SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kurczak zapiekany z kapustą i marchewką

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3643

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 168 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1102


Chciałbym zaproponować mój sprawdzony przepis na super kurczaka.
Składniki:
1 Kurczak około 2kg
2 Marchewka 3-4 duże
3 Kapusta biała lub włoska (ja preferuję białą) 10-15 liści
4 Przyprawy: sos sojowy, rosołek, sól pieprz lub wegeta (tej nie używam)

Do wykonania potrzebne jest nam naczynie żaroodporne duże aby zmieścić całego kurczaka.

Wykonanie:
Kurczaka gotujemy w wodzie z rosołkiem przez 15-20 minut. Następnie przygotowujemy naczynie żaroodporne wlewając do niego wodę z rosołkiem najlepiej z garnka w którym gotujemy wcześniej kurczaka dodajemy do wszystkiego 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
Bierzemy się za kapustę obieramy liście z główki i układamy w naczyniu żaroodpornym na wcześniej przygotowaną zalewę. Pierwsza warstwa dodajemy nieco sosu sojowego i przypraw, marchewki startej na tarce, druga warstwa znów marchewka i przyprawy. Warstwy układamy wg upodobań. Na wierzch kładziemy kurczaka i przykrywamy wszytko.
Kolejny etap to pieczenie w temp. 180 stopni przez 45-60 minut.
Całość ma kapitalny smak.

Wartości odżywcze:
Ciężkie do policzenia w zależności od wielkości kurczaka i ilości dodanych marchewek i kapusty.

Proponuję na pierwszy raz wykorzystać piersi do posiłków przed terningowych do tego makaron brązowy.

Z pozostałości kurczaka robię zawszę zasmażkę tj:
Wyciągam samo czyste mięso z udek, skrzydełek do tego kapusta i marchewka oraz ryż brązowy. Wszystko smażę na oliwie z oliwek ok 5g i mam na dwa kolejne posiłki.
Wartość zasmażki: ( ja robię porcie)100g mięsa, 50g ryżu brązowego, 50 kapusty z marchewką. Doskonałe na posiłek przed i po treningowy.
B - 18
T - 10
W - ok 40g


Danie pyszne i proste. POLECAM!!!Fotka już po opracowaniu piersi na pierwszy dzień:)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 28 Napisanych postów 5005 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 19714
Szkoda, że nie dałeś zdjęcia przed zjedzeniem
Jak robię jedzenie to wolę już się napracować raz przy nim, np obierając kurczaka. By potem jeść już na spokojnie, a nie bawić się z kosteczkami. Ale przepis fajny
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 168 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1102
Niby tak, ale całe danie wygląda super jak się przygotuje. Można śmiało położyć na stole i ładnie wygląda:). Skóra schodzi jak masełko. Pierś wręcz się wyciąga nabiciem widelca. No i najlepsze z tego wszystkiego jest to, że sałata i marchewka jest tak pyszna, że można zjeść bardzo dużo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
o mateczko jaka fota
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 168 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1102
Wstawię jaką trzeba jak będę go znów przygotowywał. Ta fotka nie wygląda za ciekawie hehe wiem. Mimo wszystko polecam spróbować, bo smak jest bardzo dobry.

Zmieniony przez - sierocki w dniu 2011-10-20 23:20:22
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 3009 Wiek 21 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 54631
fota mistrz ;D haha resztki dla psow nam rzucil

Let's do IT

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 168 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1102
Kurcze aż mi głupio:(, poprawię się i przygotuję kuraka w weekend. Będzie dobra fotka.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Budyń twarogowy.

Następny temat

pizza z kalafiora

WHEY premium