SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Termogeniki- Pokarmy wpomagające spalanie tkanki tłuszczowej

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

Ilość wyświetleń tematu: 80208

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9050 Napisanych postów 82717 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699603
taki sobie art,można przeczytać -może komuś się przyda

Termogeniki to substancje, które zwiększają spalanie tłuszczu w naszym ciele. Ich nazwa pochodzi od termogenezy, czyli procesu spalania tłuszczu.

Ogromne zainteresowanie termogenikami wywołała teoria, iż mogą się one przyczyniać do utraty wagi. W ostatnich latach, przeprowadzono wiele niezależnych badań, potwierdzających istnienie substancji o właściwościach termogenicznych wśród powszechnie dostępnych pokarmów.

W Jak Sposób Termogeniki Przyspieszają Spalanie Tłuszczu?

Naturalne termogeniki to pokarmy, których działanie polega na:

- przyspieszeniu tempa metabolizmu
lub
- zużyciu większej ilości energii (kalorii) wymaganej do ich strawienia, niż same zawierają.

Produkty z tej drugiej grupy, nazywane są również pokarmami o negatywnej ilości kalorii, jako że ostateczny wynik kaloryczny po ich spożyciu jest ujemny.

O Ile Naturalne Termogeniki Mogą Przyspieszyć Spalanie Tłuszczu?


Naukowcy są zgodni, iż pewne pokarmy przyspieszają spalanie tłuszczu, wciąż nie ma zgody co do tego o ile. Ostatnie wyniki grupy badaczy z Oksfordu są bardzo zachęcające i wskazują, iż termogeniki mogą zwiększać spalanie tkanki tłuszczowej nawet o 25%! To oczywiście rewelacyjna wiadomość dla tych, którzy chcieliby pozbyć się kilku zbędnych kilogramów, nie stosując przy tym ruinujących organizm diet.

Które Pokarmy Są Termogenikami?

Szczęśliwie dla nas lubiących jeść, lista pokarmów o właściwościach termogenicznych jest długa i zróżnicowana. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Poniżej zamieszczam kompleksową listę najsilniejszych naturalnych termogeników.

* Warzywa bogate w błonnik

Przede wszystkim: karczochy, szparagi, awokado, fasolka, buraki, brokuły, brukselka, kapusta, marchewki, kalafior, seler, szczypiorek, ogórki, bakłażan, cebula, sałata, pietruszka, zielony groszek, dynia, papryka, chrzan, kapusta kiszona, soja, szpinak, pomidory, fasolka szparagowa, cukinia, słodkie ziemniaki.

Są bezsprzecznie najlepszym rodzajem pokarmu, jaki możesz dostarczyć swojemu organizmowi. To doskonałe źródło niezbędnego do prawidłowego trawienia błonnika. Warzywa mają też niską zawartość tłuszczu, są napakowane witaminami i składnikami mineralnymi, a dodatkowo wspomagają rozwój mięśni.

Czy wiesz, że w stanie spoczynku, mięśnie zużywają 50 razy więcej kalorii, niż tkanka tłuszczowa?
* Owoce bogate w witaminę C

Cytryny, pomarańcze, limonki, nektarynki, grejpfruty, guava, papaja, madarynki - wszystkie są nie tylko doskonałym źródłem witaminy C, błonnika ale również pracują za Ciebie, spalając od środka zbędny tłuszcz.

Zapewne milion razy słyszałaś, że witamina C, jest naturalnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem). Prawdopodobnie nie słyszałaś jednak, że witamina C sprawia, iż Twoje ciało szybciej przetwarza tłuszcz oraz stymuluje produkcję L-karnityny. Dlaczego to takie ważne? L-karnityna spełnia funkcje transportowe tłuszczu i sprawia, że zamiast odkładać się w komórkach, jest on zamieniany na energię. Dzięki temu, nie tylko chudniesz, ale też czujesz się ożywiona, zdrowsza i…młodsza!
* Inne owoce

Wśród owoców doskonałe są również: jabłka, gruszki, brzoskwinie, banany, jeżyny, jagody, wiśnie, mango, ananasy, śliwki, maliny, truskawki oraz arbuzy.

Pamiętaj, aby jabłka i gruszki jeść ze skórką. Pektyny zawarte w tych owocach blokują dostęp tłuszczu do Twoich komórek, uniemożliwiając jego odkładanie. Pektyny zwiększają też absorpcję wody z pokarmów, co z kolei zwiększa uwalnianie tłuszczu z ciała. Dodatkowo, antyoksydanty w jabłkach i gruszkach, zapobiegają tzw. odchyleniu metabolicznemu. Odchylenie metaboliczne to nadmierne odkładanie się tłuszczu okolicach brzucha (efekt figury w kształcie gruszki).
* Niskotłuszczowe przetwory mleczne

Mleko, ser, jogurt również pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów. Wapń, zawarty w przetworach mlecznych, przyczynia się do rozbicia tłuszczu, który zdążył się już odłożyć.

Znany profesor Michael Zemel (Uniwersytet Tennessee, USA), przeprowadził słynne badanie na temat otyłości („Obesity Reasearch“, Kwiecień 2004). Na podstawie uzyskanych wyników, wysunął następujący wniosek:

„Osoby, których menu bogate jest w produkty mleczne, dwukrotnie szybciej spalają nadmiar tłuszczu w stosunku do osób, które spożywają przetwory mleczne w małych ilościach (zakładając identyczną dzienną ilość kalorii obu grup).“

Jego rozpowszechnione na całym świecie wnioski, wskazują iż 3-4 porcje dziennie zawierające produkt mleczny, są bardziej skuteczne w przyspieszeniu utraty wagi, niż jakikolwiek suplement na bazie ekstraktów mlecznych (na przykład szeroko reklamowane gotowe milk-shakes).

Spożywanie pokarmów bogatych w wapń, może zwiększyć spalanie tłuszczu nawet dwukrotnie! Dla nas kobiet, wapń jest szczególnie istotny również z innej przyczyny - pomaga nam zachować mocne kości i uniknąć osteoporozy.
* Orzechy

Są doskonałym zaspokajaczem głodu i jednocześnie spalaczem tłuszczu. Dowody w tym temacie przedstawił m.in. Jordi Salas-Salvado, pracujący na Uniwersytecie Rovira i Virgili w Hiszpanii. Orzechy dostarczają nam “dobrego" tłuszczu, eliminując toksyczny tłuszcz.
* Chude mięso i ryby bogate w proteiny

Pokarmy zawierające proteiny są najlepszymi spalaczami tłuszczu z brzucha. Do strawienia, proteiny wymagają więcej energii od Twojego ciała niż tłuszcz.

Jedz niskotłuszczowe produkty bogate w proteiny, a Twój brzuszek zacznie znikać!

Dobrym źródłem protein, są produkty mięsne i rybne: pierś kurczaka, pierś indyka, chuda wołowina, tran, białka jajek, flądra, łosoś i sardynki.
* Warzywa strączkowe bogate w proteiny

Rośliny strączkowe, a przede wszystkim fasola i soczewica, są nie tylko bogate w proteiny, ale także w odmianę błonnika, która reguluje poziom cukru we krwi, w efekcie redukując tzw. oponę brzuszną. Po raz pierwszy dowody w tej sprawie, przedstawiła Tanya Zuckerbrot, autorka książki „The F-Factor Diet“.
* Pełne ziarna

Ciemny ryż i płatki owsiane są także dobrym spalaczem tłuszczu. Wybierając produkty z półki sklepowej, zwróć uwagę, aby były to produkty w 100% pełnoziarniste.
* Przyprawy

Pieprz kajeński, cynamon, czosnek, imbir, pikantne papryczki (np. chili).

Z tej grupy, produkty zawierające chili oraz pieprz kajeński (np. musztarda), najbardziej przyspieszają spalanie tłuszczu. Zwłaszcza chili, które zawiera capsaicin, stymuluje Twój metabolizm.
* Zielona i czerwona herbata

Popijana w formie naparu, jest łagodnym i bezpiecznym spalaczem. Ekstrakt zielonej lub czerwonej herbaty, jest często składnikiem najsilniejszych suplementów diety. Za przyspieszanie spalania tłuszczu, odpowiedzialne są zawarte w herbacie polifenole. Zarówno zielona jak i czerwona herbata ma dobroczynne działanie na cały organizm (m.in. pobudza pracę mózgu, oczyszcza i odmładza organizm). Śmiało wypijaj kilka filiżanek dziennie.
* Kawa

Polecana przy odchudzaniu ze względu na zawartość kofeiny, która stymuluje proces spalania tłuszczu. Kofeina zwiększa wydzielanie noradrenaliny, aktywizującej chemiczny przekaźnik o tajemniczej nazwie cAMP. cAMP przestawia komórkę tłuszczową ze stanu gromadzenia tłuszczu w stan jego spalania.

Uwaga: Aby kofeina zawarta w kawie miała opisane wyżej działanie, pij kawę w następujących porach:

- rano, na godzine przed śniadaniem
- przed aktywnością fizyczną

Kawa powinna być bez cukru, najlepiej czarna.
* Olej lniany

Zawiera CLA, czyli kwas linolowy. Jest to substancja przyspieszająca rozpad komórek tłuszczowych. W wyniku działania kwasu linolowego, nasz organizm przestaje magazynować tłuszcz z potraw. CLA sprawia również, że mamy więcej energii, gdyż tłuszcz uwolniony ze zgromadzonych wcześniej zapasów trafia do centrów energetycznych komórek. CLA jest także antyutleniaczem. Wspomaga nie tylko odchudzanie, ale też poprawia witalność oraz wzmacnia i uelastycznia skórę. Olej lniany można jeść jedynie na surowo, na przykład dodając go do sałatek zamiast oliwy.
* Czerwone wino

Czerwone wino zawiera katechiny przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Dobroczynne efekty picia czerwonego wina bardziej odczujemy my kobiety, gdyż napój ten zwiększa poziom estrogenu (kobiecego hormonu) w organizmie. Estrogen reguluje naszą gospodarkę tłuszczową, usprawnia pracę wątroby, zapobiega osteoporozie i obniża ryzyko ataku serca.

art.Joanna Samborska
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
co prawda bardzo ogólnikowo napisane, ale fajne przyda sie na pewno, byle nie zaczęli opychać się pełnymi ziarnami i warzywami strączkowymi pozdr
1

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 251 Wiek 45 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 26078
godny artykuł do poczytania
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

micha do poprawy

Następny temat

Dieta na masę (do oceny i prośba o korekty)

WHEY premium