liście laurowe.

To przepis bazowy; dobór przypraw zależy tak naprawdę od nas naszych upodobań kulinarnych. Cukier i sól są konieczne do skruszenie mięsa i wyciągnięcia z niego soków, reszta to kwestia gustu. U mnie poszła dodatkowo papryka słodka i a pieprz nie czarny, tylko kolorowy.

Wykonanie:
Zioła rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w blenderze. Dorzucić sól i cukier oraz pokruszone liście laurowe i przeciśnięty czosnek. Wymieszać na papkę.



Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon.



Osuszyć na ręczniku papierowym i natrzeć marynatą. Przyprawy wklepać w mięso. Mięso przełożyć do naczynia z pokrywką i włożyć do lodówki na 5 dni (nie miałam, to wsadziłam do keksówki, owinęłam szczelnie folią i starczyło).



Dwa razy dziennie mięso przewracać i odlewać wyciekający sok. Po 5 dniach mięso przełożyć do pończochy, tudzież obciętej rajstopy (kupić, nie kraść dziewczynie, a jak już, to uprzednio wyprać ).
Można dodatkowo związać ciasno sznurkiem jak szynkę (nie wiązałam, bo wzięłam testowo mały kawałek schabu). Powiesić w suchym, ciepłym ale przewiewnym miejscu.

Po 5 dniach - wciąż wilgotne.




Zostawić do wyschnięcia na minimum 6 dni (u mnie dyndało sobie na drążku do podciągania ).



Po tym czasie schab wyciągnąć z pończochy i schować do lodówki na kolejne 4 dni (przyznam, że nie wytrzymałam i jem bezpośrednio po odwieszeniu i raczej tych 4 dni w lodówce nie doczeka ).



Najlepiej smakuje krojony w bardzo cienkie plasterki.




Smacznego




* Nie byłam pewna co to warta, więc moja porcja jest mniejsza. Nie pamiętam, ale coś ok 600g surowizny. Z tego po wysuszeniu mam 380g i znika w tempie błyskawicnym. Robiłam dwa podejścia do wędlin surowych - obydwa do kupnych i obydwa zakończone sensacjami żoładkowymi. Po domowym schabie zero problemów. Jak ktoś lubi wędliny surowe, to polecam z czystym sumieniem. Na pewno zrobię kolejną porcję, tylko już z dużego kawałka mięsa. Na blogach kulinarnych przepis zrobił swego czasu furorę, dziewczyny robiły podobnie szynkę i inne kawałki, także można się bawić. W przyszlości wypróbuję też przepis z bloga kuchnianawzgorzu (najpierw obtaczamy mięso w cukrze i zostawiamy na dobę do wyciągnięcia soków, potem myjemy i z kolei obtaczamy w soli i zostawiamy na kolejną dobę, potem myjemy i obtaczamy w ulubionych przyprawach (już bez cukru i soli) i znów na dobę do lodówki, a potem na 4 dni do pończochy).

Zmieniony przez - shrimp2 w dniu 2013-11-08 12:16:58
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
jesu , jak u moich dziadków
Wysłana -
W końcu jakiś fajny patent, podoba mi się i na pewno spróbuję! Sogacz. I proszę nie oczerniać Biedronki bo schab mają tam ładny, tylko że w plasterkach
Wysłana -
kozacko wygląda !
Wysłana -
Mam nadzieję, że jak się ktoś zdecyduje spróbować, to się nie rozczaruje.
Poczęstowałam wczoraj kolegę i mówi, że smakuje jak polędwica łososiowa. Nigdy nie jadłam, więc wierzę mu na słowo. Mi bardzo smakuje, więc kupiłam dziś ponad kilo schabu, żeby nie dopuścić do braków asortymentu
Wysłana -
To moja wędlina. Ta akurat jest z łopatki wieprzowej. Co tu dużo gadać, naprawdę dobra w smaku. W sklepie nie wiem czy taką za 50zł/kg by się dostało, a nie w cenie parówek. Warto zrobić :).


Wysłana -
przesadzone, jutro robie tą szynke
Wysłana -
easyriderr masz swój sposób czy ta łopatka zrobiona jak w przepisie?
Wysłana -
Czy są potrzebne jakieś dodatkowe zabiegi aby mięso się nie popsuło?
5 dni w lodówce i 6 dni huśtania w domu dla mnie brzmi problemami żołądkowymi.
Wysłana -
ja robię z polędwicy i daje duużo czosnku

sklepowe wędliny umywają się przed tą.
Wysłana -
Sewer00 nic więcej niż w przepisie nie robiłam i mogę tylko powtórzyć to co poprzednio. Dwa razy miałam sensacje po sklepowych dojrzewających, a tym razem spokój. Fakt jednak, że długo to ta wędlina u mnie nie leżała, zeszła na pniu. Ale robię właśnie kolejną porcję, tym razem tą drugą metodą, więc jest szansa, że tym razem się pochoruję Jakby co, to nie omieszkam zameldować
Strona 1 z 13
Dodaj odpowiedź