SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wędlina surowa obsuszana

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 25934

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 59 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 5699
Dziękuje za odpowiedz. Zawierzyłem Twojej metodzie i już u mnie w domu kawałek mięsa próbuje przybrać formę z Twojego przepisu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94117 Napisanych postów 363944 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1667629
super przepis,sog

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 345 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 10055
Dopiero w następnym tygodniu zrobię żeby dobry i ładny schabik do mnie dojechał :D Już nie mogę się doczekać!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
cytrynowa456 może i lepiej. U mnie właśnie kończy dojrzewać schab wg tej drugiej metody, o której pisałam na końcu i nie wiem czy nie będzie fajniejszy. Napiszę co myślę jak rozkroję. Na razie się buja, pachnie i nęci
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
Metoda nr 2, czyli uprzednie zacukrzenie i zasolenie
zaczerpnięta z bloga kuchnianawzgorzu, tytuł posta Schab z pończochy

Schab z pończochy

1 kg schabu
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki soli
2 łyżki suszonego majeranku
1 główka czosnku
1/2 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej (dałam paprykę słodką)

Mięso umyć i osuszyć, dokładnie obtoczyć w cukrze i włożyć w misce do lodówki na 24 h – z mięsa wypłynie dużo cieczy (mocno mnie zdziwiła ilość).
Po 24 h schab umyć i obtoczyć tym razem w soli. Znów do lodówki na 24 h - znów sporo wycieknie.
Po 24 h umyć z soli, wytrzeć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w posiekanym czosnku wymieszanym z majerankiem i papryką. Włożyć na 24 h do lodówki.
Po 24 h schab w przyprawach zawiesić w pończosze w przewiewnym ciepłym miejscu do obsuszenia na 4 doby.

Z 1015g mięso zeschło finalnie na 730g.



W porównaniu z metodą nr 1:
- mniej zachodu, bo nie trzeba codziennie przewracać i odlewać wyciekającej wody
- po 2 dobach, czyli zacukrzeniu i zasoleniu mięso jest mocno odwodnione, praktycznie sztywne (to pierwsze wciąż było mokre i miękkie)
- produkt finalny jest bardzo słony - z chlebem, w towarzystwie jakiegoś warzywa - super, ale solo już nie za bardzo
- następnym razem zmniejszyłabym ilość soli pewnie o połowę






Zmieniony przez - lodzianin1 w dniu 2013-11-18 15:55:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94117 Napisanych postów 363944 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1667629
zrobione i poszło do lodówki,zobaczymy co wyjdzie

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94117 Napisanych postów 363944 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1667629
zrobiłem metoda 1 jutro dokupię schab i zrobię metodą drugą

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 4191 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 44168
A na ostatnim zdjęciu to nie przypadkiem polędwica?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 329 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 8704
Fajnie to wygląda. 2 metoda zajmuje mniej zachodu. Ale trochę się obawiam sam zrobić. Ze nie wyjdzie, zepsuje się lub ja się zatruje. A nie mogę sobie pozwolić na marnotrawienie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Łososiowe burgery

Następny temat

Ryz z mintajem by Malinowa

WHEY premium