składniki na klopsy:
* 1-2 kg filetu z dowolnej rybki
* jajko
* bułka zwykła
* bułka tarta
* coś do smażenia np. olej w sprayu PAM
* sól, pieprz i inne przyprawy do smaku
* słoiki np. 1 litr :)
zalewa:
* 1 szklanka octu
* 4 szklanki octu
* 6 łyżek cukru
* 2 łyżki soli
* około 10 ziaren ziela angielskiego (do smaku)
* ok. 3 liście laurowe ( jw. do smaku)
* 2 duże cebule
Przygotowanie zalewy:
Wszystko do gara i zagotowujemy :) Zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie klopsów: Rybke mielimy, dodajemy jajko i bułkę wcześniej namoczoną w wodzie, przyprawiamy do smaku. Następnie mieszamy i formujemy małe kluseczki tak jak klopsy mielone, ale nie za duże (wielkości około piłeczki pingpongowej) lekko spłaszczamy żeby lepiej się piekło. Obtaczamy w bułce tartej i pieczemy. Następnie gotowe klopsiki wkładamy do słoików, wszystko zalewamy wcześniej ostudzoną zalewą.
WAŻNE zanim zaczniecie smakować klopsiki muszą postać sobie w chłodnym miejscu minimum tydzień żeby się wszystko przeżarło. Pozdrawiam i smacznego.
Zdjęcia: nie pisać do puki nie wrzucę wszystkich
jak pomogłem, daj SOG'a :)
„Znawca Archaicznych Ćwiczeń”
"Znawca Praktycznej Anatomii"
moja siłka http://www.youtube.com/watch?v=cBArpchKJdY