- 450 g cycka
- sos sojowy jasny
- chrzan wasabi
- 100 g ryżu
- 150 g podgrzybków/borowików
- majeranek, zioła, sól, pieprze, papryka, curry
Gotujemy ryż na bardzo gęsto. Ja gotuję ok 30 minut. Wyjmujemy i odstawiamy na 15 minut, żeby się posklejał.
Cyckę mielemy w maszynce.
Ryż i mięso wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy.
Do małej miseczki wlewamy sos sojowy, wciskamy pastę wasabi i dokładnie mieszamy.
Należy pamiętać, że sos służy za sól, a wasabi jest j**itnie ostre. Ja daję tyle.
Mieszankę dodajemy do ryżu i mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki grubości 1 - 1,5 cm.
Dobrze jest odstawić je do lodówki to nie będą się rozpadać.
Grzyby miksujemy blenderem. Dodajemy zioła, majeranek, sól, pieprz, paprykę, szczyptę curry.
Smażymy kotleciki na patelni teflonowej.
Na tą sama patelnię wrzucamy sos do podgrzania, polewamy kotleciki.
Smacznego !
Posiłek w takiej formie robię tylko w dni nietreningowe, bo wiadomo - po grzybach dość ciężko, ale bardzo je lubię i jest to dla mnie dobra odskocznia od nudnej cycki.
Można też jeść bez grzybów i na przykład zrobić mieszankę sos sojowy-wasabi i maczać w tym kotleciki. Mi smakują też z musztardą rosyjską.
W całości:
B:106 g
T:7 g
W:82 g
Zmieniony przez - Jeffrey Dahmer w dniu 2012-09-29 18:05:57
Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości.
http://www.sfd.pl/_Redukcja_by_Jeffrey_foto_str_38-t832523.html - mój dziennik