SKŁADNIKI:
* 400g schabu w jednym kawałku
* 100g mozarelli (ja standardowo użyłam mojej ulubionej Zotarella Light. Robię to dlatego, że wolę dodac sobie tłuszcze do bilansu z innych, smaczniejszych źrodeł, jak orzechy, oliwa czy olej kokosowy )
* guacamole (ja robię sama, więc podaje przepis na owy meksykański przysmak)
* przyprawy
NA GUACAMOLĘ POTRZEBA:
* jedno dojrzałe awokado 170g (ja kupuje takie w kolorze ciemny fiolet-czerń, jest super miękkie i dojrzałe)
* limonka
* ząbek czosnku
* kilka piór cebuli
* świeże zioła
* przyprawy
Wyjmujemy miąższ z awokado (najlepiej rozkroic na pół i z każdej połowki wyjąć łyżeczką), wkładamy do naczynia, bełtamy na papkę, dodajemy siekany drobno ząbek czosnku, siekaną drobno cebulę, siekane drobno zioła (ja dałam bazylię i kolendrę) i przyprawy wedle uznania (u mnie: pieprz, sól, chilli, siekana papryczka jalapeno. Dokladnie wszystko mieszamy, dodajemy sok z połowy limonki+ ja dodatkowo starłam na drobnej tarce skórkę z połowy limonki. Ponownie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby się przegryzło. W zupełnosci starczy 1h. U mnie było to ponad 4h, bo pojechałam na zakupy, m.in. po schab
WYKONANIE ROLADY:
* kawałek schabu rozcinamy poziomo w polowie, ale zostawiając z drugiej strony "margines". Chodzi o to, aby nie rozciąć go całkowicie w pół, tylko jakby na taki płat. Rozkładamy, rozklepujemy delikatnie tłuczkiem (ja użyłam własnej pięsci, bo tłuczek mi gdzieś zaginął w akcji
* smarujemy całą powierzchnię naszą guacamolą. Ja posypałam jeszcze jedną posiekaną papryczką jalapeno i czosnkiem granulowanym.
* nastepnie kroimy na plastry mozarellę i układamy na całej długosci. Mozarella nie będzie nam spadac, bo świetnie przyklei się do guacamoli
* teraz już tylko zawijamy nasz schab w roladę i układamy w naczyniu żaroodpornym lub wkładamy do rękawa do pieczenia. Ja po zawinięciu w roladę, powbijałam kilka wykałaczek przez całą długość (bardzo głęboko), aby miec pewnosc, ze rolada nam sie nie rozpadnie
* pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 50 minut (byc moze u niektórych dłuzej, a u innych krócej. Zalezy od grubosci schabu i piekarnika. najlepiej zaglądac co jakis czas, czy juz sie upiekło). U mnie jeszcze się piecze
BTW i kcal (wg. "potreningu.pl):
B: 106g
T: 51g
W: 8g
kcal: 921
FOTY:
Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2012-10-03 11:27:49
Stop wishing start doing