Na 2x porcje potrzebujesz:
kurczak:
- 400g piersi kurczaka, pokrojonej w paski
- 1x opakowanie mrożonego groszku
- 1x pora, pokrojonego w dość grube półplasterki
- 3x łyżki mąki ( może być pełnoziarnista )
- 1x szklankę białego, półwytrawnego wina
- 5x łyżek oliwy z oliwek
- 1x łyżkę białego octu winnego
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
kluski:
- ~300g mąki ( ja użyłem pełnoziarnistej )
- 1x jajko
- 3x łyżki roztopionego masła ( opcjonalnie )
- wodę
- sól morską
A robisz tak:
Pierś kurczaka przekładasz do sporej miski, doprawiasz solą i pieprzem oraz posypujesz mąką. Mieszasz delikatnie. Na głębokiej patelni rozgrzewasz oliwę z oliwek i kiedy będzie gorąca, wrzucasz kurczaka. Obsmażasz na złoto i przekładasz z powrotem do miski. Teraz na oliwę wrzucasz pora i powoli smażysz. Doprawiasz solą, pieprzem i podlewasz białym octem winnym. Podsmażasz tak, aż por lekko zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrny. Nie zapominaj, że jeszcze chwilkę będzie dusił się z kurczakiem :)
Teraz na patelnię dodajesz wcześniej podsmażone mięso i zalewasz białym winem. Doprowadzasz do wrzenia i chwilkę gotujesz, aż alkohol z wina odparuje, a pozostanie po nim tylko wspaniały aromat. Ewentualnie dolej odrobinę wody, dopraw solą i pieprzem i zamieszaj. Sos powinien wspaniale się zagęścić. Przykryj i duś tak około 10 minut.
Teraz czas na kluseczki!
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, roztopione masło ( opcjonalnie ), wodę i sól. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego kisielu, także proporcje są umowne.
W garnku doprowadź do wrzenie osoloną wodę. Wkładaj formowane łyżką kluseczki do garnka z gotującą się wodą i gotuj, aż wypłyną na wierzch. Odcedź łyżką cedzakową i gotowe!
Podawaj razem ze wspaniałą potrawką z kurczaka i groszku w białym winie :)
PYCHOTA!
SMACZNEGO! :)
Wartości BTW dla 1x porcji ( z wliczonymi kluseczkami bez masła i jajka, bo też wychodzą i groszkiem ):
814kcal, 67g (33%) białko, 15g (17%) tłuszcze, 94g (46%) węglowodany