Tajskie curry jest według mnie najlepsze. Jest zdrowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w smaku jest pyszne - ostre, ale też słodko-kwaśne.Polecam wypróbować.
Do przygotowania potrzebne jest kilka specjalnych składników (niektóre można zmienić/ pominąć, ale to już nie będzie to samo):
1. Olej arachidowy - można zastąpić innym, ja w ogóle nie smażę na oleju
2. Mleczko kokosowe - tutaj robię zbrodnię, z racji tego, że w Polsce jest drogie, poza tym jest tłuste, w czasie diety zastępuję je zwykłym mlekiem lub jogurtem naturalnym
3. Cukier palmowy - wiadomo, cukier - można spróbować zastąpić słodzikiem ( u mnie stevia)
4. Liście limonki kaffir - nie da się zastąpić, łatwo dostać tanio w Kuchniach Świata. Ja kupiłem daaawno temu mrożone i mam dalej
5. Limonka kaffir - spokojnie można zastąpić zwykłą
6. Sos sojowy jasny - może być ciemny, ale wpłynie na kolor curry
7. Sos rybny - nie da się zastąpić, łatwo dostać w hipermarketach
8. Pasta curry - bez tego nie ma curry, można kupić lub zrobić samemu (w Kuchniach Świata porcja pasty na podany przepis - 1,50zł)
Czerwone curry z kurczakiem (6 porcji):
Składniki:
Czerwona pasta curry (gdy robimy samemu)
• 1 czerwona cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3-4 cm galangi/ imbiru (kawałek wielkości kciuka)
• 2-3 czerwone papryczki chilli, bez nasion
• 1 łodyga trawy cytrynowej/ 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
• 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżeczka ziaren kolendry
• ½ łyżeczki kminu rzymskiego
• ½ łyżeczka soli
• ¼ łyżeczki białego pieprzu
• 1 limonka (starta skórka)
• 1 łyżeczka kurkumy* (opcjonalnie – dla żółtej pasty curry)
Do curry:
• 1 cebula, pokrojona w piórka
• 350-400ml bulionu (1 i ½ szklanki)
• 100g jogurtu (4 łyżki) lub 125ml mleka (1/2 szklanki)
• 600g filetu piersi z kurczaka
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 łyżka sosu rybnego/ sosu jasnego sojowego
• 2 tabletki słodziku (opcjonalnie)
• Sok z 1 limonki (30ml)
• 4-5 liści limonki kaffir
• Garść liści świeżej kolendry/ natki pietruszki (opcjonalnie)
Dodatkowo:
• wybrane ugotowane warzywa (preferowane: fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, brokuł, pomidory, grzyby)
• ugotowanego ryżu brązowego
1. Gdy przygotowujesz swoją pastę, wrzuć wszystkie składniki do blendera i na gładką masę.
2. Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną tłuszczem, połóż czerwoną pastę curry (w przypadku kupionej 1 porcję – 50g). Smaż przez 2 minuty co raz mieszając. Następnie wlej mleko (gdy używasz) i bulion. Doprowadź do wrzenia.
3. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i ugotuj go w powstałym sosie (ok. 5 minut).
4. Wlej sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, słodzik i wrzuć listki limonki kaffir.
5. Teraz możesz dodać na patelnię wybrane gotowe warzywa. Duś jeszcze wszystko razem na małym ogniu 5 minut.
6. Na koniec świeżą kolendrę/ pietruszkę, jogurt (jeżeli używasz) i wymieszaj. Dopraw ewentualnie do smaku.
Zdjęcia:
http://imageshack.us/photo/my-images/823/czerwonecurryzkurczakie.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/844/czerwonecurryztofuidyni.jpg/
Wartości odżywcze w całości:
Wartość energetyczna:672 kcal
Białko: 134g
Węglowodany: 9,9g
Tłuszcz: 10,2g
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Wartość energetyczna: 112 kcal
Białko: 22,3g
Węglowodany: 1,65g
Tłuszcz: 1,7g
Zmieniony przez - dhkarma w dniu 2012-09-11 22:14:43