Ostatnimi czasu opór znudziły mi się ryż i makaron z sosem. Ponieważ spożywam węgle w olbrzymich ilościach postanowiłem znaleźć alternatywę. Co jakiś czas moja matula na niedzielnych obiadkach podawała ryż po afgańsku - który uwielbiam.
Postanowiłem wziąć przepis i podziele się nim z wami ;)
Co będzie potrzebne
300g ryżu białego - 3 torebki
rodzynki ~100g
słodka marchew
sól,
cukier,
cynamon
50ml oliwa lub olej
Wstawiamy ryż do gotowania zgodnie z instrukcją na pudełku.
W tym czasie obieramy marchewkę i na cieniutkie plasterki kroimy.
Ja to robię tak że po obraniu, dalej używam obieraczki wtedy takie cieniutkie paski mi wychodzą. Po czym siekamy drobno ;)
Wrzucamy na oliwę do garnka marchewkę i dusimy na min. ogniu - max 5minut. - po czym dosypujemy rodzynek ;)
W między czasie dodajemy łyżeczkę soli i cukru co jakiś czas mieszając.
Dusimy tak długo, aż nam się ryż ugotuje - po ugotowaniu, gorący ryż dorzucamy do garnuszka z resztą. Mieszamy i dosypujemy cynamonu (jedna torebka Kamis 16g - starcza mi na dwa razy) - mieszając aż ryż zrobi się jednolity..
Po wszystkim przykrywamy garnuszek pokrywką i zostawiamy do rana ;)
Następnego dnia, jak juz nam się całość przegryzie wychodzi za***iste żarcie do jedzenia na sucho ;) Wystarczy zagrzać - nawet w mikrofali :)
Jeżeli chodzi o wartości odżywcze (całość):
Węglowodany: 320g
Tłuszcze: 53g
Białko: 25g
Rodzynki - decydują o tym jak słodki będzie - dosypujcie wedle uznania ;) Ja daję sporo.
Danie jest przeznaczone dla ektomorfików - do tego kawał mięcha i masa rośnie!
Zdjęcie wrzucę wieczorem - dzisiaj sfotografuję :)
Zmieniony przez - gm023850 w dniu 2011-08-09 19:49:44