SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[LC] Makaron z cukinii z szynką długodojrzewającą Serrano

temat działu:

Kuchnia SFD

Ilość wyświetleń tematu: 2532

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
Mój kolejny kulinarny eksperyment, tym razem z cukinią w roli głównej. Jak wiadomo, jest to bardzo zdrowe warzywo, które warto włączyć do diety, ale w wersji surowej nie kazdemu przypadnie do gustu, jednak w takim wydaniu smakuje wybornie. Dziś na zakupach wpadła mi w oko świetna szynka Serrano (i choć generalnie w ogóle nie jadam wędlin, to tej nie mogłam się oprzeć i kupiłam). Do tego przepisu mozna uzyc dowolne mięso czy nawet rybe- wszystko zależy od gustu i tego na co mamy ochotę. Bohaterem i tak jest makaron cukinowy Jedziemy...

SKŁADNIKI:

* jedna cukinia
* w moim przepisie i posiłku na dziś: długodojrzewająca, hiszpańska szynka Serrano w ilości 200g
* pieprz czarny ziarnisty, pieprz czarny mielony
* łyżka octu jabłkowego
* łyżka oleju sezamowego tłoczonego na zimno
(soli nie dodawałam, bo Serrano jest juz mocno słone)

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie dokladnie umyłam i pokroiłam na paseczki wraz ze skórką (jak makaron "tagliatelle"), uzywając do tego noża do plastrowania serów żółtych. Jest to najszybszy i najlepszy sposób, bo dzieki niemu mamy niemalże identyczne i cieniutkie paski. jak ktos nie posiada, to oczywiscie moze to zrobic zwykłym nozem czy obierakiem do warzyw.

Gotujemy wodę w garnku i do wrzątku wrzucamy nasze paseczki cukiniowe (mozna dodac sól do smaku). U mnie gotowały się do miękkości około 6 minut. Sprawdzałam co chwile, czy już są miękkie (zwlaszcza te ze skórką).

I to cała filozofia Wykładamy na talerz i dorzucamy źrodlo bialka, na jakie mamy akurat chęć.

BTW:

w zasadzie nawet nie ma co podawac, bo kcal i ww z cukinii są śladowe, a reszta zalezy od tego, co dodamy do naszego cukiniowego makaronu.

OPINIA i FOTY:

byłam bardzo mile zaskoczona, bowiem cukinia w tej wersji smakuje i ma konsystencję makaronu. zanim to zrobiłam, to zastanawiałam sie co z tego wyjdzie, ale po obszamaniu juz wiem, że czesto bedę dodawać taki "makaronik" do potraw.






Stop wishing start doing

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 9408 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 85038
o kurdę, ciekawie. SOG za pomysłowość

Jako dodatek myślę, że się sprawdzi znakomicie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 4817 Wiek 47 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 87118
Kocio, robie cos takiego z surowa cukinia, tez z szynka suszona. Dobrze sie uzywa skobaczki do warzyw zeby takie wstazki uzyskac
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
ja właśnie używam takiego noża. najszybciej i najwygodniej


Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336126
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
a dziękuję bardzo

Stop wishing start doing

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[LC] American Chocolate Brownie (bez piekarnika !!!) 10 minut i gotowe

Następny temat

[LC] Zapiekanka mięsno-warzywna z orzechami, mozarellą i nutką kokosu

WHEY premium