SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Grillowana pierś i warzywa w sosie pomidorowym z ziołami

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4392

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 111 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1810
Hej,

bardzo proste i smaczne danie. Trochę to, co zawsze, jednak trochę w inny sposób :)

Składniki:
- Pierś z kurczaka
- Sos teriyaki (np. Tao Tao),
- Sos sojowy,
- Przyprawa do kebaba,
- Oliwa z oliwek,
- Warzywa mrożone (np. Hortex, ja lubię marchewkę, kalafiora i brokuły),
- Ulubiony sos pomidorowy,
- Zioła prowansalskie.

Przygotowanie:
Składa się w zasadzie dwóch etapów, marynowania, które trwa 5min, a po tym jak kurczak już poleży - przygotowania, które trwa 15min. Więc mega szybko.
- Mieszamy sos teriyaki, oliwę z oliwek, przyprawę do kebaba i sos sojowy w misce (składniki wedle gustu, ja lubię słone i ostre, więc nie oszczędzałem, ale można śmiało zmniejszyć ilość dodatków lub w ogóle pominąć sos sojowy). Ilość powinna być wystarczająca do pokrycia wszystkich piersi.
- Piersi delikatnie rozbijamy kładąc świecącą stroną do góry i uderzając przez torebkę czymś dużym i płaskim (słoik nieźle daje radę :P). Łatwiej się zrobią na grillu jak będą trochę rozbite.
- Następnie ładujemy je do miski, mieszamy aby marynata przykryła wszystko i wstawiamy do lodówki. Im dłużej wyleżą tym bardziej przesiąkną smakiem.

Po marynowaniu:
- Jednocześnie nagrzewamy patelnię grillową i wstawiamy garnek na gaz, do którego wrzucamy mrożonkę (nie trzeba rozmrażać) i zakrywamy pokrywkę,
- Na gorącą patelnię wrzucamy piersi, świecącą stroną do dołu. Podczas robienia nie należy ich naciskać i przekładać. W momencie jak zaczną zmieniać kolor na górze, można dla pewności zajrzeć pod spód i obrócić jak są gotowe z jednej strony (kilka minut). Niech na drugiej poleżą trochę krócej i można je wykładać,
- Jak warzywa się rozmroziły w garnku, wlewamy niezbyt dużą ilość sosu pomidorowego (200ml styknie), można jednak więcej i zagęścić to mąką pod koniec,
- Dusimy warzywa w sosie, raz na jakiś czas można zamieszać, do miękkości,
- Kilka minut przed końcem wsypujemy zioła prowansalskie, sól do smaku, ja lubię też wrzucić łyżeczkę cukru brązowego, pasuje do sosu pomidorowego.

Chyba dłużej zajęło mi napisanie tego tekstu niż przygotowanie potrawy. Polecam :)




Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 309 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 7725
dzisiaj kuraka do roboty przetestuje i dam znac ;)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

POTRENINGOWO - "sezamowo-miodowy indyk na ostro" PYCHA!

Następny temat

Szaszłyki z łososiem i ananasem podane z ryżem basmati i szpinakiem.

WHEY premium