SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tiramisu LC

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 4240

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Tiramisu LC

Składniki:

Spód

- 50g wiórek kokosowych
- 60g masła
- jajko
- 3-4 łyżeczki kawy
- 3-4 łyżeczki kakao
-słodzik

+ opcjonalnie: amaretto 2-3 łyżeczki

Masa

- 250g twarogu mielonego lub zwykłego w kostce, ale wtedy proponuję dać jogurt, żeby uzyskać płynną konsystencję (btw twaróg zmielony ma mniej białka)
- 150g sera mascarpone
- 2 jajka
- słodzik
- aromat do ciasta śmietankowy

Góra

- 75g śmietany
- 2 łyżeczki kawy

Przygotowanie:

Spód

1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (blenderem lub mikserem).
2. Masę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 190 stopnii na 15 min.
3. Schładzamy całość - można wstawić do lodówki/zamrażalki, aż całość zastygnie (oczywiści nie wkładamy gorącego prosto z piekarnika).

Spód

1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (blenderem lub mikserem), aż do uzyskania jednolitej masy.
2. Wylewamy na zrobiony wcześniej spód.
3. Pieczemy ok. 60 min w 180 stopniach. I przechodzimy do pkt 1 z "Góry".

Góra

1. Wyjmujemy formę z piekarnika.
2. Wylewamy śmietanę na górę ciasta. Rozprowadzamy łyżką. Postypujemy kawą i formujemy "finezyjne wzorki".
3. Wkładamy do piekarnika na 15 min na 180 stopni.

Całość schładzamy. I chowamy do lodówki (lub jak teraz w zimę: na balkon). Zostawiamy na 10-12 godzin (można brać wcześniej, ale lepiej jak całkowicie się schłodzi).

Rozkład BTW: 55/157/29 (na całość)

Uwaga: BTW liczone dla twarogu mielonego, który wg etykiety ma mniej białka niż taki w kostce. Oczywiście można dodać odżywkę białkową lub klasyczny twaróg.

Smacznego









Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
kalikstat
twarogu mielonego lub zwykłego w kostce, ale wtedy proponuję dać jogurt, żeby uzyskać płynną konsystencję (btw twaróg zmielony ma mniej białka)




Twaróg gotowy zmielony jest w większości b. smaczny, ale prawie wogóle nie ma białka, koniecznie trzeba patrzeć na etykiety, żeby się nie zdziwić.

Deserek spoko, trochę przypomina sernik, ale zapewne jest smaczny!

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-02-06 19:05:02
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 7513 Wiek 28 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 58469
Jest taki twaróg trzykrotnie mielony w kostce, który ma o ile się nie mylę 16g białka, 4g ww i 8g t. Ja go używam do ciasta kokosowego, tylko dodaję jeszcze śmietany, tu jednak bardziej by pasował chyba jogurt naturalny Za przepis SOG, pewnie kiedyś się przyda.

"Nie głaskało mnie życie po głowie
Nie pijałem ptasiego mleka
No, i dobrze! No - i na zdrowie!
Tak wyrasta się na człowieka!"

DZIENNIK http://www.sfd.pl/DT__Chudzi_moga_iśc_na_ryby__by_pilkaPN-t1006905.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Mistrzu Patelni, dlatego też dopisałem, że można dać zwykły Profilaktycznie lepiej troszkę jogurtu, żeby konsystencja była bardziej płynna.

W smaku wyszedł fajny: czuć mocno kawą, fajnie smakuje na zimno

Piłka, tak jak piszesz

Zmieniony przez - kalikstat w dniu 2014-02-06 19:57:54
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 55 Napisanych postów 5059 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 134689
Fajny przepisik , sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 28 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 233
Podoba mi się bardzo, trzeba spróbować :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Wyglada b. smacznie A mielony twarog to najlepszy taki w formie "batona" z jakiejs polskiej firmy , nie pamietam teraz, ale zawsze w polo kupuje, oczywiscie cena od razu wyzsza, ale za jakosc trzeba placic

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Może jak kiedyś będę w Polo to poszukam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 1967 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 17778
Musze to zrobić <3
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[LC] Pieczona wątróbka drobiowa z cebulą na ostro

Następny temat

Meksykańska zupa z kurczakiem

WHEY premium