Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Siemka spożywam dość sporo błonnika w diecie ( z produktów pełnoziarnistych, owoców i warzyw) wychodzi nawet pod 50-60 g przy 2000kcal
Skutków negatywnych jak narazie nie widzę ale moje pytanie czy jak jem tyle tego błonnika to czy kalorie normalnie się liczą z warzyw np itp? Czy nie?
Przykładowo 300g brokuła = 93 kcal
30g ryżu pełnoziarnistego = 97 kcal
Te kalorie dostarczone traktować tak samo jak każde inne czy te z warzyw się jakoś inaczej liczą itp
Szacuny
6274
Napisanych postów
76052
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754953
Nie do końca rozumiem o sens Twojego pytania. Skoro coś spożywasz, to oczywiście z w sytuacji, gdy produkty te mają kalorie, należy je wliczyć. Nie znikają one z naszego organizmu i ilość spożywanego błonnika nie ma tutaj nic do rzeczy. Kwestia tego, jak będzie Tobie łatwiej. Z reguły ważenie warzyw z każdego posiłku i licznie ich kalorii nie jest zbyt wygodną formą. Dlatego też można założyć ile mniej więcej gramów warzyw spożywasz, sprawdzić średnią ilości kalorii z nich i wliczyć sobie codziennie tę wartość.