SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tajskie czerwone curry z kurczakiem

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3391

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 113 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4029
Przeglądając forum natknąłem się na kilka przepisów "curry". Jako że, naoglądałem się trochę z książek kulinarnych, tv, internetu jak robią prawdziwe curry i robiłem nie raz, to wiem, że na pewno smakuje (i pachnie) lepiej niż prezentowane przez was coś curry-podobnego.

Tajskie curry jest według mnie najlepsze. Jest zdrowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w smaku jest pyszne - ostre, ale też słodko-kwaśne.Polecam wypróbować.
Do przygotowania potrzebne jest kilka specjalnych składników (niektóre można zmienić/ pominąć, ale to już nie będzie to samo):
1. Olej arachidowy - można zastąpić innym, ja w ogóle nie smażę na oleju
2. Mleczko kokosowe - tutaj robię zbrodnię, z racji tego, że w Polsce jest drogie, poza tym jest tłuste, w czasie diety zastępuję je zwykłym mlekiem lub jogurtem naturalnym
3. Cukier palmowy - wiadomo, cukier - można spróbować zastąpić słodzikiem ( u mnie stevia)
4. Liście limonki kaffir - nie da się zastąpić, łatwo dostać tanio w Kuchniach Świata. Ja kupiłem daaawno temu mrożone i mam dalej
5. Limonka kaffir - spokojnie można zastąpić zwykłą
6. Sos sojowy jasny - może być ciemny, ale wpłynie na kolor curry
7. Sos rybny - nie da się zastąpić, łatwo dostać w hipermarketach
8. Pasta curry - bez tego nie ma curry, można kupić lub zrobić samemu (w Kuchniach Świata porcja pasty na podany przepis - 1,50zł)

Czerwone curry z kurczakiem (6 porcji):

Składniki:

Czerwona pasta curry (gdy robimy samemu)
• 1 czerwona cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3-4 cm galangi/ imbiru (kawałek wielkości kciuka)
• 2-3 czerwone papryczki chilli, bez nasion
• 1 łodyga trawy cytrynowej/ 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
• 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżeczka ziaren kolendry
• ½ łyżeczki kminu rzymskiego
• ½ łyżeczka soli
• ¼ łyżeczki białego pieprzu
• 1 limonka (starta skórka)
• 1 łyżeczka kurkumy* (opcjonalnie – dla żółtej pasty curry)

Do curry:

• 1 cebula, pokrojona w piórka
• 350-400ml bulionu (1 i ½ szklanki)
• 100g jogurtu (4 łyżki) lub 125ml mleka (1/2 szklanki)
• 600g filetu piersi z kurczaka
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 łyżka sosu rybnego/ sosu jasnego sojowego
• 2 tabletki słodziku (opcjonalnie)
• Sok z 1 limonki (30ml)
• 4-5 liści limonki kaffir
• Garść liści świeżej kolendry/ natki pietruszki (opcjonalnie)

Dodatkowo:
• wybrane ugotowane warzywa (preferowane: fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, brokuł, pomidory, grzyby)
• ugotowanego ryżu brązowego

1. Gdy przygotowujesz swoją pastę, wrzuć wszystkie składniki do blendera i na gładką masę.

2. Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną tłuszczem, połóż czerwoną pastę curry (w przypadku kupionej 1 porcję – 50g). Smaż przez 2 minuty co raz mieszając. Następnie wlej mleko (gdy używasz) i bulion. Doprowadź do wrzenia.

3. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i ugotuj go w powstałym sosie (ok. 5 minut).

4. Wlej sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, słodzik i wrzuć listki limonki kaffir.

5. Teraz możesz dodać na patelnię wybrane gotowe warzywa. Duś jeszcze wszystko razem na małym ogniu 5 minut.

6. Na koniec świeżą kolendrę/ pietruszkę, jogurt (jeżeli używasz) i wymieszaj. Dopraw ewentualnie do smaku.

Zdjęcia:
http://imageshack.us/photo/my-images/823/czerwonecurryzkurczakie.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/844/czerwonecurryztofuidyni.jpg/

Wartości odżywcze w całości:

Wartość energetyczna:672 kcal
Białko: 134g
Węglowodany: 9,9g
Tłuszcz: 10,2g

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Wartość energetyczna: 112 kcal
Białko: 22,3g
Węglowodany: 1,65g
Tłuszcz: 1,7g


Zmieniony przez - dhkarma w dniu 2012-09-11 22:14:43
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Schab gotowany

Następny temat

RISOTTO Z KURKAMI ALA AZ

WHEY premium