- pół kilo wołowiny(rostbef albo inna gulaszowa)
- pomidory, papryka, cebula w dowolnej ilości wedle uznania
- puszka fasoli czerwonej
- sok pomidorowy 300ml
- czosnek 3 ząbki
- sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy
- tłuszcz do podsmażenia (20g)
- jak ktoś chce na ostro to dodać jakąś ostrą przyprawę albo sos
Rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojoną w kostkę wołowinę, posolić lekko i popieprzyć, podsmażyć 10-15 min żeby zmieniła kolor z każdej strony. Wrzucić warzywa grubo porąbane, podlać sokiem pomidorowym, przyprawić (łyżeczka papryki, pół łyżeczki pieprzu, 3 liście laurowe) przykryć, doprowadzić do wrzenia i dusić aż wołowina zmięknie (około 1h). Fasolę i czosnek dodać po 45min duszenia. W razie konieczności podlać wodą lub sokiem pomidorowym. Pod koniec duszenia odkryć i zredukować by nie wyszła z tego zupa tylko zwarty sos.
Z kaszą lub z ryżem podawać.
BTW w całości
1004 / 107 / 51 / 29
Zmieniony przez - grrubas w dniu 2012-08-30 17:41:57