SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Chleb orkiszowy ala styx1

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4230

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 77 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 814
Chleb jest mega pyszny i zdrowy. Ważne jest żeby zdobyć dobry zakwas. Można go kupić w sklepie np. czasem w piekarni ale oni mają zakwasy do swoich chlebów.
Ja mam zakwas od znajomej, ona od znajomej itd.
Dobry zakwas jest bardzo ważny.





a to moje dzisiejsze śniadanko




Zaczynamy: potrzebujemy
1) 70 dkg mąki zwykłej przenicznej + 30 dkg mąki orkiszowej
2) 1 litr ciepłej wody
3) ¾ szklanki siemienia lnianego
4) ¾ szklanki otrębów owsianych
5) ¾ szklanki ziaren słonecznika
6) ½ szklanki otrębów pszennych
7) dwie łyżeczki/ dwie i pół łyżeczki soli, kminek, czarnuszka
8) zakwas (połowa słoiczka 0, 33 ml)

Mieszamy wszystkie składniki.

Odkładamy ½ lub ¾ tego wymieszanego do słoika żeby mieć na następne pieczenie - tak właśnie powstaje zakwas, który potem znowu wykorzystujemy i tak w koło macieju, ja właśnie dostałem ½ słoiczka takiego zakwasu, który jest rewelacyjny (czyli zakwas to jest część tego co umieszamy).


Następnie wykładamy do dwóch foremek wysmarowanych oliwą. Do połowy bo rośnie. Pozostawić w zimnym piekarniku na 12 godziny - nie przykrywać.

Piec 1 godzinę w temp. 200 stopni.

Można dodać jeszcze z pół łyżeczki Amarantusa (rodzaj zboża - w zakupie jako ziarno) - dobry na nadciśnienie i chorobę wieńcową, obniża poziom cholesterolu, zawiera wapń, magnez, żelazo, skwalen - opóźnia starzenie, witaminy B, A, E, C, błonnik - polska nazwa tej rośliny to Szarłat (u mnie rośnie w ogródku)

Chleb ten jest mega smaczny, wyszły mi dwa bochenki: jeden 60 dkg i drugi 1250 dkg.

p.s. przy następnym pieczeniu dopiszę wartości kaloryczne poszczególnych składników jak i pojedynczej pajdy chleba, chodzi o ważenie itp...wczoraj nie miałem zbytnio czasu na to.











p.s. no i ta chrupiąca skórka, mmmmmmm , chciałbym powiedzieć - nigdy więcej kupnego chleba na spulchniaczach i innych specyfikach chemicznych, biorąc pod uwagę fakt że hipermarkety używają przy stoiskach z pieczywem chemikaliów zapachowych żeby zwabić klienta takie właśnie swoje pieczone chleby zyskują na wartości, ja osobiście mam zamiar wyliczyć kosztorys takiego chleba i zastanawiam się żeby go dalej odsprzedać ( najpierw zachęta a potem pieczenie na zamówienie) ...

jak się ma składniki to ważenie i mieszanie schodzi 20-30 min, 12 godz oczekiwania i godzina pieczenia, więc żaden problem,

będę robił wkrótce inny wariant takiego chleba więc też wrzucę tu jakąś pokazówkę

smacznego



Zmieniony przez - styx1 w dniu 2011-05-07 11:50:03
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 190 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7640
policz i podaj BTW bo moze byc dosc kaloryczne :)
aale przepis super
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 64 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 7675
pycha
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Tatar i możliwe wariacje

Następny temat

(LC) Babeczki / muffinki jajeczne

WHEY premium