SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Przygotowanie posiłków na kilka dni

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 582

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 35 Wiek 17 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 1502
Witam Wszystkich

Czytałem na forum , że warto jeść ziemniaki stąd właśnie ten temat

Takie może głupie pytanie ale zastanawiam się nad dietą tak żeby ustawić ją pod obiady domowe żeby nie gotować 2 ziemniaków na krzyż i marnować kasę i gaz skoro Mama i tak gotuje cały gar



Mama ugotowała dzisiaj ziemniaki no i się ich trochę z obiadu zostało a że nikt nie mógł już wepchać w siebie to wkroczyłem ja z pomysłem że zostawię sobie na jutro . Zważylem , wpisałem do kalkulatora jako już ugotowane ziemniaki no i wyszło że mają 90kcal/100g no i okej , schowałem je do lodówki w misce i przykryłem folią aluminiową żeby nie wyschły.

Czy mogę odgrzać te ziemniaki rano i zrobić np omleta ziemniaczanego , czy może zjeść na zimno ?

Czy takie ziemniaki mają jakieś straty składników odżywczych lub mogą mi zaszkodzić ?





Zmieniony przez - taki jeden w dniu 2024-02-11 18:51:17

Zmieniony przez - taki jeden w dniu 2024-02-11 18:58:23
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68528
Wszystko ma straty wynikające z obróbki i potem - przechowywania... Ziemniaki też. Np.straty witaminy C.
Ale korzyści z ich jedzenia przewyższają straty.
Ziemniaki to produkt skrobiowy; jeśli po ugotowaniu schłodzisz je w lodówce, to część skrobi zamienia się w skrobię oporną i dzięki temu mają odrobinę mniej kalorii i mniej podnoszą cukier we krwi po jedzeniu, a za to skrobia oporna odżywia bakterie jelitowe... Wszystko jedno czy po ugotowaniu i schłodzeniu zjesz je na zimno czy odgrzejesz - skrobia oporna 'przetrwa' odgrzewanie... Gotowane ziemniaki to bardzo sycący produkt, natomiast odgrzewanie ich poprzez smażenie już zmniejsza ich sycące właściwości.

Co do folii alu, to lepiej jej unikać do przechowywania jedzenia w bezpośrednim z nią kontakcie, bo może wchodzić w reakcję z niektórymi składnikami, a poza tym to produkt jednorazowego użytku (zaśmieca potem środowisko).
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 35 Wiek 17 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 1502
Dziękuję za odpowiedź.

Dzisiaj pierwszy i ostatni raz użyłem folii aluminiowej...
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68528
Nie musisz być aż tak rygorystyczny... Po prostu dobrze wybierać inne metody :).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3418 Napisanych postów 1921 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 17389
Jedz śmiało, zapytaj mamy czy nie dodała masła do ziemniaków do smaku przypadkiem ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6274 Napisanych postów 76046 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754924
Na przyszłość, nie musisz że swojej wypowiedzi robić wypracowania jak na maturę. Wystarczyło wszystko zawrzeć w jednym zadaniu i nie musiało to dotyczyć konkretnie ziemniaków, a ogólnie produktów spożywczych.

"Czy produkty można przygotować w większej ilości na kilka dni?"

Oczywiście, że można robić w ten sposób. Dotyczy to każdego produktu. Obróbka termiczna jest jednym ze sposobów utrwalania żywności. Możesz przygotować sobie całe posiłki na kilka dni. Przecież, gdyby nie było to możliwe, to nie istniałby kateringi żywieniowe.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33143 Napisanych postów 23219 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278173
Można oczywiście jednak są tez i takie produkty , które jednak nie powinny leżec zbyt długo ( nawet w lodówce ) jak choćby ryż
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6274 Napisanych postów 76046 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754924
Zgadza się. Każdy, produktów spożywczych ma pewien bufor możliwość wytrzymania w lodówce, po obróbce termicznej. Z reguły jest to tak, że te które mają sporo wody, po obróbce wytrzymają dłużej, niż przechowywane przed obróbką. Będą to między innymi mięsa i ryby. Z kolei te, które mają mało wody, jak ryże, kasze, makarony, wytrzymają dłużej przez obróbką termiczną. Sugeruję po prostu obserwować produkty, ich zapach, konsystencję, czy właściwości sensoryczne i wyciągać na podstawie tego odpowiednie wnioski.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wybór celu treningowego

Następny temat

Zapotrzebowanie kaloryczne

WHEY premium