SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Omlet ze szpinakiem i serem pleśniowym

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7090

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 7641 Wiek 39 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 41205
OMLET ZE SZPINAKIEM





Czas przygotowania: 10 min
Składniki (1 porcja)

4 jajka
płaska łyżka mąki razowej
2 łyżki mleka
100g szpinaku (może być mrożony)
30g sera pleśniowego Lazur
pół pokrojonej w drobną kostkę cebuli
2 ząbki czosnku
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie omletu jest praktycznie analogiczne jak w poprzednich przepisach: Jajka rozbijamy w misce, przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy mleko i mąkę oraz cebulę, czosnek, rozmrożone liście szpinaku, gałkę muszkatołową i pokruszony ser pleśniowy. Na średniej wielkości rozgrzaną patelnię teflonową wylewamy przygotowaną masę. Gdy omlet zacznie się ścinać od brzegów, dobrze jest nieco zmniejszyć ogień i przykryć patelnię przykrywką. Smażyć jeszcze przez chwilę, kontrolując łopatką czy aby spód nie przypieka się a następnie wyłączyć ogień i zostawić jeszcze pod przykrywką na kilka minut. Cały omlet powinien się już dobrze „ściąć". Delikatnie zsuwamy omlet na talerz i w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem

Wartości odżywcze:

Białko: 23g
Węglowodany: 11g
Tłuszcz: 21g
Kalorie: 330 kcal
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 815 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 40011
cos malo bialka chyba wyliczyles?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 7641 Wiek 39 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 41205
4 średnie jajka (60g), wg dziennika Vitalmaxa to 16g białka

to jest faktycznie mało (mam bardzo cienką patelnię), ale wyliczone ok
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 183 Napisanych postów 12431 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 185431
100g jajka to 12g bialka

wiec 4 jajka maja kolo 30g bialka

co by sie zgadzalo z tym

http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/111/2 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 7641 Wiek 39 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 41205
No fakt, nie będę z tym polemizował :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 815 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 40011
tego tluszczu tez chyba za malo, 240g jaj= 24g tluszczu + ser ( okolo 10g tluszczu) wiec razem sporo ponad 30
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 7641 Wiek 39 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 41205
No to jest to samo co z białkiem. Wszystko liczę w dzienniku Vitalmaxa, jak widać nie jest on idealny. Nie ufam mu już
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 348 Wiek 1 rok Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5332
super danie, lubię szpinak :), sog za przepis

policzyłam w dzienniku (wszystkie produkty lącznie z mlekiem, cebulą i czosnkiem, mąka żytnia, bo brak w spisie razowej):

wyniki B/T/W = 36/30/14
Kcal = 468

Gdy chcemy więcej T, dodajemy sera więcej; gdy więcej W to więcej szpinaku
pomidor też dobry


Zmieniony przez - babcia1950 w dniu 2011-07-07 17:58:24

Zmieniony przez - babcia1950 w dniu 2011-07-07 18:00:42
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dietetyczne naleśniki białkowe z żurawiną

Następny temat

Placki owsiane na masę :)

WHEY premium