Szacuny
5
Napisanych postów
35
Wiek
17 lat
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
1502
Witam Wszystkich
Czytałem na forum , że warto jeść ziemniaki stąd właśnie ten temat
Takie może głupie pytanie ale zastanawiam się nad dietą tak żeby ustawić ją pod obiady domowe żeby nie gotować 2 ziemniaków na krzyż i marnować kasę i gaz skoro Mama i tak gotuje cały gar
Mama ugotowała dzisiaj ziemniaki no i się ich trochę z obiadu zostało a że nikt nie mógł już wepchać w siebie to wkroczyłem ja z pomysłem że zostawię sobie na jutro . Zważylem , wpisałem do kalkulatora jako już ugotowane ziemniaki no i wyszło że mają 90kcal/100g no i okej , schowałem je do lodówki w misce i przykryłem folią aluminiową żeby nie wyschły.
Czy mogę odgrzać te ziemniaki rano i zrobić np omleta ziemniaczanego , czy może zjeść na zimno ?
Czy takie ziemniaki mają jakieś straty składników odżywczych lub mogą mi zaszkodzić ?
Zmieniony przez - taki jeden w dniu 2024-02-11 18:51:17
Zmieniony przez - taki jeden w dniu 2024-02-11 18:58:23
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1127
Napisanych postów
3780
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68528
Wszystko ma straty wynikające z obróbki i potem - przechowywania... Ziemniaki też. Np.straty witaminy C. Ale korzyści z ich jedzenia przewyższają straty. Ziemniaki to produkt skrobiowy; jeśli po ugotowaniu schłodzisz je w lodówce, to część skrobi zamienia się w skrobię oporną i dzięki temu mają odrobinę mniej kalorii i mniej podnoszą cukier we krwi po jedzeniu, a za to skrobia oporna odżywia bakterie jelitowe... Wszystko jedno czy po ugotowaniu i schłodzeniu zjesz je na zimno czy odgrzejesz - skrobia oporna 'przetrwa' odgrzewanie... Gotowane ziemniaki to bardzo sycący produkt, natomiast odgrzewanie ich poprzez smażenie już zmniejsza ich sycące właściwości.
Co do folii alu, to lepiej jej unikać do przechowywania jedzenia w bezpośrednim z nią kontakcie, bo może wchodzić w reakcję z niektórymi składnikami, a poza tym to produkt jednorazowego użytku (zaśmieca potem środowisko).
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6274
Napisanych postów
76046
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754924
Na przyszłość, nie musisz że swojej wypowiedzi robić wypracowania jak na maturę. Wystarczyło wszystko zawrzeć w jednym zadaniu i nie musiało to dotyczyć konkretnie ziemniaków, a ogólnie produktów spożywczych.
"Czy produkty można przygotować w większej ilości na kilka dni?"
Oczywiście, że można robić w ten sposób. Dotyczy to każdego produktu. Obróbka termiczna jest jednym ze sposobów utrwalania żywności. Możesz przygotować sobie całe posiłki na kilka dni. Przecież, gdyby nie było to możliwe, to nie istniałby kateringi żywieniowe.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6274
Napisanych postów
76046
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754924
Zgadza się. Każdy, produktów spożywczych ma pewien bufor możliwość wytrzymania w lodówce, po obróbce termicznej. Z reguły jest to tak, że te które mają sporo wody, po obróbce wytrzymają dłużej, niż przechowywane przed obróbką. Będą to między innymi mięsa i ryby. Z kolei te, które mają mało wody, jak ryże, kasze, makarony, wytrzymają dłużej przez obróbką termiczną. Sugeruję po prostu obserwować produkty, ich zapach, konsystencję, czy właściwości sensoryczne i wyciągać na podstawie tego odpowiednie wnioski.