Składniki:
Spód
- 50g wiórek kokosowych
- 60g masła
- jajko
- 3-4 łyżeczki kawy
- 3-4 łyżeczki kakao
-słodzik
+ opcjonalnie: amaretto 2-3 łyżeczki
Masa
- 250g twarogu mielonego lub zwykłego w kostce, ale wtedy proponuję dać jogurt, żeby uzyskać płynną konsystencję (btw twaróg zmielony ma mniej białka)
- 150g sera mascarpone
- 2 jajka
- słodzik
- aromat do ciasta śmietankowy
Góra
- 75g śmietany
- 2 łyżeczki kawy
Przygotowanie:
Spód
1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (blenderem lub mikserem).
2. Masę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 190 stopnii na 15 min.
3. Schładzamy całość - można wstawić do lodówki/zamrażalki, aż całość zastygnie (oczywiści nie wkładamy gorącego prosto z piekarnika).
Spód
1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (blenderem lub mikserem), aż do uzyskania jednolitej masy.
2. Wylewamy na zrobiony wcześniej spód.
3. Pieczemy ok. 60 min w 180 stopniach. I przechodzimy do pkt 1 z "Góry".
Góra
1. Wyjmujemy formę z piekarnika.
2. Wylewamy śmietanę na górę ciasta. Rozprowadzamy łyżką. Postypujemy kawą i formujemy "finezyjne wzorki".
3. Wkładamy do piekarnika na 15 min na 180 stopni.
Całość schładzamy. I chowamy do lodówki (lub jak teraz w zimę: na balkon). Zostawiamy na 10-12 godzin (można brać wcześniej, ale lepiej jak całkowicie się schłodzi).
Rozkład BTW: 55/157/29 (na całość)
Uwaga: BTW liczone dla twarogu mielonego, który wg etykiety ma mniej białka niż taki w kostce. Oczywiście można dodać odżywkę białkową lub klasyczny twaróg.
Smacznego
Dziennik:
http://www.sfd.pl/DT_kalik-t1087033.html