mam pytanie odnośnie mąki żytniej - czy może ona stanowić główne źródło węglowodanów? jest już coraz cieplej iq nie mam czasu w ciągu dnia by jeść regularnie, produkty na mące żytniej bardzo łatwo mi wchodzą i jest to dla mnie wygodniejsze niż objadanie się na koniec dnia - tylko czy warto......?
...
Napisał(a)
Witam,
mam pytanie odnośnie mąki żytniej - czy może ona stanowić główne źródło węglowodanów? jest już coraz cieplej iq nie mam czasu w ciągu dnia by jeść regularnie, produkty na mące żytniej bardzo łatwo mi wchodzą i jest to dla mnie wygodniejsze niż objadanie się na koniec dnia - tylko czy warto......?
mam pytanie odnośnie mąki żytniej - czy może ona stanowić główne źródło węglowodanów? jest już coraz cieplej iq nie mam czasu w ciągu dnia by jeść regularnie, produkty na mące żytniej bardzo łatwo mi wchodzą i jest to dla mnie wygodniejsze niż objadanie się na koniec dnia - tylko czy warto......?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Warto, ale z umiarem (jak ze wszystkim). Warto też upewnić się co do jakości, żeby to nie był jakiś syf z mnóstwem pestycydów.
Mąka żytnia chlebowa (typ 720) lub pełnoziarnista jest świetnym surowcem do robienia zakwasu (ponieważ jest doskonałym źródłem bakterii kwasu mlekowego i drożdży) i warto rozważyć fermentowanie jej, chociaż w części, aby uzyskać więcej wartości prozdrowotnych i smaku.
Fermentacja lub lekkie zakwaszanie jakimś kwasem z zewnątrz (np.dodajemy łyżeczkę soku z cytryny albo troszkę octu; kwaśne mleko, kefir czy jogurt) - pozwala rozłożyć część fitynianów obecnych w mąkach pełnoziarnistych, które to przeszkadzają nam przyswajać różne minerały obecne w mące (magnez, cynk, żelazo). Czyli zależnie od wyników naszych badań krwi, możemy zwiększyć przyswajalność minerałów lub używając nie-przefermentowanej, nie-zakwaszonej mąki- zapobiec przyswajaniu np.dodatkowego żelaza.
Przy tendencjach do anemii i problemów hormonalnych powinniśmy fermentować/zakwaszać; przy zbyt wysokim poziomie żelaza we krwi - można używać prosto z torebki.
Taka przefermentowana mąka żytnia daje też lepszą ,'lżejszą' strukturę wyrobom jak chleb czy placki i
jest przyjaźniejsza dla alergików (bo bakterie wstępnie usuwają substancje antyodżywcze i wytwarzają przeciwzapalne związki chemiczne, jak kwas masłowy).
Mąka żytnia chlebowa (typ 720) lub pełnoziarnista jest świetnym surowcem do robienia zakwasu (ponieważ jest doskonałym źródłem bakterii kwasu mlekowego i drożdży) i warto rozważyć fermentowanie jej, chociaż w części, aby uzyskać więcej wartości prozdrowotnych i smaku.
Fermentacja lub lekkie zakwaszanie jakimś kwasem z zewnątrz (np.dodajemy łyżeczkę soku z cytryny albo troszkę octu; kwaśne mleko, kefir czy jogurt) - pozwala rozłożyć część fitynianów obecnych w mąkach pełnoziarnistych, które to przeszkadzają nam przyswajać różne minerały obecne w mące (magnez, cynk, żelazo). Czyli zależnie od wyników naszych badań krwi, możemy zwiększyć przyswajalność minerałów lub używając nie-przefermentowanej, nie-zakwaszonej mąki- zapobiec przyswajaniu np.dodatkowego żelaza.
Przy tendencjach do anemii i problemów hormonalnych powinniśmy fermentować/zakwaszać; przy zbyt wysokim poziomie żelaza we krwi - można używać prosto z torebki.
Taka przefermentowana mąka żytnia daje też lepszą ,'lżejszą' strukturę wyrobom jak chleb czy placki i
jest przyjaźniejsza dla alergików (bo bakterie wstępnie usuwają substancje antyodżywcze i wytwarzają przeciwzapalne związki chemiczne, jak kwas masłowy).
1
...
Napisał(a)
Urozmaicaj bo kazda skrajnośc prędzej czy później może odbić się czkawką , wegle mają tak dużo źródeł że aż głupio opierać się tylko na mące jednego rodzaju
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Nie istnieje niestety produkt, który mógłby być głównym źródłem danego składnika odżywczego. Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta, to dieta odpowiednio urozmaicona. Im bardziej będzie ona jałowa, tym gorzej. Myślę, że jest to dość oczywiste.
Istotne więc będzie to, jak wygląda całość Twojej diety. Nie da się jednoznacznie stwierdzić, czym będzie to bazowanie na mące żytniej. Sugeruję urozmaicać swoją dietę. Ugotowanie ryżu, kaszy, makaronu, czy zalanie na noc płatków zbożowych nie jest procesem wymagającym.
Istotne więc będzie to, jak wygląda całość Twojej diety. Nie da się jednoznacznie stwierdzić, czym będzie to bazowanie na mące żytniej. Sugeruję urozmaicać swoją dietę. Ugotowanie ryżu, kaszy, makaronu, czy zalanie na noc płatków zbożowych nie jest procesem wymagającym.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
domerNie istnieje niestety produkt, który mógłby być głównym źródłem danego składnika odżywczego. Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta, to dieta odpowiednio urozmaicona. Im bardziej będzie ona jałowa, tym gorzej. Myślę, że jest to dość oczywiste.
Istotne więc będzie to, jak wygląda całość Twojej diety. Nie da się jednoznacznie stwierdzić, czym będzie to bazowanie na mące żytniej. Sugeruję urozmaicać swoją dietę. Ugotowanie ryżu, kaszy, makaronu, czy zalanie na noc płatków zbożowych nie jest procesem wymagającym.
tak jak wspomniałem po prostu mąkę mi się łatwo je np. pancake mąka+kefir+banany a trudno mi przejeść dużą ilość kcal gdy takowa zostaje często na koniec dnia -waże 70kg i myślę że nie mam przeciętnie dużego apetytu (nigdy raczej nie czerpalem z jedzenia większej pzryjemności jak niektórzy) potrafię mieć apetyt,ochotę na coś dobrego ale raczej nie jest to typowy dzień, typowy dzień to po prostu w głowie mój cel(i w głowie to że i tak musze to zjeść) jakim jest ok. 4k kcal przyh aktywnym trybie zycia by tyc
rzeczy na węglowodanach które jem raczej każdego dnia oprócz samych rzeczy na mące to : chleb z bananami (oprócz mąki są tam również banany), ziemniaki (tylko 250-300g), ryż z jabłkiem (100-150 : 500-800) --- koktajl z bananów 400 lub 800g banan i 260 lub 500 kefir - i tu właśnie ostatnio zamieniłem kilka razy z pancake i latwo to zjadlem a kalorycznosc i w/w byla fajna,zreszta zawsze mam takie odczucia z jedzeniem na mące
Polecane artykuły