Składniki:
-cała tuszka kurczaka (ja miałem ok. 1,3kg)
-włoszczyzna (ok. 2 marchewki, 1 seler, 2 pietruszki, można również szczyptę natki pietruszki dla smaku)
-4 jajka
-bułka czerstwa (może być tarta)
-do smaku sól/pieprz/przyprawy/papryka mielona
-oliwa do wysmarowania formy
Sposób przyrządzenia:
1. Poćwiartkować kurczaka, włożyć do garnka z wodą i włoszczyzną (można dodac troche 'Kucharka') i gotować aż kurczak stanie się miekki, ugotowany.
2. W międzyczasie zmoczyć bułkę czerstwą lub tartą w mleku (zatopić ją) aż się nasączy.
3. Odcedzić wywar - mięso wraz z warzywami i odciśniętą z mleka bułką przecisnąć przez maszynkę do mięsa dwukrotnie.
4. Dodać 4 jajka i przyprawy i dokładnie zagnieść.
5. Zagniecioną masę wypełniamy nasmarowaną tłuszczem formę lub naczynie żaroodporne do 3/4 miejsca.
6. Całość kładziemy do nagrzanego piekarnika do 220stopni na około 50-60minut.
Enjoy, pasztet polecam nawet na kanapki, znakomity.
całość masy ok 1kg przed ugotowaniem: białko 197g ; tłuszczów 101g ; węglowodanów 82g ; kcal 2036
produktu 100g - B:19,7g ; T: 10,1g ; W: 8,2g ; Kcal: 203,6
Zmieniony przez - Qba2012 w dniu 2012-01-25 22:30:30
Zmieniony przez - Qba2012 w dniu 2012-01-25 22:30:56