Według dermatologów dieta nie wpływa na powstawanie pryszczy i jest klasyfikowana jako mit...
Mniej więcej do 1969 r. zalecenia żywieniowe stanowiły standardowy element terapii trądziku.
Przykładowo w starych podręcznikach, takich jak John H. Stokes. (1941): A handbook of fundamentals of medical dermatology można znaleźć wiele cennych holistycznych porad i wyraźne wskazania, że dieta, stres i sen mają kluczowe znaczenie dla terapii trądziku.
Sytuacja uległa zmianie w sumie za sprawą dwóch badań (opublikowanych w 1969 i 1971 r.), których metodyka niestety spełniała co najwyżej standardy średniowieczne. W jednym z tych badań uczestnicy otrzymywali codziennie tabliczkę czekolady (112 g) lub "neutralnej" czekolady placebo, która zawierała nawet więcej sacharozy (44,3% vs. 53%), a masło i pastę kakaową zastąpiono w niej uwodornionym olejem roślinnym. Dodatkowo uczestnicy tego badania w swojej diecie, która nie była zupełnie kontrolowana mogli (poza czekoladami, które otrzymywali) uwzględnić tyle słodyczy i czekolady ile im się podobało. Czas trwania, sposób diagnozowania, użyte metody statystyczne, te kwestie również pozostawiały wiele do życzenia.
Niemniej jednak, po ukazaniu się publikacji przedstawiających wyniki tych dwóch badań niemalże do 2002 r. kwestia wpływu diety na trądzik nie była zbyt często poruszana w publikacjach naukowych, badano głównie wpływ farmakoterapii. Jednocześnie zgodnie z wynikami tych badań w podręcznikach dla dermatologów pojawił się nowy konsensus: "dieta nie ma wpływu na trądzik".
Na szczęście w ostatnich 10 latach zainteresowanie wpływem żywienia na trądzik wśród badaczy zdecydowanie wzrosło i w literaturze naukowej pojawiło się sporo ciekawych publikacji odnośnie tej kwestii. Duże ożywienie w tym temacie wniosły publikacje Cordaina i Lindeberga odnośnie braku przypadków trądziku w społecznościach utrzymujących się z łowiectwa, zbieractwa i ogrodnictwa, takich jak mieszkańcy wyspy Kitava. Z tym, że większość dermatologów nie uaktualnia swojej wiedzy i nadal kultywuje pogląd ze swoich starych podręczników dermatologicznych. Niewątpliwie to jest dla nich wygodniejsze.
Dla osoby z trądzikiem dieta paleo może być krokiem we właściwym kierunku, a niekiedy nawet prawdziwym wybawieniem. Jednak w niektórych przypadkach wysoka konsumpcja niektórych warzyw bogatych w błonnik pokarmowy i owoców bogatych w fruktozę może nie być korzystna. Orzechy również niekiedy są problematyczne. Chodzi głównie o przypadki, gdy sedno problemu stanowi przerost bakteryjny jelita cienkiego (SIBO):
http://getprimal.pl/?p=783
Ogólnie dieta musi być dostosowana indywidualnie do przypadku, w zależności od obserwowanych objawów.
Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2012-11-06 12:00:31